Bingöl Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Derneği Başkanı (Bin-Der) Doğan Karasu, Bingöl’ün içme ve sulama sularının doğru planlanması gerektiğini söyledi.
Bingöl’ün su zengini olduğu tezin yanlış olduğunu savunan Karasu, “Murat Nehri, Peri Suyu ve bir kaç tane dereye bakarak Bingöl'ün su zengini bir şehir olduğunu düşünürüz. Yanılıyoruz, Bingöl su kaynakları bakımından zengin değildir ve su kaynaklarını doğru bir biçimde yönetemiyor. Daha da kötüsü su politikamız yoktur, suyu doğru ve verimli kullanma perspektifimiz de zayıftır. Önümüzdeki dönemlerde Bingöl'ün en önemli sorunu su sorunu olacaktır” dedi.
“DEVLETİN SU YÖNETİMİ İLE İLGİLİ BİR EYLEM PLANI VAR MI?”
Bingöl’ün yeraltı ve yerüstü su rezervinin yetersiz olduğunu söyleyen Karasu, “Bizleri bekleyen en büyük tehlike susuzluktur. İçme ve sulama suyu sıkıntımız, önlemler alınmadığı taktirde, her geçen gün artacaktır. Bizler ve canlılar için tehdit haline gelecektir. 2014 yılı kurak geçti, bundan sonraki yıllar da kurak geçecektir. Su planlamamızı önümüzdeki yüzyılları göz önünde bulundurarak yapmalıyız. Devletin su yönetimi ile ilgili bir eylem planı var mı? Yok, devlet günlük düşünüyor, çoğu zaman günlük ihtiyaçlara bile çare olamıyor. Karşımızda Adaklı Afet Konutları'nın su sorununu yıllardır çözemeyen sorunlu devlet aklı var. Boşa akan su kaynağı olmasına rağmen Afet Konutları'nın su sorununu çözmüyor” ifadelerini kullandı.
“İÇME VE SULAMA SULARIMIZI KORUMAYA ALMALIYIZ”
Karasu,“Sularımızı ekonomik kullanmalı, içme ve sulama sularımızı korumaya almalıyız” dedi ve ekledi:
“Yeraltı sularımız kısıtlıdır, kimi bölgelerimizde 100-200 metre derinliklerde bile suya ulaşılamamaktadır. Tarım ve hayvancılıkta suyun önemini hepimiz biliriz. Yöremizin hakim geçim kalemi hayvancılık ve tarımdır. Bu iki geçim kaleminin en önemli gücü ise sudur. Hayvancılığa ve tarıma dayalı su planlamasını yapmalıyız. Organik hayvancılık en önemli gelir kaynağımız olacaktır. Organik hayvancılığı su ile eşgüdümlü bir şekilde planlamak gerekiyor. Besiciler hayvanlarını su kaynaklarına yakın yerlerde otlatabilir, gezdirebilir. Su kaynaklarından uzak yerlere götüremez. Götürdüğünde susuzluk sorunuyla, götüremediklerinde ise ot ve diğer beslenme kaynaklarından mahrum kalmak sorunuyla karşılaşmaktadır. Bu sorunu gidermenin en etkili yolu sulama göletlerini inşa etmektir. Sulama göletleri ile bir bölgenin hem tarımsal sulama suyu ihtiyacı hem de hayvan sulama suyu ihtiyacı giderilebilir. Ayrıca bu su ile otlak ve meraların sulanması sağlanabilir. Bingöl için sulama göletleri en acil ihtiyaçtır. Uygun yer ve bölgelerde sulama göletleri projelendirilmeli, su sıkıntısına karşı önlemler tez zamanda alınmalıdır.”