belediye baskan adayı ramazan güner Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

belediye baskan adayı ramazan güner
DOLAR 32,3325 % 0.24
EURO 35,0742 % -0.18
GRAM ALTIN 2.279,66 % 0,09
ÇEYREK A. 3.727,24 % 0,09
BITCOIN 2.298.870 1.845
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

MİLLETVEKİLİ TAŞ: “ZAZACA EĞİTİM DİLİ OLMALI”

21 Şubat Dünya Anadil günü münasebetiyle TBMM’de düzenlediği basın açıklamasında Türkiye’de üç milyon insanın anadilinin Zazaca olduğunu belirten AK Parti Bingöl Milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş: “Zazaca eğitim dili olmalıdır” dedi.

Son Güncelleme :

22 Şubat 2014 - 11:56

MİLLETVEKİLİ TAŞ: “ZAZACA EĞİTİM DİLİ OLMALI”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bingöl Milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş, Birleşmiş Milletler Uluslararası Ana Dil Günü dolayısıyla ZAZA-DER ile birlikte TBMM’de basın açıklaması düzenledi.

Zazaca’nın tarihi ve kullanma yoğunluğu hakkında bilgiler veren Taş:” 128 bin 195 Bingöllünün yaşadığı İstanbul, Bingöl’den sonra Zazaca’nın en yaygın olarak konuşulduğu ildir. Türkiye içinde en az 3 milyon kişi Zazaca konuşmakta, iletişimini Zazaca yapmaktadır. Almanya ve Fransa başta olmak üzere yurtdışındaki Zazaları da dahil ettiğimizde 4 ile 6 milyon kişi Zazaca konuşabilmektedir” dedi.

“ZAZACA KÖKLÜ BİR DİLDİR”

Cumhuriyet’in Osmanlı bakiyesinden bir ulus-devlet yaratma gayretinin Zaza dil ve kültürünün de yok sayılmasına neden olduğunu kaydeden Milletvekili Taş: “Ana dil yasaklarla yok edilemez. Zazaca da yok edilememiştir fakat gelişmesi ve zenginleşmesi engellenmiş hatta unutulması istenmiştir. Dil ailesinin köklü bir üyesi olan Zazaca ile ilgili araştırmalar ve kayıtların başlangıç tarihi henüz 156 yıl öncesine dayanmaktadır. Peter 1. Lerch’in 1858 Osmanlı-Rus Kırım Savaşı’nda esir düşen bir Bingöllü Zaza ile yaptığı kayıtlar, ilk Zazaca çalışmadır. Bu kayıtlar ilk önce Rusça ve Almanca yayınlanmıştır. Yaklaşık 50 yıl sonra İrani diller üzerine araştırma yapan Oscar Mann, Bingöl ve Siverek’te o güne kadar yapılmış en geniş derlemeyi yapmış ve bu çalışma da 1932 yılında Zazaca grameri ile birlikte yayınlanmıştır. Zazaca’ya yabancıların ve daha sonrasında yerli dil bilimcilerin ilgisi 1990’lardan itibaren artmış, Zazaca üzerine yüksek Lisans ve Doktora tezleri yapılmıştır. Bugün; Bingöl, Tunceli, Diyarbakır Dicle ve Mardin-Artuklu Üniversitelerimizde Zaza Dili ve Kültürü üzerine akademik çalışmalar yapan lisans ve lisans üstü eğitim veren bölümlerin olması ülkemizin bir kazancıdır. Bu da Ak Parti iktidarı sayesinde olmuştur” ifadelerini kullandı.

‘ZAZACA EĞİTİM DİLİ OLMALI’ TALEBİ

UNESCO raporuna göre Türkiye`de 18 dil, Dünya’da ise 2 Bin 473 dilin kaybolmaya yüz tuttuğunu aktaran Milletvekili Taş:” Türkiye’deki dillerden Zazaca’nın da bu tehlike kapsamında olduğu ve devletin bu dile sahip çıkması gerektiğini belirtmek istiyoruz. Halkımızı da bu konuda hassasiyete davet ediyoruz. Her dil ve kültür, yaşamın her alanına büyük katkılar sunar. Aynı zamanda insanlığın geçmişine dair renkleri ve tatları taşır. “Her dil bir dünyadır” düşüncesinden hareketle, dünyalarımızın ölümüne seyirci kalmayalım. Dilleri ve kültürleri güzellikleri ile yaşatarak, insanlık bahçesini renklerinden mahrum bırakmayalım” dedi.

Taş, Türkiye’de tüm dillerin yaşatılıp, geliştirilerek anayasal güvenceye alınması gerektiğini belirterek, Resmi dil dışındaki dillere pozitif uygulanarak, Bunların okul müfredatlarına eğitim dili olarak konmasını istedi.

Taş, bir gazetecinin “Siz, Zazaca’yı ders olarak değil de eğitim dili olarak Milli Eğitim`in kabul etmesini talep ediyorsunuz herhalde?” sorusu üzerine “Şu anda zaten Ak Parti iktidarıyla Zazaca, Kürtçe, diğer diller seçmeli ders olarak bazı okullarda alınıyor. Biz özellikle onu istiyoruz" karşılığını verdi.

Zazaların yoğunluklu yaşadığı bölgelerde bu derslere talep olduğunu belirten Taş, "Eğitim dili de olmasında fayda var diye düşünüyorum. Tabii ki bu benim görüşümdür, partimi bağlamaz" dedi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.