Bingöl’de koruma altında olan yaban keçileri son zamanlarda kaçak avcıların hedefi haline geldi.
Yaban keçilerinin yaşam hakları kanun ile koruma altına alınsa da kaçak avcılar denetim yetersizliğinden faydalanarak, doğada katliam yapıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 13. Bölge Şube Müdürlüğüne yaptıkları denetimler için teşekkür eden Bazencir: “Sadece müdürlük ile yeterli denetimin sağlanamayacağını, konuyla ilgili denetimlerin, bölgedeki karakollar, köy muhtarları ve duyarlı vatandaşlar tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Bazencir: “13. Bölge Müdürlüğü’nün yeterli ekip ve ekipmanının olmamasını fırsat bilen kaçak avıcalar Dalbasan ve Kalkanlı bölgesindeki karakolların ilgisizliğini fırsat bilerek daha serbest bir şekilde kaçak avlanıyorlar. Bizler doğamızda yasa koruma altında olan bu canlıların gerçekten korunmasını istiyoruz. Doğamızda kalan bu canlıların yaşamaları hepimizin faydasınadır. Bu canlıların gelişi güzel şekilde öldürülmesinin önüne geçmeliyiz” dedi.
İŞTE O KANUN MADDELERİ
Konuyla ilgili kanun maddelerine dikkat çeken Bazencir, “4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunun 2. maddesi 22. bendinde avlanma hakkı: Avcılık belgesine sahip olan kişilerin yıllık avlanma izin ücreti ödeme koşulları ile elde ettiği hak olarak tanımlanmıştır. Kanunun bu maddesi ihlal edilerek avlaklarda avcılık belgesi olmadan avlanılmaktadır.
Kanunun 6. Maddesi Avlanma Esas ve Usullerinde kara, hava araçları ve yüzer araçlarla ses, manyetik dalga, ışık yayan araç ve gereçler, canlı mühre, tuzak, kapan ve diğer benzeri araç, gereç ve usullerle avlanılmaz denilmesine rağmen Kanunun 6.2.3. maddesi ihlal edilerek ışık yayan (projektör) araç ve gereçlerle avlanılmaktadır
Kanunun 12. Maddesinde Özel avlaklarda avlak sahibinin, Devlet avlakları, genel avlaklar ve örnek avlaklarda avlanmak Bakanlığın iznine bağlanmasına rağmen; Kiğı ve Yayladere ilçelerinin Özlüce Barajı, Çıtak, Kalkanlı Dalbasan ve Kelhaç bölgelerinde koruma altına alınmış av hayvanlarından; Çengel Boynuz Dağ Keçisi ile Yaban Keçisinin kaçak olarak avlandığı ihbarları gelmektedir
Bilindiği üzere Koruma altındaki av hayvanlarının avlatılması, İl Şube Müdürlüğünce yapılan yıllık envanter sonucunda, üreme yeteneğini kaybetmiş hayvanların belirlenmesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığınca kendilerine kota tahsisi yapılan avcılar tarafından, Av Turizmi Organizasyonu kapsamında yapılabilmektedir.
Bunun haricinde yapılan tüm avlanmalar, kaçak olarak nitelendirilmiş olup; vatandaşlarımızın kaçak avlanmamaları, aksi takdirde Ağır cezai müeyyidelerle karşılaşacakları önemle duyurulur” ifadelerine yer verdi.