Bingöl İl Özel İdaresinin 2015 yılı bütçe görüşmeleri bir aylık çalışmanın ardından tamamlandı. Hazırlanan tahmini bütçenin büyük bölümünü personel masrafları ve müdürlüklerin diğer masraf kalemleri oluşturdu.
Bingöl İl Özel İdaresi Müdürlük Bütçesi:
İnsan Kaynakları Müdürlüğü 7.150.914.TL, Yazı işleri Müdürlüğü 790,378.TL, Plan ve proje Müdürlüğü 284,500.TL, İmar ve kentsel iyileştirme Müdürlüğü 520,000.TL, Tarımsal hizmetler Müdürlüğü 455,000.TL, Destek hizmetler Müdürlüğü 9.745.000.TL, Mali hizmetler Müdürlüğü 8.839.223.TL, Su ve Kanallar Hizmetleri Müdürlüğü 5.242.898.TL, Yol Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü 3.830,000.TL.
İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ayrılması zorunlu olan bütçenin yüzde 20’lik payı 4.429.576.TL, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne ayrılması zorunlu olan pay ise 341,000.TL olarak belirlendi.
Yoğun bütçe görüşmelerinin ardından ilçelerin bütçeleri şu şekilde oluştu:
Adaklı ilçe Özel İdaresi 217,800.TL, Genç ilçe Özel İdaresi 169,400.TL, Karlıova ilçe Özel İdaresi 220,250.TL, Kığı ilçe Özel İdaresi 163,460.TL, Solhan İlçe Özel İdaresi 228,450.TL, Yayladere İlçe Özel İdaresi 217,800.TL Yedisu İlçe Özel İdaresi 143,350.TL.
Demokratik Bölgeler Partisi Meclis Üyeleri Aydın Kaya, Selahattin Altun, Sahabettin Kartal, A.Aziz Çiçekçi 2015 Yılı Bütçe çalışmaları sonrası basın açıklaması yaparak durum değerlendirmesi yaptı.
DBP Gurup Başkanı ve Sözcüsü Aydın bütçelerin tahmini rakamlardan oluştuğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Ancak her ne kadar tahmini olsa da kurumların geçmiş yıllardaki gerçekleşen gelir giderleri en güvenilir referanslardır. Bu veriler üzerinden hazırlanan bütçelerin gerçekleşme oranları yüksektir. Bingöl il özel idaresinin 2015 yılı bütçesi 43 milyon TL olarak hazırlandı. Demokratik Bölgeler partisi olarak bütçe kararnamesine aşağıda yaptığımız eleştiriler çerçevesinde ret ediğimiz, çekimser oy kullandığımız ve kabul ettiğimiz maddeler oldu. Tüm halkımıza ilk gün verdiğimiz söz bilinci ile hareket ettik” dedi.
43 Milyon TL’nin 30 milyonunun tüm il ve ilçe özel idare müdürlüklerinin masrafları olan, personel giderleri, bina bakım giderleri, araç parça ve tamir bakım giderleri, vergiler harçlar, akaryakıt ve benzeri giderlerden oluştuğuna dikkat çeken Kaya, “Geri kalan 13 milyon TL ise ilçelerle beraber tüm ilin hizmeti ve yatırım amaçlı kullanılmaktadır. Bu meblağın içinde ismen belirtilen hizmetler, birkaç kanalizasyonun dışında hiçbir şeyin olmadığı ve yapılan kanalizasyonların dağılımına bakıldığında ise kuzey ilçelerimizin çok açık bir şekilde ihmal edildikleri görülmektedir. İl ve tüm ilçeler, KÖYDES ( köye hizmet götürme birliklerine) 1000,000.TL. Ödenek ayrılmıştır. Birçok hizmetin KÖYDES aracılığıyla yapıldığı düşünülürse. Sadece bu hizmet kaleminden bakıldığında hizmete ilişkin yetersizlikler çok açık bir şekilde görülmektedir. Bunun haricinde Yol şube kendi bütçesiyle artık ne kadar yol katleder belirsiz. Çünkü iş makinelerinin yetersiz olduğu gibi var olan makineler de çoğu eski ekonomik ömrünü doldurmuş her yıl bu araçlara ciddi masraflar yapılmaktadır. Kısaca 43 milyonluk bütçede diğer kurumlara ayrılan payı çıkarsak ismen bütçede belirtilen birkaç kanalizasyondan başka bir şey yok. Olmasına da imkân yok aslında.”
“EK BÜTÇE BİLGİLERİ BASIN YOLU İLE PAYLAŞILMALI”
Bütçeler hazırlanırken bir önceki yıllarda gerçekleşen gelir gider oranlarının referans alınacak en sağlam veriler olduğunu belirten Kaya, “Bingöl İl Özel İdaresinin geçmiş yıllardaki gerçekleşen bütçe oranları ise maksimum yüzde 60 civarında. Bunun anlamı şudur personel ve diğer masraflar kısılamayacağına göre hizmet için telaffuz ettiğimiz rakamlar çok daha düşecektir. Eminim bu açıklamamız okunduğunda ilgilerin içten bir itirazları olacak ve beklide 2014 yılı faaliyetleri, 2015 yılı ikinci döneminde yapılacak olası ek bütçe gibi bilgiler basın yolu ile paylaşıla bilinir. Kim ne derse desin Bingöl İl Özel İdaresinin İller Bankası payı ve birkaç taş ve kum ocaklarının kira bedelinden başka bir geliri olmadığından söylenen her şey kâğıt üzerinde kalacağını düşünüyoruz. Umarım dediğimiz kamuoyu bilgilendirmesi olur çünkü bir aylık çalışmamız süresince tarım il müdürü haricinde hiçbir kurum ve şube müdürümüz İl Meclisimize gelip 2014 yılındaki faaliyetleri ile ilgili Meclisi bilgilendirme zahmetinde bulunmamıştır. Bu durum Bingöl İl Özel İdaresindeki bürokrasinin seçilmişlerden oluşan İl Meclislindeki halkın iradesine verdikleri değerin göstergesidir. Bu vesile ile mecliste basın yolu ile bilgilenir” dedi.
“BÜTÇE HİZMET DEĞİL MASRAF BÜTÇESİDİR”
Bütçeyi masraf bütçesi olarak nitelendiren Kaya, “Özetle bu bütçe hizmet değil masraf bütçesidir. Tüm bu eleştirilerimizde kimseyi itham etmediğimizi, kurumumuz imkanları dahilinde hizmet yaptığı inancımızın var olduğunu belirtip, tüm yetersizliklerine rağmen bütçenin ilimize hayırlı olması diler, arifesinde olduğumuz yeni yılın da herkese sağlık ve huzur getirmesini temennisi ile tüm halkımızı saygı ile selamlıyoruz” dedi.