Bingöl’de geçtiğimiz yıl kent genelinde 15 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakası yaşandığını belirten Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, 2017 yılının ilk 7 ayında ise şuana kadar 4 vaka görüldüğünü kaydetti.
Kene vakalarının en fazla Mayıs ve Ekim aylarında görüldüğünü belirten Söyiler, “Kene vakaları belirlenen aylar haricinde değişik aylarda da görülebilir. Vatandaşlarımız havaların ısınmasıyla birlikte serin ve yeşil alanları sık tercih ediyor. Özellikle pikniğe çıkan aileler bu konuda kayseri hassas ve dikkatli olmalıdır. Ufak bir şüphede hemen en yakın sağlık kurumuna gitmeleri gereklidir. Aksi takdirde kötü sonuçlar doğurabilir” dedi.
Kene ısırığında yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Söyiler, “Yapışan keneler kesinlikle öldürülmeden, ezilmeden,patlatılmadan ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pensle doğrudan düz olarak, döndürmeden yavaşça çekilip alınmalıdır. Isırılan yer, bol sabunlu suyla yıkanıp temizlendikten sonra iyotlu antiseptik (tendürdiyot) sürülmelidir. Şayet sabunlu su bulunmaz ise alkol içeren mendiller kullanılabilir. Çıplak elle keneye temas edilmemeli eğer elle alanya tutulacaksa eldiven giyilmeli veya naylon bir poşet yardımı ile keneler toplanmalıdır. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemeli, sigara veya ateş kullanarak keneler uzaklaştırılmamalıdır. Çünkü bu maddeler kenenin kusmasına sebebiyet vereceğinden hastalık bulaştırma riskini artırmaktadır. Isırılan kişi bahçeşehir iki hafta süreyle ateş, yoğun halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler yönünden takip edilmesi gerekmektedir. Ateşin 38,3 derece veya üzerinde olması halinde acilen tam teşekkülü hastaneye başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Söyiler, keneyle mücadele çalışmaları kapsamında bahar döneminde bulaşıcı hastalıklar, çevre ve çalışan sağlığı birimi ekiplerinin köy köy dolaşarak, vatandaşları bilinçlendirdiğini de aktardı.