Bingöl Defterdarı Özgür Yılmaz, Milli Emlak Müdür Yarımcısı Murat Tokiçin ile birlikte 6292 sayılı kanunun 12. maddesi kapsamında hazineye ait tarım arazilerinin satış ve başvuru işlemleri konusunda köy muhtarlarını bilgilendirmek amacıyla valilik toplantı salonunda bir araya geldi.
Toplantıda konuşan Defterdar Yılmaz, bakanlıkça başlatılan uygulama kapsamında hazineye ait tarım arazilerini kullanan çiftçilere satışının yapılması planlandığını belirterek, bu uygulamayla devlet vatandaşını tapu sahibi yapmak istediğini söyledi.
Hazineye ait tarım arazilerini kullanan vatandaşların, hiçbir haktan faydalanamadığını hatırlatan Yılmaz: “Bakanlığımız hazineye ait tarım arazilerini kullanan vatandaşlarımız için bir uygulama başlattı. Bakanlığımız, Bu uygulamayla hazineye ait tarım arazilerini uygun avantajlarla satışını yapmak istiyor. Bunda hem vatandaşımızın karı var, hem de devletimizin karı var. Vatandaşımızın karı, köylerinde kendisine ait olmayan, tapusu olmayan mallarda tarımın verdiği desteklenmelerin hiçbirinde faydalanamıyor. Ancak, hazineye ait arazinin tapusunu aldığı vakit, o zaman her türlü desteklenmelerden faydalanabilir. Devlet, vatandaşın kullandığı hazineye ait arazilerin satışını yapıp, vatandaşını rahata kavuşturmak istiyor. Bugün sizleri bu konuda bilgilendirmek için çağırdık. Sizlerde köylerinizdeki vatandaşı ikna edip, başvuru yapmalarını sağlayacaksınız ve bizde onlara taşınmazların tapularını en kısa sürede vereceğiz” dedi.
SON BAŞVURU SÜRESİ 27 NİSAN 2015
Defterdar Yılmaz’dan sonra bilgilendirme yapan Milli Emlak Müdür Yardımcısı Tokiçin, tarım arazilerini kullanan ve tapu almak isteyen vatandaşların 27 Nisan 2015 tarihine kadar Defterdarlığa başvuruda bulunması gerektiğini söyledi.
Tapu almak isteyen vatandaşa devletin her türlü kolaylığı sağlayacağını vurgulayan Tokiçin: “31 Aralık 2011 tarihinden önce En az 3 yıl tarımsal amaçla kiralayan ve kira sözleşmesi halen devam eden kiracılarından en az 3 yıl tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği idarece belirlenen kullanıcılarından, Hazine ile paydaş (Hissedar) olanlardan 27 Nisan 2015 tarihine kadar bedeli karşılığında doğrudan satın almak için idareye başvuran ve idarece bu kanunda belirtilen şekilde tespit ve tebliğ edilen satış bedelini itiraz etmeksizin kabul edenler bu kanuna göre hak sahibi sayılır” dedi.
HAK SAHİPLERİNE SAĞLANAN AVANTAJLAR
Açıklamasında hak sahiplerine sağlanan avantajları sıralayan Tokiçin, satış bedelinin rayiç bedelinin yüzde 50’si olduğunu söyledi. Peşin ödemelerde satış bedeli üzerinden ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacağını ifade eden Tokiçin: “Taksitli satışlarda, satış bedelinin yüzde 10`u peşin, kalan tutar ise, 6 yıla kadar 12 eşit taksitle ödenir. Satış bedelinin yarısı peşin, kalanı taksitli ödemesi halinde satış bedeli üzerinden yüzde 10 indirim uygulanarak yarısı peşin, kalan yarısı ise 6 yıla kadar 12 eşit taksitle ödenir. Peşin ödemelerdeki satış bedeli ile taksitli ödemelerdeki peşinat bedeli idarece yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödenir. Satış bedelinden, başvuru tarihi itibari ile son beş yıl içinde tahsil edilen ecri misil ve kira bedelleri mahsup edilir. Taşınmazların üzerindeki yapı ve tesislerden ayrıca bedel alınmaz. Tamamen ve münhasıran bil fiil tarımsal amaçlı olarak kullanılanlar ile bu arazilerin üzerinde kalmak şartı ila tarımsal amaçlı yapılar ve sürekli ikamet edilen konutların bulunduğu tarımsal nitelikli arazilerde rayiç bedelin yüzde 50’si üzerinden satılacaktır” ifadelerini kullandı.
BAŞVURUDA İSTENİLECEK BELGELER
Tokiçin, başvuru sırasında başvuru sahiplerinden; Satın alma talebini içeren dilekçe, nüfus cüzdanı fotokopisi, varsa ecrimisil ihbarnamesi veya ödendiğine ilişkin belge örneği, tüzel kişiler için ayrıca taşınmaz tasarrufuna yetkili olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi ile imza sirküleri, paylı taşınmazlarda paydaş, kiracı veya kullanıcılarının, Hazineye payını satın almak istemeyen paydaşlardan alacakları noter onaylı muvafakatname isteneceğini söyledi.