Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl kutlana gelen “Camiler ve Din Görevlileri Haftası”, ülke çapında düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Son yıllarda her kutlamada farklı bir konunun öne çıkarıldığı hafta için, bu yıl ise “Cami ve Gençlik” teması tercih edildi.
canlı rulet
Camiler ve Din Görevlileri haftası kapsamında Genç ilçesinde de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Genç İlçe Vaizi Remzi Hansu’nun katılımı ile gerçekleşen etkinlikler kapsamında İlçedeki bazı okulların yanı sıra Genç Devlet Hastanesi personeline haftanın önemi hakkında bilgiler aktarılıp ilçedeki camiler ziyaret edildi. “Geç kalma genç gel”, “Gençler! Mimber, mihrab sizi çok özledi”, “Camiler sizsiz çok ıssız” başlıkları altında verilen seminerlere katılan katılımcılar, işlenen temaların kendilerini çok etkilediğini belirtip, etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiklerini söyledi.
Hafta içinde Genç Devlet Hastanesi personeline de “Cami ve Gençlik” başlıklı bir seminer verdiklerini belirten Genç İlçe Vaizi Remzi Hansu, akabinde katılımcılar ile birlikte Kültür Cami’ni ziyaret edip burada şu bilgileri aktardı. “Cami, kelime olarak dağınık şeyi toplamak, biriktirmek, birleştirmek, "c-m-`a" kökünden türeyen câmi', toplayan, bir araya getiren, birleştiren, demektir. Dinî terim olarak, toplu ibâdet edilen yerlere denir. Kur'ân ve sünnette cami, mescid kavramı ile ifade edilmiştir. Mescid; secde edilen yer demektir.[4] Dini Kavramlar Sözlüğü, DİB. Yayınları, “Cami” md. “Şüphesiz, insanlar için kurulan ilk ibadet evi elbette Mekke’de, âlemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Kâ’be’dir.”[1] Al-i İmran, 3/96 ayetin anlamını okuyarak İlk bina edilen mescidin "el-Mescidu'l-Harâm" ve içinde ibadet etmesi en çok sevap olan Mescid olduğunu söyledi. İkincisi Medine’de bulunan Mescidi Nebi, daha sonra Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa gelmektedir. Geriye kalan yeryüzündeki mescidlerin hepsi beytullahın bir şubesi olup birinin diğerinden herhangi bir üstünlüğü yoktur”
“İlk günden temeli takva (Allah’a karşı gelmekten sakınmak) üzerine kurulan mescit (Kuba mescidi), içinde namaz kılmana elbette daha layıktır. Orada temizlenmeyi seven adamlar vardır. Allah da tertemiz olanları sever.”[6] Tevbe, 9/108 diyerek camilerin mü’minler için bir arınma ve temizlenme mekanıdır. Peygamberimiz (s.a.v) Evinde güzelce abdest alıp camiye giden kimse Allah’ın ziyaretçisidir. Ziyaret edene Allah ikramda bulunacaktır.”(5) Et-terğib vet-Terhib C.1, s.214) ayrıca “Cemaatle kılınan namazın, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletli” olduğunu bildirmiştir. (6) Buharî, Ezan, 30 hadis-i şerifleri söyleyerek cami ve cemaatle namaz kılmanın kişiye büyük bir sevap kazandırdığını” ifade etti.
Cami ve mescitlerden çocuklar, engelliler, kadınlar, gençler, ve diğer Mü’minlerin faydalanması gerektiğini belirten Hansu, Camilerin bir kesimin ve bir zümrenin egemenliği altında olamayacağını, bütün halka açık ibadet mekanları olduğunu söyledi. Caminin altına ve çevresine ticaret merkezleri ve taziye evlerinden ziyade cami derneğinin olması gerektiğini gençlerin bu derneklerde aktif olarak görev almaları ve camiye gençlerin sahip çıkması gerektiğini belirten Hansu: “Çocuklar, engelliler genç erkek ve kızlara yönelik dini yayın merkezleri, kütüphane, kitap okuma, araştırma yapma salonları, sosyal, sportif ve kültürel faliyetlerin yapılacağı alanlar, dini filmlerin izlenmesi ve dini sitelerden faydalanma için gençler için cazibeli mekanların elzemdir. Aksi takdirde gençleri sanal alemden, popüler kültürlerden, gayrı meşru ilişki, heva ve heveslerine köle olmaktan kurtarmak mümkün olmayacaktır. Yine Yapılan bir araştırmaya göre içki ve uyuşturucu madde kullananların % 73’ü 20 yaşın altına düşmüşse hatta ilkokullar seviyesine düşmüşse hayatın kalbi olan gençlerin ve şehrin kalbi olan camileri bir birine bağlamak için camilerin işlevsel hale getirilmesi gerekmektedir” dedi.
Camiler ve Din Görevlileri haftası kapsamında yayınladığımız “Cami ve Gençlik” haberinin devamı olarak işlenen ‘Gençlik’ konusu ise önümüzdeki haftadaki sayımızda okuyabilirsiniz