Hükümetin, sosyoekonomik gelişmişlik endeksi dikkate alınarak belirlenen illerin sigorta primi işveren hissesi teşviki uygulanmak suretiyle üretim ve istihdam sağlamayı amaçlayan yeni uygulaması yürürlüğü girdi. Teşvik 3 ayrı bölgede 2018 yılına kadar kademeli olarak sona erecek.
Bakanlar Kurulu`nun Resmi Gazete`de yayımlanan kararına göre, 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel sektöre ait işyerlerini kapsayan yeni uygulamadaki teşvik oranı şu şekilde aktarıldı, "Özel sektör işyerlerine, 5510 sayılı Kanunun 81’inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında uygulanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi işveren hissesinde beş puanlık prim teşvikine ilave olarak, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanmak üzere altı puan ilave edilmek suretiyle sigorta primi teşviki uygulanır."
Bakanlar Kurulu kararına göre, teşvikin 31 Aralık 2016 tarihine kadar uygulanacağı iller şu şekilde: "Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon ve Uşak".
Teşvikin 31 Aralık 2017 tarihine kadar uygulanacağı iller de şu şekilde: "Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat".
Teşvik uygulamasının 31 Aralık 2018 tarihine kadar süreceği il ve ilçeler şu şekilde: "Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van, Bozcada ve Gökçeada".
“İŞVERENİN YÜKÜ HAFİFLEYECEK”
Yeni kararı değerlendiren Mali Müşavir Bayram Keskin, çalışanlara ait sigorta prim borcunu vadesinde ödemek şartıyla 5 puanlık indirimden yararlanan işyerlerinin, yeni düzenleme ile 10 kişi çalıştırmak şartıyla ilave 6 puanlık indirimden daha yararlanabileceğini, bununda toplamda çalışan başına 107,65 TL’ye isabet ettiğini söyledi.
Keskin: “Sosyoekonomik gelişmişlik endeksi dikkate alınarak belirlenen illerde sigorta primi işveren hissesi teşviki uygulanmak suretiyle, üretim ve istihdam imkânlarının artırılması amacıyla çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışma, Bakanlar Kurulu Kararıyla kesinleşerek yürürlüğe girdi. Kanun 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerlidir. Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren sigorta primi işveren hissesi teşviki, her ne kadar yılbaşında sona eren 5084 sayılı yasa kadar olmasa da, işverenlerimizin yüklerini hafifletebilecek bir destek olduğu söylenebilir” dedi.
“10 KİŞİ ÇALIŞTIRAN 254 TL SİGORTA ÖDEYECEK”
Halen bir asgari ücretlinin işverene maliyetinin SGK yönünden ayda 313,20 TL iken, bugün itibariyle bu rakamın yeni teşvik sistemi olan 6 puanlık indirimle 254,48 TL’ye düşürüldüğünü vurgulayan Keskin, şunları söyledi:
“Daha önce 5 puanlık indirimde kişi sayısı şartı aranmazken yeni yürürlüğe giren 6 puanlık indirimde en az 10 kişi çalıştırma şartı getirildi. 10 kişinin altında sigortalı çalıştıran işyerleri bu kanun hükmünden yararlanamayacaklardır. Bingöl’ün de içinde bulunduğu illerde uygulanacak olan teşvik yasası; 31 Aralık 2018 tarihine kadar devam edecektir.”