TÜSİAD ve SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Yılmaz Sütaş, Bingöl’e 30 milyon Euro’luk yatırım kararı aldıklarını açıkladı.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte yatırım yapılacak olan bölgede incelemelerde bulunan Muharrem Yılmaz, Bingöllülere yatırım müjdesi verdi. Tesisin kurulması planlanan Çetliksuyu Köyü hudutlarında bin 855 dönümlük arsada incelemelerde bulunan TÜSİAD ve SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Yılmaz bölgede hakim olan barış süreci ile birlikte yatırım kararı aldıklarını söyledi.
Bakan Yılmaz: Hem Bingöl, hem de çevre iller için kazanç olacak”
SÜTAŞ’ın Türkiye’de süt ürünlerince çok ciddi bir yere geldiğini belirten Bakan Yımaz, şöyle konuştu:
“Bir taraftan Balkanlar’da ve Türkiye’de yeni yatırımlarla büyüyor. Uzun süredir Bingöl ile ilgili de bir analiz yapıyorlardı. Bingöllü çiftçilerimize eğim, öğrencilerimize burs vererek ve maliyetli olmasına rağmen Bingöl’den ayrıca süt toplayarak yatırıma zemin hazırladı. SÜTAŞ geniş ölçekli bir işletme, bu da büyük ölçekli bir yatırım. Doğu Anadolu’da bu ölçekte bir entegre tesis henüz yok. Bu adımın atılması ile hem Bingöl, hem de çevre iller için büyük kazanç sağlanmış olacak” dedi. Çözüm süreci ile birlikte oluşan huzur ortamının yatırımları etkilediğini belirten Yılmaz, “Küçük ve orta ölçekli işletmeler bütünleşerek ciddi bir istihdam üretilecek. Aynı zamanda bir üretim kültürü de oluşacak” ifadelerini kullandı.
“Barışın bereketi inşallah Bingöl’e sütün bereketini getirecek”
“Barışın bereketi inşallah Bingöl’e sütün bereketini getirecek” diyerek konuşmasına başlayan TÜSİAD ve SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “İki yıldır bölgenin coğrafyası ile ilgili çalışıyoruz. Bu çalışmalarda bölgede bir süt merkezi oluşabileceği kanaatine vardık ve bu bölgede yatırım kararı aldık. Yapılan çalışmalar, üzerende bulunduğumuz bu arazinin SÜTAŞ’ın yatırım yapabileceği bir arazi olduğunu gösterdi. Sayın Bakan ile birlikte bu araziyi ziyaret edip geleceği hayal etmeye çalışacağız. Burada inşallah SÜTAŞ’ın mutlu inekleri bu bölgeye bereket getirecekler.”
“Üçüncü geldiğimde artık konuşmak istemiyor, temel atmak istiyorum”
Süt sektörünün lokomotif bir sektör olduğuna dikkat çeken Muharrem Yılmaz, “Süt, birçok sektörü beraberinde sürükleyip yaşatıyor. Bu bakımından yatırımın Bölgeye önemli bir ekonomik hareketlilik kazandıracağını düşünüyoruz. Onun içinde hızla başlayıp tamamlamanın heyecanındayız. İnşallah en kısa zamanda da burada yapılacak yatırımların temelini hep birlikte atarak çalışmaları başlatırız. Üçüncü geldiğimde artık konuşmak istemiyor, temel atmak istiyorum” dedi.
“Bu yaz temel atılacak”
Bakan Yılmaz’ın “Bu yaz temel atma imkânımız var mı” sorusuna “Tabi inşallah” diyen Muharrem Yılmaz, “Yapılacak yatırım başlangıç bedeli 30 milyon Euro olur. Sütçülükte yatırım durmaz sürekli devam eder. Burada süt, yem fabrikaları, damızlık çiftlikleri, geri dönüşüm ve enerji tesisleri hepsi bir arada olacak. Bölgedeki bitkisel üretime de önemli bir model oluşturacak” dedi.
“Çözüm süreci önemli oldu”
Çözüm sürecinin önemli olduğuna dikkat çeken Muharrem Yılmaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Çözümün sürdürülebilirliği, kalıcılığı iktisadi ayağının da sağlam bir şekilde oluşturularak refah getirmesi ile mümkündür. Barış ile birlikte uzun yıllardır bu bölgede hayal ettiğim yatırımı yapmak istiyorum” dedi. Yılmaz, yatırımın önünü açacak en önemli şartın, çözüm, barış ve huzur olduğunu söyledi.
Neden Bingöl tercih edildi?
Muharrem Yılmaz, Bakan Yılmaz’ın “Niye Bingöl’ü tercih ettiniz” sorusuna ise “Bingöl çok önemli bir kavşak noktada. Bingöl’de bu ölçekte bir iş yaparsak çevreye de önemli bir etki etmiş oluruz. Muş 100 kilometre, Elazığ yine 100 kilometre, Erzurum, Diyarbakır hakeza. İlk önce buraya nasıl olaşırız bunun arayışındayız. Havaalanının yapıldığını gördük. Bu çok büyük avantaj oldu. Yolların Trabzon’a kadar bağlanacağını, Doğu – Batı, Kuzey – Güney ekseninde güzel arterler gelişiyor, Bingöl’de bunların tam merkezinde. Bu kadar çok lojistiğin olduğu sektörde yer seçimi çok önemli. Bingöl’de bir kavşak noktası, buradan inşallah sütün bereketini de sütle gelecek iyiliği, sağlığı da Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yayma fırsatımız olacak. Burada üretimi geliştirerek komu ülkelere de açılma imkânımız olur.”
“Bin kişiye istihdam sağlanacak”
Yatırımın tamamlanması halinde bin kişinin istihdam edilebileceğini belirten Muharrem Yılmaz, “İşletme de çalışanlar önemli değil, bu sayının üç – beş katı nakliye, süt üreticisi, çiftlik elemanı olacak. Bu sayede bölgede geniş bir istihdam etkisi olur.