Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,3688 % -0.36
EURO 34,7058 % -0.31
GRAM ALTIN 2.400,14 % -0,93
ÇEYREK A. 3.924,23 % -0,93
BITCOIN 57.833,77 1.384
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 19°
Google News

Kene’yi hafife aldılar!

Genç Toplum Sağlığı Merkezi, Genç’e bağlı mahalle ve köy muhtarlarına yönelik ‘Keneyi hafife alma’ adı altında Kırım -Kongo Kanamalı Ateşi ve Kene Hastalığı Konusunda seminer verdi. Seminere, katılımın az olması dikkatlerden kaçmadı.

Son Güncelleme :

02 Mayıs 2016 - 12:21

Kene’yi hafife aldılar!

İlçe Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen seminerde Genç Toplum Sağlığı Merkezi çalışanı Dr. Harun Döner, mahalle ve köy muhtarlarına Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi ve Kene Hastalığı konusuna dair bilgi verdi. İlçeye bağlı 5 mahalle ile 68 köy muhtarının davetli olduğu seminere, katılımın az olması dikkatlerden kaçmadı.

 

 

Genç Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Koordinatörü Dr. Harun Döner, yaptığı konuşmada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, virüslerin meydana getirdiği, kenelerle bulaşan, şiddetli seyir gösteren bir hastalıktır. Evet, bu hastalık insanlara keneden bulaşan hastalıktır. Belirtileri, baş ağrısı, ateş, üşüme, kas ağrısı, yüzde şişme ve bulantı, kusma, ishal vb. bu belirtilerle başlayan hastalık kanamalarla ölüme kadar gidiyor. Çünkü vücudun her tarafından kanama yapar buda insanda kan kaybı yaşatır ve kişiyi öylece ölüme götürür. Gördüğünüz gibi grib gibi başlıyor ama sonucu öyle değil. Yani direk kişi ölüme götürüyor. Özelikle Mart-Eylül ayları arasında görülüyor. Ama en çok Temmuz ayında zirve yapıyor. Bulaşma nasıl olur derseniz. Değerli arkadaşlar, kene vücuda yapıştığında ve onu istenildiği zaman ve biçimde çıkartmadığınızda kenenin ağzında ki zehir damar yoluyla direk vücudunuza geçer burada sizi esir alır. Birde bu hastalık bulaşıcıdır. Başka birinde olura bile bizlere bulaşa biliyor. Belirtileri ne zaman başlar diye sorarsak. Hastalık, kenenin ısırdığı günden 3 ile 14 gün sonra ortaya çıkar. Korunma nasıl olur? Korunmanın en iyi yolu kenelerden uzak durmak.  Vücuda kenenin yapışmaması lazım. Yoksa bir tedavisi yok. Fakat köyde yaşayanlar için keneden korunmak için şartlar biraz zor. Çünkü her zaman tarlada, ahırda, çayır çimenlerdedir. Peki, bunlar nasıl kendilerini korumaya alabilir derseniz? Şöyle diyelim. Bunlarda tarlaya, bahçeye ve ahırlara gittikleri vakit vücutlarının açık yerlerini kapatmaları lazım. Ve birde en önemlisi üzerlerine açık renkli elbise giyerlerse üzerinde keneyi çabuk bulurlar. Birde köyde olanlar her zaman dışarı çıkıp eve döndüklerinde üzerlerini bir güzel kontrol etmelerini öneriyoruz. Peki, vücutta kene görüldüğünde ne yapmaları lazım? Arkadaşlar üzerinde kene olanlar hiç müdahale etmeden direk 112’yi aramalarını öneriyoruz. Veya kendilerine en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Çünkü kendi imkânlarıyla keneyi çıkartanlar genellikle başaramamışlar. O acemiliği yüzünden hastalığa daha da bulaşıyorlar” diye konuştu.

Toplantı sonrasında muhtarlara kene, kırım-kongo kanamalı ateşinden korunmanın yollarını anlatan el broşürü dağıtıldı.


YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.