Bingöl Sosyal, Kültürel Ve Ekonomik Kalkınma Derneği (BİN-DER) Başkanı Doğan Karasu, yıllardır bitirilemeyen Bingöl Devlet Hastanesi ile ilgili yaptığı açıklamada, hastane binasının Bingöl’ün iklim koşullarına uymadığını söyledi.
Karasu, “Bingöl Devlet Hastanesi Ek Binasının projesi Tip Projedir. Bu proje Bingöl'ün iklim koşullarına, fiziki özelliklerine uymamaktadır. Çatı ve tavan kısmından başlayarak aşağıya doğru dökülme, çürüme, akıntılara maruz kalma, bozulma başlayacaktır. Tıpkı Genç Devlet Hastanesi gibi. Genç Devlet Hastanesi de tip projeydi, proje tadilatına uğradı, teslim edilir edilmez onarımdan geçirildi. Ek bina da teslim alınır alınmaz onarımdan geçmek, proje tadilatına uğramak zorundadır. Bu işlem yapılmaz ise tavandan tabana doğru bina çürümeye başlayacak, bütün ince işler dökülecektir. Binanın projesi üzerinde şuan hiç bir değişiklik yapılamamaktadır. Teslim alınır alınmaz döner sermaye bütçesinden veya varsa başka bir kaynaktan bu binanın plan tadilatı yapılacak ve bu bina onarıma çıkarılacaktır. Muhtemelen tüm bu giderler de sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirlerinden karşılanacaktır. Gelin görün ki bina bir türlü bitirilmiyor, işi bitirme süresi her yıl uzatılıyor, İshak Paşa Sarayı gibi yıllarca yapımı sürüyor. Bir türlü bitirilmek istenmeyen hastane binasının mağduriyetini ise biz Bingöllüler yaşıyoruz” dedi.
Bingöl Devlet Hastanesi Ek Binası ihalesinin 2011 yılında yapıldığını hatırlatan Karasu, şunları söyledi: “Aynı dönemde ihalesi yapılmış bir çok hastane bitirilerek hizmete açılmıştır. Hastanesi biten illerin bir çoğunda birden fazla hastane vardır. Bu iller Bingöl kadar hastaneye ihtiyaç duymamaktadır. Hastanemizin bitmemesinin sebebi siyasetimizin ve bürokrasimizin zayıf olmasıdır. Gidişat, inşaat yapım hızı, çalışma şartları, firmanın keyfi davranışı ve işi bir sonraki yıla sarktırma düşüncesi gibi sebepler hastanenin bu yıl faaliyete başlamasını imkansız hale getiriyor. İşin özeti şudur: Bingöl Devlet Hastanesi Ek Binası bu yıl bitirilmeyecektir. Biz Bingöllüler mevcut köhne, çalışma şartları ağır, fiziki kapasitesi yetersiz hastanede ağır-aksak yürütülen sağlık hizmetlerinden sağlık ihtiyacımızı karşılamak zorundayız. Koca ilde bir tane devlet hastanesinin olması tuhaftır. Bir çok tahlil Bingöl'de yapılamamaktadır. Elazığ, Diyarbakır, Erzurum ve Malatya'ya olan bağımlılığımız ve bunun getirdiği mağduriyetimiz devam ediyor. Her gün bu illerin hastanelerinden cenazelerimiz gelmektedir.”