Yoksulluk ve işsizliğin hâkim olduğu kentte, kiralardaki artış vatandaşların belini büküyor. Asgari ücretle dahi iş bulmakta zorlanan vatandaş, aylık elde ettiğin gelirin yarısını mülk sahibine ödemek zorunda kalıyor. Kazancının yarısını kiraya ödeyen vatandaş, elektrik, su, yakıt, gıda ve giyim malzemelerine yaptığı harcamalarla aynı sonunu borçlu bir şekilde getiriyor. Üniversitedeki öğretim yılının başlamasıyla ev krizinin daha hissedilir olması bekleniyor.
NÜFUS ARTIŞI VE ÜNİVERSİTE ETKİSİ
Her yıl düzenli olarak artış gösteren nüfus, yıl içerisinde yapılan evlilikler, memur tayinleri, üniversitedeki öğrenci sayısındaki artış ve benzeri faktörler, konuta olan ihtiyacı arttırdı. Nüfustaki faktörü fırsat bilen birçok mülk sahipleri, kiracıları zor durumda bırakan artışlar yapmaya başladı. Çalışanın ay sonunu zor getirdiği kentte kiralar, 500 ila 800 arasında değişiyor.
VERGİDEN ÇALIYORLAR
Üniversite öğrencilerinden 600 ila Bin TL arasında kira talep eden mülk sahipleri, mahalle farkı gözeterek, vatandaştan da yüksek meblağda kira alıyor. Bahçelievler Mahallesi, Recep Tayyip Erdoğan ve Karşıyaka mahallesi ile Beşyol mevki başta olmak üzere birçok noktada kiralar, 600 ila 800 TL arasında değişiyor. Daha önce sobalı evlere 175-250 TL arasında kira ödeyen vatandaşlar, şu günlerde 350 TL’ye sobalı ev bulamıyor.
Vatandaşlardan yüksek meblağda kira talep eden ev sahipleri, mülk vergilerini ise kiraları düşük göstererek az ödüyor. Vatandaşı sömürmekle yetinmeyen mülk sahipleri, bu sayede devletten önemli oranda vergi de kaçırmış oluyor.
KİRALARDA CİDDİ YÜKSELİŞ VAR
Kentteki yüksek kira artışları üzerine görüşleri alınan Can Emlak işletmecisi Adnan Ertuğrul, Bingöl’de son yıllarda ev kiralarının ciddi boyutta yükseldiğini belirterek, bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
Ertuğrul; “Bingöl Belediyesi’nin imara açık olmayan yerleri imara açması gerekiyor. İmara açılan yerlere müteahhit firmaları girerse, konut sayısında artış yaşanacak ve bu gelişme kiralara olumlu olarak yansıyacak” dedi.
Özellikle merkez başta olmak üzere şehrin genelinde kiralık ev fiyatlarının arttığını kaydeden Ertuğrul, “Daha önce 400 TL’ye kiraladığınız evi şuan 500’ye kiralayamıyorsunuz. Üniversitenin de açılmasıyla birlikte kiralık ev talebi oldukça arttı” dedi.
“KREDİYLE EV SAHİBİ OLMA DÖNEMİ BAŞLADI”
Yüksek kiralar nedeniyle vatandaşların çareyi krediyle ev almakta bulduğuna dikkat çeken Ertuğrul; “Bingöl’de kiraların yüksek olması ev talebine yansıyor. Aylık 600-700 TL kira ödemek durumunda bırakılan vatandaşlar, kira bedeli kadar taksit ödeyerek ev sahibi olabiliyor. Hal böyle olunca, maddi durumu yeterli olan vatandaşlar ve memur kesimi, çeşitli kredilerle ev taksitlerine girerek, ev sahibi olmayı hedefliyor” diye konuştu.
Kiralardaki artışın vatandaşı zor durumda bıraktığını vurgulayan Ertuğrul, şunları söyledi: “Kentin ekonomik durumu ortada. Piyasada çalışanların çoğu asgari ücretle çalışıyor. Geçinmek için ay sonunu zor getiren halk, yüksek kira artışlarından dolayı mağduriyet yaşıyor. Bingöl’deki kira artışlarına yönelik bir düzenleme yapılması gerekiyor.”