“GELECEK İÇİN ENDİŞELİYİZ”
1990’lı yıllarda üç mahalleden oluşan Gerçekli Köyü’nde şuanda 30 civarında hane kaldığını anlatan köy sakinlerinden Hasan Keçiören: “Bir mahallede 4 ev var, bir mahallede hiç ev kalmamış. Bir diğer mahallede de 24 hane var. Bizler de köye 3 kilometre uzaklıkta yeni bir yerleşim alanı kurarak yaşamımızı idame ettiriyoruz. Karakoçan’daki depremin ardından Gerçekli Köyündeki konutların hasar tespiti yapıldı. 24 tane konut yapımına karar verildi. Fakat konutların yapılacağı alanın tespitinde sıkıntı yaşanıyor. Konutları getirip arazimizin hemen bitişiğine inşa etmek istiyorlar. Geçmişten beri aramızda husumet olan insanlarla bitişikte olmak istemiyoruz. Çünkü bunun ileriki zamanlarda farklı sorunla mahal vereceği endişesini taşıyoruz. Bunun için de konutların arazimizden biraz daha uzakta yapılmasını talep ediyoruz. Bu hususta Genç Kaymakamlığı 3 kez ihale yaptı, üçünü de iptal etti. Kaymakam Bey gelip yeri gördü, o da bize hak verdi. Valilik ve Kaymakamlığa verilmiş dilekçelerimiz var. Onlar da olası bir sıkıntının yaşanmaması adına konut yapımının farklı bir noktaya taşınmasını olumlu karşıladılar. Bugünlerde yeni bir inceleme ekibi gelip tespit yapmış ve konutların arazimizin bitişiğine yapılmaması yönünde rapor tutmuş. Fakat Vali Bey’in ‘eski yerinde yapılsın’ diye talimat verdiği belirtiliyor. Biz de bunu kabul etmiyoruz. Fakat konut sahipleri bir süre önce köye davet ettikleri basın mensubunu yanlış yönlendirip köy ağalarının konut yapımına itiraz ettiğini beyan etmişler. Böyle bir durum yok. Ağalık diye bir şey kalmadı. Bizim tek isteğimiz, konutları biraz daha ötede farklı bir alana inşa edilmesidir” dedi.
“HAKLARI VERİLSİN AMA BİZLER DE MAĞDUR EDİLMEMELİYİZ”
Konut yapımına karşı olmadıklarının altını çizen Keçiören, tek isteklerinin yeni bir alan belirlenerek kimsenin mağdur edilmeden konutların inşa edilmesi olduğunu vurguladı.
Depremde evi hasar görenlerin daha sağlıklı bir evde oturması gerektiğini de ifade eden Keçiören: “Farklı bir alana inşa etme durumu var ama devlet yol sorununu öne sürerek sıkıntıların daha da büyümesini göze alıyor. Bizim arazimizin bitişiğine yapmak yerine biraz daha ileride inşa edilse ne olacak ki? Yarın olası bir vakada can veya mal kaybına mahal vermektense konutları bir iki kilometre ötede yapmak daha mantıklı değil mi?” diye sordu.
“KONUT PARASINI ÖDEMEM HAYALLERİ VAR”
Konutların Bingöl’de veya Genç’te yapılması tekliflerinin de gündeme geldiğini anımsatan Keçiören; “Hak sahipleri bunu kabul etmiyorlar. Çünkü farklı hayaller peşindeler. Adam diyor ki, Bingöl’de veya Genç’te yaparsa, ben ödememi yapmadığım taktirde devlet bunu alıp rahatlıkla satabilir. Ama köyde yaparsa alıcı çıkmaz ve ödeme yapmadan konut sahibi olurum. 70 yaşındaki bir şahıs, birkaç yıl sonra hayatını kaybettiğinde devletin gelip kimden ödemeyi tahsil edeceğini soruyor ve bu yüzden de konutların köyde inşa edilmesini ısrarla istiyor. Böyle bir zihniyet var. Bu kadar sıkıntı vermeye gerek var mı? Israrla söylüyoruz. Biz o insanlarla sınır komşusu dahi olmak istemiyoruz. Konut yapıldıktan sonra o insanlar arazilerimizi taciz edecek, ahır yapacak, hayvanları ekinlerimize zarar verecek, bu da ani bir sıkıntıyı beraberinde getirebilecektir. Böyle bir olay yaşanmaması için valilik, kaymakamlık ve ilgili kurumların daha hassas davranmasını rica ediyoruz. Şayet bu konuda ısrar edilecekse, bizler de ısrarcı olacağız. Sonucu ne olursa olsun bizler bu konutların arazimizin bitişiğinde inşa edilmesini istemiyoruz.” dedi.