
Bingöl Üniversitesi’nin molozların olduğu boş bir arazi üzerine inşa edildiğini hatırlatan Prof. Baydaş, “Çok şükür üniversitemizin fiziki bir sorunu yok. Göreve başladığımız dönemlerde ortaya koyduğumuz bir hedef vardı; 4 yıl içerisinde 5 bin, sekiz yıl içerisinde de 10 bin öğrenci hedefini yakalamaktı. Şu an itibariyle beş yıllık bir süreyi doldurduk. Bu yıl yeni kayıtlar ve ek kontenjanlarla 9 bine ulaşmayı hedefliyoruz. O hedefe çok hızlı bir şekilde yaklaşıyoruz. Dolayısıyla sekiz yıllık hedefimizi, beş yılın sonunda tutturmuş olduk. Bu Bingöl Üniversitesi’ne teveccühü gösteren bir durumdur” dedi.
Barış süreci ile ilgili olarak atılan olumlu adımlarım Bingöl Üniversitesine ve diğer bölge üniversitelerine öğrenci tercihini daha da arttıracağını ifade eden Baydaş, üniversite bünyesinde açılan yeni bölümlerden bahsetti.
Bu yıl veterinerlik fakültesine, moleküler biyoloji ve genetik bölümüne ilk defa öğrenci alındığını anlatan Baydaş, öğrenci sayısını artırmak için iş garantili bölümleri açmayı düşündüklerini kaydederek, şunları söyledi:
“İş sağlığı ve güvenliği adı altında bir bölüm açtık. Bu bölüm sağlık yüksek okuluna bağlı olan bir bölümdür. 4 yıllık lisans bölümüdür. 200 öğrenci ek kontenjanla alacağız. Yani mezunlarının iş bulma garantisi olan bir bölümdür. Şuan itibariyle. Türkiye de çok az sayıda bulunan bir bölümdür. Bunlardan bir tanesi de Bingöl üniversitesinde bu yıl açıldı. Kürt Dili ve Edebiyatına bu yıl öğrenci aldık. Zaza Dili ve Edebiyatına da ek kontenjanla 31 tane öğrenci alıyoruz. Bu yıl onlarda kesin kayıt yaptıracaklardır. Bu yeni bölümlerin açılmasıyla inşallah çok daha üniversitemizi genişleteceğiz yani hedefimiz iş imkanı daha fazla olan bölümleri açmaktır.”
Nüfusun yüzde 10’u öğrenci olacak
Yeni öğrenci hedeflerinin Bingöl nüfusunun yüzde 10’nuna ulaşmak olduğunu vurgulayan Baydaş, Türkiye’de nüfusunun yüzde onu üniversite öğrencisi olan başka il bulunmadığını belirterek, şöyle konuştu:
“İş imkanları çok yüksek olan bölümlere ağırlık vermeye çalışacağız tabi bu bölümlerde öğretim üyesi bulma sıkıntısı olduğu için biraz yavaş seyrediyoruz ama çok şükür yetiştireceğimize inanarak bu bölümlerde ciddi manada ilerleme kaydederek öğrenci sayımızı bu manada yükselteceğiz inşallah. Dolayısıyla bizim hedefimiz 2015 yıllı içerisinde 10 bin ile 11 bin öğrenci seviyesine ulaşmak. Bu bizim için hayal değil son derece rasyonel bir rakam, bir hedef. Bu hedefi de inşallah vuracağız. Ve böylece Bingöl ilinin yüzde 10 undan daha fazlası öğrenci olmuş olacak. Bu hiçbir ilde neredeyse belki çok az sayıda ilde bu mevcuttur. Yani nüfusa oranlı olarak baktığımızda il nüfusunun yüzde onunun aşan öğrenci sayısı olan üniversiteler son derece azdır bu nedenle önemsiyoruz.”
Hemşirelik bölümüne öğrenci alınacak
Yeni açılacak bölümlerle üniversiteyi genişleteceklerini kaydeden Baydaş, “Diş hekimliği fakültesinin açılması son derece önemlidir. Bunun süreci biraz uzun sürebilir ama neticede açılmış olacak inşallah. Önümüzdeki yıl yine çok rağbet görülen bir bölüm açacağız ve öğrenci alacağız. Biliyorsunuz sağlık sektöründe sağlık personeline son derece ciddi manada ihtiyaç vardır. Önümüzdeki yıl hemşirelik bölümü 4 yıllık lisans programına öğrenci alacağız. 1. ve 2. öğrettim beraber olmak kaydıyla. Böylece iş imkanları çok yüksek olan bölümlere ağırlık vermeye çalışacağız” dedi.
Bizi izlemeye devam edin
Üniversite olarak ilin gelişmesi ve kalkınması için üzerine düşen görevi yapmaya çalıştıklarını anlatan Baydaş, “Üniversitemiz her geçen gün gelişmeye ve büyümeye devam edecek. Hemşehrilerimiz üniversitelerini takip etsinler, yeni gelişmeler hakkında fikir edinsinler ve bizim açtığımız bu yıl ek kontenjanla alacağımız 200 öğrenci alacağımız iş sağlığı ve güvenliği programına özellikle tercih etmelerini bekliyoruz” diye konuştu