Bingöl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, kentte görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi. Öğretmenevinde düzenlenen toplantıda konuşan Sarı, eğitim alanındaki en büyük sıkıntının birleştirilmiş sınıflar olduğunu söyledi.
Bu durumun okuma ve yazmada büyük sıkıntılara neden olduğunu kaydeden Sarı: “Yeni atanan öğretmenlerimizin yüzde 90’ı köylere atanıyor. Bu öğretmenlerimiz henüz tecrübe dahi kazanmadan eş durumundan veya bir iki yıl içerisinde mutlaka tayini çıkıyor. Bu sirkülasyon içerisinde 4 sene içerisinde 4 defa öğretmeni değişen okullarımız var. Bizim mevzuatımızda 10 rakamın altında olan okullar kapanıyor, 10’un üzerinde öğrenci olunca okulumuz açılıyor. Bir iki köyümüz var geldiğimizden beri defalarca açıp kapatmak zorunda kaldık. Hal böyle olunca yapboz haline dönüyor ve çocuklarımıza hiçbir şey veremiyoruz. Açıp, kapatılan okula kadro veremiyorsun, ücretli öğretmen veremiyorsun şuanda Bingöl eğitiminin önündeki en büyük sıkıntı birleşmiş sınıf oranının fazla olması ve dolayısıyla okuma yazma oranında sıkıntımız var. Türkiye genelinde aldığımız istatistiklere göre ikinci sınıftaki öğrencilerin yüzde ikisi okuma yazma bilmiyor” dedi.
Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde sorunun aşılmasına yönelik ciddi anlamda çalışma yürüteceklerini kaydeden Sarı, şöyle devam etti: “Bu özellikle kırsal kesimden kaynaklı. Biz Vali Bey ile de mutabıkız eğer muhtarlarımızla da ciddi anlamda sıkıntı yaşamazsak, öğrenci sayısı 10’un üzerinde de olsa mutlaka o çocuklarımızı taşımaya alıp, akranlarıyla birlikte sınıfta eğitim görmelerini sağlamak için yoğun çalışacağız. Şuanda taşımalı eğitimde hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Birinci sınıf dâhil olmak üzere taşıdığımız birçok öğrencimiz var.”
DERSLİK BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI AZALDI
2013-2014 öğretim yılı döneminde il genelinde 417 okulda 2 bin 327 derslik bulunduğunu, derslik başına düşen öğrenci sayısının ilköğretimde 25,39 ortaöğretimde 28,8 iken; 2014-2015 yılında 420 okulda 2 bin 447 derslik bulunduğunu ve derslik başına düşen öğrenci sayısının ilköğretimde 21,93, ortaöğretimde ise 28,06 olarak gerçekleştiğini söyledi.
Taşımalı eğitime ilişkin bilgi veren Sarı, 2013-2014 öğretim yılında 411 yerleşim yeri ve köyden 69 taşıma merkezi okuluna 581 araçla günlük 7 bin 022 öğrenci taşınırken, 2014-2015 öğretim yılında ise 499 yerleşim yeri ve köyden 87 taşıma merkezi okuluna 686 araçla 8 bin 183 öğrenci taşıması yapıldığını kaybetti.
ÖĞRETMEN SAYISINDA ARTIŞ
Öğretmen sayılarında ciddi bir artış yaşandığını kaydeden Sarı, şunları söyledi: “2010 ile 2014 yılını kıyasladığımız zaman öğretmen doluluk oranında yüzde 25’lik bir artış söz konusu. Öğretmen sirkülasyonu ilimizde iki ila üç yıl arasında. Sirkülasyon başarıyla da doğru orantılıdır. Öğretmen ne kadar uzun kalırsa başarı o kadar artar.”
Öğretmen doluluk oranına ilişkin verileri aktaran Sarı, şunları kaydetti: “Merkezde doluluk oranı yüzde 90, Genç’te yüzde 88, Adaklı’da yüzde 74, Karlıova yüzde 74, Kiğı’da yüzde 80, Solhan’da yüzde 79, Yayladere’de yüzde 81, Yedisu’da ise yüzde 85. Türkiye’nin öğretmen doluluk oranı yüzde 88, Bingöl’ün ise yüzde 86’ya yakın”
BÜYÜDÜKÇE OKUMA ALIŞKANLIĞIMIZI KAYBEDİYORUZ
Sarı, il geneli öğrencilerin kitap okuma verilerini de açıkladı. Verilere göre, ilkokulda okunan kitap sayısı 231 bin 631, Ortaokulda 193 bin 881, Ortaöğretimde ise 66 bin 467. Okumadaki tablo, büyüdükçe kitap okuma alışkanlığımızı kaybettiğimizin göstergesi olurken, Sarı, okumanın başarıya olan etkisine vurgu yaptı; “En az bir milletiz maalesef. Değerlerimiz çok düşük. Başarının tek yolu kitap okumayı yaygınlaştırmak. Bu anlamda geçen sene 20 okula kütüphane yapıldı. Valilik 500 bin TL bütçe verdi bize bununla merkezde 3 olmak üzere her ilçede bir kütüphane yapıyoruz. Bu milleti kitapla buluşturamadığımız halde başarıyı arttırmak mümkün değil.”
“EĞİTİME 136 MİLYON TL HARCANDI”
2012-2014 yılları arası yapılan yapım, bakım, onarım ve güçlendirmeler hakkında bilgi veren Sarı: “yapım işleri için 121 milyon 487 bin TL, güçlendirme işleri için 9 milyon 481 bin 468 TL, onarım işleri için ise 5 milyon 301 bin 307 TL olmak üzere toplamda 136 milyon 269 bin 995 TL para harcadık. Bu kapsamda 55 okul, 593 derslik, 14 pansiyon, dokuz spor salonu, 13 köy lojmanı, altı atölye, 21 güçlendirme ve 92 onarım yapıldı” dedi.
Sarı, merkez ilçede okul, derslik, spor salonu, güçlendirme ve onarım işleri için 54 milyon 929 TL kaynak ayrıldığını ve bunun 36 milyon 890 bin TL’sinin harcandığını, 18 milyon TL’sinin ise devam eden işlere harcanacağını kaydetti.
İLÇELERDEKİ DURUM
Eğitim yatırımları kapsamında ilçelere yapılan yatırımları aktaran Sarı, büyük sıkıntıların yaşandığı Karlıova ilçesine büyük yatırım yapıldığını belirterek: “Karlıova ilçemize 23 milyon TL yatırım yapıldı. Bu kapsamda 14 okul planlamaya alındı ve bunlardan 11’i bitirildi. Planlayana alınan 101 derslikten 58’i tamamlandı. Yine planlamaya alınan üç pansiyondan biri tamamlanırken, üç lojmanda bitirildi. Bir okulumuz güçlendirilirken, dokuz okulumuz da onarıldı” dedi.
Adaklı’da 10 derslik İmam Hatip Ortaokulu, 16 derslik ve 200 öğrencili pansiyonlu Anadolu Lisesi, dört derslik Selahaddin Eyyubi İlkokulu ve Hasbağlar İlköğretim Okulu yapıldığını kaydeden Sarı, Genç’te ise, 16 derslik Anadolu Lisesi, 24 derslikli İmam Hatip Lisesi, 14 derslik Mevlana Ortaokulu yapıldığını kaydetti.
Kiğı’da 200 öğrencili yurt binası yapıldığını kaydeden Sarı, bir okulun güçlendirildiğini, iki okulun da onarıldığını belirtti.
Solhan’a 26 milyon TL yatırım yapıldığını kaydeden Sarı: “Planlamaya alınan dokuz okuldan dörtü, 110 derslikten 30’u bitirildi. Yine iki pansiyondan biri ve iki spor salonundan biri tamamlandı. Yatırımlar kapsamında iki lojman ve üç atölye yapıldı. İki okulumuz güçlendirildi, yedi okulumuz ise onarıldı” dedi.
Sarı, Yayladere ilçesinde ise iki okulun güçlendirildiğini, bir okulun ise onarıldığını kaydetti.
Yedisu ilçesine yapılan yatırımları da aktaran Sarı: “planlamaya alınan bir okul, 10 derslik ve altı lojmanımız tamamlandı. Bir okulumuz ise onarıldı” dedi.
KALEÖNÜ İLKÖĞRETİM OKULUNDAKİ DURUM
Bir gazetecinin ‘Kaleönü İlköğretim Okulu’nda görevli ve gırtlak kanseri olan bir öğretmenimiz, müdür yardımcısı olarak atanması talep edilmiş ancak sendikal baskıdan dolayı yerine başka biri atandığına yönelik iddialar var bu konuda ne düşünüyorsunuz?’ sorusu üzerine Sarı: “Kaleönü İlköğretim Okulu’ndaki müdürümüz bize öğretmen ismi verdi bizde uygun gördük. Fakat daha sonra öğretmenimizin ses tellerine ilişkin sorun olduğunu öğrendik. İdarecilik bir kenara çekilip oturma yeri değil, okulu yöneten idarecidir. Öğretmen dersten sonra gider, yönetici ise gerekirse gece saatlerine kadar kalır. Biz ses tellerinde sıkıntısı olan arkadaşımız Halk Eğitim Merkezi’nde okuma sınıflarında değerlendirebileceğimizi söyledik. Benzer sıkıntılar yaşayan arkadaşlarımız var onları da derse sokuyoruz, Halk Eğitim Merkezi’nde okuma yazma kurslarında eğitim veriyorlar. Bu arkadaşımıza da aynı teklifi yaptık. Bu konuda herhangi bir sendika baskısı söz konusu değil” dedi.