2 Eylül 2015 tarihinde dünyaya düşen meteorit parçalarından bazıları, Bingöl’ün Merkez Sarıçiçek köyü kırsalına düşmüş, bu olay özellikle göktaşı incelemelerinde bulunan Türkiyeli Bilim Adamlarının ve NASA’nın (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi) dikkatini çekmişti.
Göktaşı parçalarının gramına 15 ile 60 dolar fiyat verildiğini söyleyen köylüler, İstanbul Üniversitesi'nden bir akademisyenin sözleriyle göktaşının değerli olduğunu öğrendiklerini belirtiyor.
GENÇ YAŞLI HERKES TAŞ ARIYOR
Sarıçiçek Köyü başta olmak üzere çevre illerden gelen vatandaşlar, düşen meteorit parçalarını ‘bedeli yüksek fiyata alınacak’ söylemleri üzerine günlerini meteoritin düştüğü alanda geçirmeye başladılar. Şimdiye kadar en büyüğü Bin 470 gram taş bulduklarını belirten Köylüler, gramına 15 ila 60 dolar arasında alıcı bulduklarını belirtiyorlar.
Alman, Rus, Amerika başta olmak üzere birçok ülkeden bilim adamlarının köye gelerek, incelemelerde bulunduğunu ve taşlar için ödeme yaptığını belirten köylüler, “bazıları buldukları taşları bilim adamlarına sattı. Elde ettikleri kazançla borçlarını ödedi” dediler.
“BÜTÜN BORÇLARIMI SIFIRLADIM”
Sattığı taşlardan 60 Bin TL kazandığını ve bu parayla bütün borçlarını sıfırladığını söyleyen köylülerden Metin Ergün, “Amerika’dan üç gün önce geldiler ve köylüden taşın gramını bayağı bir paraya aldılar yani gramını 60 Dolar’a aldılar. Ben kendim şahsen toplamda üç tane taşımı sattım. Üçtaşım toplamda 300 gramdı. 300 gram taşımı biraz gülünç olacak ama 60 Bin TL’ye sattım. Aldığım 60 Bin TL ile ne kadar kredi borcum, kredi kartlarım varsa hepsinin borcunu kapattım. Çevre illerden insanları kamyon kasasında getirip bu alana indiriyorlar ve göktaşı arıyorlar” dedi.
20 ÜNİVERSİTE TAŞLARI İNCELİYOR
Göktaşı parçacıklarının incelendiğini belirten Bingöl Üniversitesi Fizik Bölümü başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol, “Türkiye`den de 4 üniversitenin dahil olduğu 20 üniversite Sarıçiçek meteorlarını inceleyen bir konsorsiyum oluşturduk. Bu konsorsiyumda her üniversite kendi üzerine düşeni yapıyor. Bizim üniversite olarak laboratuvarda analizlerini yapıyoruz. Bir kısmını yaptık. Yapılan datalar NASA`ya gönderiliyor. NASA ile irtibat halinde çalışıyoruz. Yaptığımız inceleme neticesinde düşen meteorun Howardite ve Euarite türü meteor olduğu anlaşılıyor ve içerisinde 28`e yakın elementin olduğu gözlendi” dedi.
Demirkol, “Bu işi sonuçlandırdıktan sonra bilgiler NASA`da toplanıp geniş kapsamlı bir şekilde daha sonra yayın olarak gönderilecek. Çalışmalarımız devam ediyor. Köylüler bunu duyduktan sonra yoğun bir şekilde arama yaparaktan çok sayıda meteor taşı buldular. Bizim kaydettiğimiz 250 civarında meteor var. Büyüklükleri 2 gramdan başlayarak bin 470 grama kadar büyük parça meteorlar bulunduğu. Daha bulunmayan ve kayda geçmeyen bilgilerde var. Bize ulaştıkça bunları kayıt altına alacağız. Geniş kapsamlı bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Bulunan taşları satın almak üzere Rusya`dan Almanya`dan çeşitli ülkelerden gelip 35 dolardan 50 dolara kadar aldıklarını biliyoruz. Bu şekilde köy halkına da büyük bir katkı sağladığını duyuyoruz. Bizim için bilimsel açıdan köylülerimiz için de ekonomik açıdan gerçekten faydası olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.