DOLAR 34,7999 % 0.27
EURO 36,8294 % -0.07
STERLIN 44,4413 % -0.01
FRANG 39,6077 % 0.22
ALTIN 2.942,91 % 0,28
BITCOIN 99.490,00 1.446

‘Geri ödemeler mağdur ediyor’

HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, 2003 Depremi konutlarının geri ödemelerinin vatandaşı mağdur ettiğini söyledi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
‘Geri ödemeler mağdur ediyor’

HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili Baluken, 2003 Depremi konutlarının geri ödemeleri cile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Önergesini Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını isteyen Baluken, geri ödemelerin vatandaşları mağdur ettiğini ifade etti.

Baluken, “Bingöl ilimizde her deprem afetinden sonra bir de hükümet afeti yurttaşlarımızı mağdur etmektedir. Gerek 1971 depreminden sonra geçici konutların kalıcı konutlara çevrilmemesi gerekse de 2003 yılı depreminden sonra yüksek fiyatla konut satışı ve geri ödemelerde bankalara borçlandırma uygulamaları şeklinde gerçekleşen hükümet politikaları Bingöl halkımızın mağduriyetinin derinleşmesine sebep olmakta, kentimizde sosyal ve ekonomik toparlanmanın önünü tıkamaktadır. 1 Mayıs 2003 tarihinde afetzede olan Bingöl ilimiz sakinlerine yönelik TOKİ tarafından yapılan konutların geri ödemeleri ile ilgili hükümet tarafından işletilen süreç, AKP iktidarının afet mağduru yurttaşlarımıza yardım etmek yerine bu afet durumunu ekonomik kara dönüştürme amaçlı uygulamalar ortaya koyduğunu göstermektedir. Bingöl’de 2003 yılında yaşanan ve yüzlerce insanın yaşamını yitirmesine, binlerce insanın da yaralanmasına gerçekleşen depremde ilimizin yarısından fazlasının depremden etkilenmiştir. Doğal afet yaşamış olan kentimizin afet bölgesi ilan edilmemesi, konutların faizli-geri ödemeli olarak depremzedelere satılması, sonrasında da bankalar üzerinden tahsil etme girişimleri kabul edilemez uygulamalarken, 2014 yılı itibariyle depremzedelerden konut fiyatlarının faizi ile birlikte istenmesi ne sosyal devlet ilkesine ne de hukuk devleti ilkesine uymaktadır. Anapara dışındaki ödemeleri de içeren bu uygulama hem depremzedeler hem de kamuoyu tarafından kabul edilemez bulunmaktadır” dedi.

Baluken, önergesinde şu soruların yanıtını istedi:

*2003 yılında gerçekleşen depremden sonra kaç yurttaşımıza TOKİ tarafından yapılan konutlar verilmiştir? Bu konutların depremzede yurttaşlarımıza olan satış fiyatı nedir? Benzer afetlerin yaşandığı diğer illerimizde aynı tip konutların satış fiyatları nedir?

*Depremzede halkımız Bankalar üzerinden borçlandırılarak doğal afetten sonra bile adeta ekonomik bir afete maruz bırakılmıştır. Yüksek meblağlı ihalelere Hazine yoluyla garanti veren hükümetinizin depremzede Bingöl halkımızı yüksek faizli Banka sömürü kıskacından kurtarmaya yönelik bir çalışması var mıdır?

*Bingöl ilimizde depremzede halkımızın gerek anapara gerekse de faiz borçlarının silinmesine yönelik TBMM’ye sunduğumuz teklif ve önergeleri devreye koymayı düşünüyor musunuz? Faizi ile birlikte Bingöllü depremzede halkımızdan istenen bu paranın kamu bütçesinden karşılanmasına yönelik teklif ettiğimiz düzenlemeler hükümet gündeminizde midir?

*Depremzedelerin konut karşılığında bankalara borçlandırıldığı Bingöl ilimiz, ekonomik gelişmişlik düzeyi bakımından Türkiye’de son sıralardadır. Borçlanma karşılığında konutlara yerleşen halkımızın büyük çoğunluğu banka borçlarını ödemek bir yana, aidat öderken bile zorlanmaktadır. Bankaların borç tebligatı gönderdiği depremzede halkımızın ödeme gücü ile ilgili bir çalışma yaptınız mı? Bankalara olan anapara ve faiz borçlanmalarını değerlendirirken, ödeme gücü olmayan halkımızın bu durumunu dikkate alacak mısınız? Ödeme gücü olmayan depremzede halkımızdan bankalara yoluyla para istenmesinin insani ve sosyal boyutu hakkında düşünceleriniz nedir?

*1971 yılında yaşanan Bingöl depreminde geçici baraka tipi konutların kalıcı konutlara çevrilmemesi sonucu mağdur edilen halkımızın sorunları henüz ile ilgili TBMM Genel Kurulunda 61. hükümetin Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından bir çalışma başlatılacağı, mevcut mağduriyetin giderileceği sözü verildi. Bugüne kadar Bakanlık nezdinde yaptığımız tüm girişimlere rağmen bu konuda herhangi bir ilerleme sağlanmadı. Söz konusu mağduriyetin giderilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Kırk yılı aşkın bir süredir mağdur edilen halkımızın bu mağduriyetini gidermek üzere hükümetiniz tarafından bir eylem planı hazırlanmış mıdır?

YORUM YAP