Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,5880 % 0.1
EURO 35,0520 % 0.46
GRAM ALTIN 2.429,98 % 0,28
ÇEYREK A. 3.973,01 % 0,28
BITCOIN 63.884,00 -4.223
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°
Google News

Servi Yolu Tartışmalara Neden Oldu

Karayolları Genel Müdürlüğü’nce 02.07.2013 tarihinde onaylanıp, 11.07.2013 tarihinde ihalesi yapılması planlanan Genç-Servi Yolu, güvenlik sorunu gerekçesiyle pazarlık usulü ile ihale edilecek olması, tepkileri de beraberinde getirdi.

Son Güncelleme :

05 Temmuz 2013 - 13:57

Servi Yolu Tartışmalara Neden Oldu

Çözüm sürecinin devam ettiği bugünlerde Genç-Servi Yolu KM:0+000 – 24+980 kesiminin yapım işi güvenlikli bölge olmasına rağmen güvenlik gerekçesiyle yapım işinin pazarlık usulü ile ihale edilmek istenmesi akıllarda soru işaretleri bıraktı.

4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu Pazarlık usulü (Madde 21) ‘c’ bendinde sarih olarak belirtildiği üzere savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması diye belirtilmektedir.

4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu Madde 5- İdareler, bu kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.

‘Çözüm sürecinin devam ettiği bu günlerde güvensiz bir ortam mı var?’ sorusu yöneltilirken, yapılan bu ihalenin şeffaf olmadığı da vurgulanıyor.

Güven sorunu yaşandığı iddia edilen Servi Bölgesinde şu an itibariyle İl Özel İdare, KÖYDES yatırımları devam ederken her hangi bir güvenlik zafiyetinin yaşanmadığına da vurgu yapılıyor.

Servi Bölgesine Güvenlik sıkıntılarının olmaması nedeniyle köylere yoğun göçlerin olduğu bugünlerde, Servi Bölgesinde güvenlik ile ilgili bir sıkıntı varsa yöre halkının uyarılması gerektiği görüşünün de altı çiziliyor.

Açık ihale usulüyle yapıldığı takdir de takribi 100 Milyon TL civarında olan bu iş, 55-60 Milyon Türk lirası bedelle sözleşmeye bağlanabilir ve kalan miktar ile başkaca hizmetlere kaynak sağlanabilirken, kamunun birileri tarafından açıkça zarara uğratıldığı, aynı tereddüttün Sancak yolu için de yaşandığı görüşü savunuluyor.

21/C Maddesinden vazgeçilmesi ve oluşması muhtemel rantın engellenmesi çağrısı yapılırken, bu rantın engellenip halkın yönetime güven duygusunun zedelenmemesi noktasında duyarlılık beklendiği kaydediliyor.

Öte yandan idarelerin, son yıllarda 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 21/C Maddesine istinaden ihale yapmadığına da işaret edilirken, Servi bölgesindeki yol yapım işinin pazarlık usulüyle yapılması planlanan ihalesiyle ilgili yanıtı aranan sorular şöyle sıralanıyor;

– Bu ihale hangi güvenlik gerekçesine dayanılarak pazarlık usulüyle gerçekleştirilecek?
– Servi Bölgesinde güvenlik sorunu gerçekten var mı? Yoksa birileri mi bu usul ile kamuyu zararı sokmaya çalışıyor?
– Uzun yıllarda bitirilmesi gereken Servi yolu acaba 3-4 ayda mı bitirilecek? İş ne kadar süre içinde bitirilecek ki pazarlık yoluna gidiliyor?
– Uzun süreli bir iş olacaksa neden Açık ihale usulü ile yapılmıyor?
– Yıllardan beri bir türlü yapılamayan Servi yolu tepeden birilerine mi satılıyor? 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.