Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün Bingöl’de yürüttüğü çalışmalarla ilgili açıklama yapan Karaarslan, doğanın ekolojinin ve uygun koşullarının yok sayıldığı tek ilin Bingöl olduğunu belirtti.
Elazığ, Diyarbakır, Erzurum, Van yol güzergahlarının kavşak bölgesinde olan Bingöl’ün diğer il sınırları ve bölge sınırlarından farklı olarak adeta bir talan alanına dönmüş durumda olduğunu kaydeden Karaarslan, “Doğayı yok sayan, kazı dolguda sınır tanımayan, maliyet analizinden yoksun olan, sadece para-rant ve tahribat aracı haline getirilen projeler ile yap boz tahtasına döndük. Yolların medeniyet getiren özelliği ile yerleşim yerlerini geliştirdiği ve o yerleşim yerleri dışında kalan bölgelerde ekolojik dengeyi koruyucu yanı olmalıdır. Bingöl-Erzurum yolunda yapımı devam eden yol çalışmalarında derinliği 100 metreyi aşan yerlerde dolgu yapılmak sureti ile eşsiz sanat şaheserleri donatan karayolları, bu maharetini viyadük yada geniş açıklıklı köprülerle aşsaydı, tünel gereken yerde tünel, köprü yapması gereken yerde köprü yapsaydı, dağ taş doğa tahribatı az olur ve aynı zamanda ülkenin mali kaynakları korunmuş olurdu” dedi.
“KÖPRÜ VİYADÜK PARA KAZANDIRMIYOR”
Karaarslan, şunları söyledi: “Sadece kazma ve dolgu yapma süreci para kazandıran ve herkesin iştahını kabartan bir iştir. Bu işlerin betonarme ve demirli yapılarla tahkim edilmesi kanaatimce fazla kırım yapılamayacağından dolayı projeyi yapanlar ve uygulayıcıların gelecek rant planlarından başka bir şey hatırlatmıyor bize. Bu uygulamaların hükümet politikaları ile örtüşmediğini ve aynı zamanda genelden bize akan mali kaynakların doğru yönetilmediğini göstermektedir. Başlanan kalkınma atakları içinde yol yapımı ile dünya gündemine oturan ülkemde sadece Bingöl hariç tutulmuştur. Bunun nedeni Bingöl’ün içinde yerel bölge krallıkları olduğunu ve sorunun yerel alanda sorumlu olan kişi yada kurumlardan kaynaklandığını düşünüyorum. Yolların yapımında dağların ormanın ve bölge topoğrafik şartlarının görülmediği, önemsenmediğini 1990 yılından beri yap boz tahtasına dönen yollarda ve yol kenarlarında tahrip olmuş doğada görmek mümkün. Yamaç alanların kazıldığı korumasız ve bitki örtüsü olmadan erozyona ve kaymalara açık bir şekilde terkedildiği saptanmıştır.
-KAVŞAK ŞERİTLERİ KABARTMA DEĞİL, BEYAZ BOYA-
Malzeme şartnamelerine aykırı davranılan yollarda sürekli yenileme yapıldığı ve dönemin bakanı tarafından modernize ediliyor açıklaması gerçekten inandırıcı değildir. Bütün asfalt yollarda kavşaklar ve bu kavşaklarda yaklaşım çizgilerinin kabartma malzemeden yapıldığı gözlenirken Bingöl’de kavşak ve ışık yaklaşımlarında boya kullanılarak adeta aldatmaca yaşanmaktadır. Bu kavşaklarda yaşanabilecek dikkatsizlikleri dağıtmak üzere kabartma halinde yola dik çizilen beyaz çizgiler tekerlekten ses ve hareket uyarısı ile sürücüyü uyarmakta ve trafiğin düzenlenmesine can kaybının azalmasına katkı sunmuş olurlar
-KAVŞAK BİR DERT GİBİ-
Bütün bir memleket istemesine ve özellikte köy bağlantısı mezarlık bağlantısı gibi önemli avantaj sağlamasına rağmen Düzağaç kavşağı yapılamazken, hala başlanamazken, Bilaloğlu köyünden sonra kendi kendine kavşak mı belli olmayan bir yapı var. Ne sağda yol ne solda, sadece köy içinde olsa anlarım köy dışında ve gereksiz bir yerde konulan kavşak içimizde dert iken Bingöl’de bir türlü ihtiyaçtan olması gereken kavşakların yapılamaması da ayrı bir dert.”