belediye baskan adayı ramazan güner Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

belediye baskan adayı ramazan güner
DOLAR 32,3824 % 0.18
EURO 35,0243 % -0.2
GRAM ALTIN 2.326,04 % 0,24
ÇEYREK A. 3.803,08 % 0,24
BITCOIN 2.267.758 -1.08
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°
Google News

LEDİZ HAVZASI PROJESİ HAYATA GEÇİRİLİYOR

Murat Nehri su havzasında yer alan illerin doğal kaynak bozunumun önüne geçilerek, üst havzada yaşayan halkın yoksulluğunu azaltmayı hedefleyen Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi (MHRP) kapsamında Lediz Havzası Projesi’nin hayata geçirileceği belirtildi.

Son Güncelleme :

22 Temmuz 2012 - 22:55

LEDİZ HAVZASI PROJESİ HAYATA GEÇİRİLİYOR

Bingöl Üniversitesi ve Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan “Havza Yönetimi ve Bilimsel Çalışmalar” protokol gereği yapılacak proje ve çalışmaları kapsamında hazırlanan “Lediz Havzası Rehabilitasyon Projesi” tanıtımı Genç Kaymakamlığı Toplantı Salonunda yapıldı.

Bingöl Üniversitesi Genç Meslek Yüksek Okulu, Ziraat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen–Edebiyat Fakültesi’nce disiplinlerarası olarak gerçekleştirilen ilk toplantıya Genç Kaymakamı Muammer Köken, Projenin Bingöl Koordinatörü  Genç Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Alaaddin Yüksel, Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Demirkıran, Yrd. Doç Dr. Abdulvahap Baydaş, Arş. Gör. Merve Ersoy, Genç İlçe Tarım Müdürü Yusuf Güzel Demiray, Ziraat Mühendisi Kahraman Argış ve Orman Mühendisi İbrahim Börü ile Sürekli, Ardıçdibi, Şehittepe, Balgöze, Dereköy, Yiğitbaşı köyü muhtarları katıldı.

Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme Ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün Murat Nehri su havzasında yer alan Bingöl, Elazığ ve Muş illerin doğal kaynak bozunumun önüne geçilerek, üst havzada yaşayan halkın yoksulluğunu azaltmayı hedefleyen Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi (MHRP) kapsamında 25 proje üretimi hedefleniyor.  Bingöl 9, Elazığ 9 ve Muş’ta 7 projenin yer aldığı Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi’nin (MHRP) yaklaşık maliyeti 50 Milyon Dolar olacak.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Genç Kaymakamı Muammer Köken, Kırsal Kalkınmanın yöre halkı tarafından benimsenerek desteklenmesi gerekliliğini vurgulayıp, sürdürülebilir çevre yönetimi kavramının gün geçtikçe değerinin arttığını dile getirdi.

Projenin Bingöl Koordinatörü Doç. Dr. Alaaddin Yüksel ve beraberindeki heyet, Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi (MHRP) kapsamında Bingöl’de yapılacak projenin ilk ayağı olan Lediz Havzası Projesi hakkında bilgiler aktardı. Yüksel: “5.500 hektarlık alanı kapsayan bu proje; Sürekli, Ardıçdibi, Dereköy, Balgöze, Şehittepe, Yiğitbaş köyleri ile bunlara bağlı Mutluca, Koyuncu, Aşağıbiçer, Kuruköy, Ameran, Şin, Metesan, Vaverdev, Parçançkomu, Derehargün, Işıklı, Aydın, Palacık, Mezramahmumi, Halican, Hiresnok, Benimerganı mezralarını kapsamaktadır Havzada, erozyonu önlemek ve tahrip olan bitki örtüsünü dengelemek amacıyla, yöre halkın katılımı ile oluşturulacak ortak önerilerle ağaçlandırma ve erozyon kontrol çalışmaları yapılacaktır. Bu çalışmada,  bölge ekolojisiyle uyumlu ve halkça tercih edilebilecek ekonomik geliri olan ağaç (çam, ceviz, badem, meşe ) türleri  seçilecektir” dedi.

Havza alanının Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) temelli doğal kaynaklar envanteri oluşturularak yapılacak analiz çalışmalarının önemine vurgu yapılan bilgilendirme toplantısında ayrıca, Projenin ilerleyen etaplarında toprak ve arazi analiz sonuçlarına göre şekillenecek olan ağaçlandırma, erozyon kontrol, toprak muhafaza, çığ ve sel kontrolü, fidanlık, ceviz ve badem gibi gelir getirici ağaçlandırmalar için en uygun yer seçimleri, pilot havzaların tespit edilmesi, katılımcı doğal hayatı koruma ve zenginleştirme, yöre halkının sosyo-ekonomik durumunun arttırılması gibi amaçların da hedeflendiği belirtildi.

Bilgilendirme toplantısının genel amacı üzerinde duran Genç MYO Müdürü Doç. Dr. Alaaddin Yüksel, öncelikli olarak Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi (MHRP) hakkında kısa bilgiler vererek, 2012 yılı sonlarında başlayacak olan projenin bölgenin kalkınmasına ciddi anlamda katkılar sağlayacağını belirtti. Ayrıca Doç. Dr. Yüksel, Genç MYO ve Bingöl Üniversitesi’nin aktif bir şekilde rol alacağı projenin bütçesinin yaklaşık olarak 50 milyon dolar dolayında olduğunu belirtti.  Yüksel: “IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu) tarafından desteklenecek olan proje kapsamında Elazığ, Bingöl ve Muş’u kapsayan Murat Nehri kenarındaki mikro havzalarda entegre çalışmalar yapılacaktır. Gerçekleştirilen çalışmalar ile bölgenin su havzası potansiyelinin ortaya koyularak, gelecekte su ürünleri açısından çok ciddi kazançlar elde edilebilecektir. Böylelikle yöre halkının ekonomik girdileri artarak kırsal kalkınmanın önü açılacaktır.”

Üniversitelerin amacının Eğitim-Öğretim faaliyetleri yanında araştırma ve uygulama projelerine destek vermek olduğunu da belirten Yüksel, bölgede yapılacak havza çalışmalarında Bingöl Üniversitesi’nin aktif bir şekilde rol alacağını, kurumlar arası koordinasyonun sağlanması durumunda ortaya çok güzel sonuçlar çıkacağını ifade etti. Doç. Dr. Yüksel, daha önce Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü ile “Havza Yönetimi ve Bilimsel Çalışmalar” konulu bir protokol yapıldığını ve bu kapsamda bölgedeki havzaların tespit edilerek gerek Orman Genel Müdürlüğü bütçesi ve gerekse de “Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi (MHRP)” bünyesinde yapılacak çalışmaların bundan sonra hız kazanacağını belirtti.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç Dr. Abdulvahap Baydaş ise, projenin önemini vurgulayarak, kalkınma açısından ekonomik gelişimlerin öncelikle hayal edilmesi gerektiği ardından ise projeler vasıtası ile hayata geçirilmesinin bir avantaj olduğunu, fırsatlar yakalandıkça kullanılmaları gerektiğini, kullanılmayan fırsatların fırsatlıktan çıktığını ve ekonomik bir anlam ifade etmediğini dile getirdi.

Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Demirkıran ise toprak oluşumunun çok zaman aldığını fakat heba ve tahrip edilmesinin kısa ve ani olduğunu, dolayısıyla toprak ve değer erozyonunun önlenmesi gerektiğini, bu faaliyetin öncelikle yöre halkına ait olduğunu, Bingöl Üniversitesi olarak bu konuda elimizden gelenin yapılacağı vurguladı.

Genç İlçesi Kaymakamı ve akademisyenlerin yanı sıra “Lediz Havzası Rehabilitasyon Projesi” paydaşları olan havza muhtarları da proje ile ilgili sorun ve önerilerini dile getirdiler. Sürekli, Ardıçdibi, Şehittepe, Balgöze, Dereköy, Yiğitbaşı köy muhtarları ile yapılan istişareler sonucu yörenin ortak sorununun sulama, meyve fidanlığının eksikliği, meraların tahribi gibi sıkıntıların olduğu, buna ek olarak izleme ve değerlendirme çalışmalarının hayati önem taşıdığı ortaya konuldu. Bundan sonraki aşamada arazide Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü’nden gelecek olan teknik heyetle birlikte Bingöl Üniversitesi Öğretim üyeleri, Genç Orman İşletme Şefliği, Tarım İlçe Müdürlüğü ve diğer paydaşlar ile birlikte Havza içerisinde yer alacak köylerde anket çalışmaları ve katılımcı yaklaşımın önemi ile ilgili toplantıların devam edeceğini belirtilen toplantının etkin ve verimli geçtiği belirtildi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.