Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,5829 % 0.03
EURO 34,9925 % 0.37
GRAM ALTIN 2.421,08 % -0,09
ÇEYREK A. 3.958,46 % -0,09
BITCOIN 64.293,78 -3.382
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°
Google News

TARTİK’TEN 4+4+4 DEĞERLENDİRMESİ

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genç İlçe Başkanı Osman Tartik, “4+4+4 ile birlikte 28 Şubatçıların son kalıntısı da her türlü engellemeye, direnmeye, provokasyonlara rağmen ortadan kaldırıldı” dedi.

Son Güncelleme :

08 Nisan 2012 - 14:51

TARTİK’TEN 4+4+4 DEĞERLENDİRMESİ

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genç İlçe Başkanı Osman Tartik, 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasını öngören yasayı değerlendirdi.


 

295 'evet' ile kabul edilen yasa ile birlikte TBMM'nin tarihe çok önemli bir not düştüğünü dile getiren Tartik, "Milletimizin çoğunluğuna tahakküm etme hakkını elinde gören, mutlu, elit azınlığın milletimize dayattığı, kendi ideolojisine uygun, tek tip nesiller yetiştirmek amacıyla yürürlüğe koyduğu, sekiz yıllık kesintisiz eğitim kaldırıldı. 28 Şubat'ın zorbalarının ve onların şakşakçılarının eserlerinin son kalıntısı da her türlü engellemeye, direnmeye, provokasyonlara rağmen şükürler olsun ortadan kaldırıldı. Bunun yerine çocuklarımıza mesleki, kültürel, ahlaki, dini, teknik seçenekler dahil tercih ettikleri alanlarda eğitim alma özgürlüğü sağlandı. Yine çocuklarımızın üniversiteyi girişlerde maruz bırakıldığı kat sayı adaletsizliği ve zulmüne son verildi. Ayrıca evlatlarımızın istekleri halinde orta okul ve liselerde Kur’an-ı Kerim ve peygamberimizin hayatını öğrenme imkanı tanındı. Artık bu milletin evlatları Kur’an ve Peygamberimizin hayatını ortaokul ve liselerde isterlerse öğrenebilecekler. Milletimize hayırlı olsun. Her türlü dayatmacı uygulamaları bir bir ortadan kaldırarak, milletin egemenliğini her yönüyle tesis etmeye devam edeceğiz. İnandık, söz verdik. Söz de milletin, karar da milletin olacak. Milletine inanmayan, her icraatını onlara rağmen yapmayı ilke edinen zihniyet hep kaybedecek. Darbelerin gölgesinde ve desteğinde iktidar oyunu oynamaya alışkın olanlar artık aradıklarını asla bulamayacak, milletin emrine boyun eğecekler" diye konuştu.

 

İşte yeni sistemin getirdikleri:


 

İHL’LERDE DE ESNEK EĞİTİM
İmam hatip liselerinde ortaokullarda olduğu gibi esnek bir yapıda eğitim almaya devam edilecek. Ancak şu anda imam hatip liselerinde gösterilen dersler biraz daha sadeleştirilip öğrencilerin anlayabileceği bir şekilde müfredat hazırlanacak. Öte yandan imam hatip öğrencileri de diğer okulların derslerini alabilecek.
FEN LİSESİ GİBİ GENEL LİSELER
Genel liseleri tercih eden öğrenci yabancı dil ağırlıklı dersler alacak. Benzer yetenekteki çocuklarla özel sınıflar açılacak. Ayrıca öğrenci, isterse, sosyal bilimler, güzel sanatlar ve imam hatiplerin derslerinin yanı sıra “Kur’an” ve “Peygamber’in Hayatı” dersleri alabilecek.
YETENEK KEŞFİ İLKOKULDA OLACAK
İlkokulda, öğrenci için bilgi vermekten çok okuma, yazma, kavrama ve oyuna dayalı bir sistem olacak. Öğrencinin yeteneklerini keşfetmesi sağlanacak. Ortaokula geçerken yeteneklerine göre okul belirlenecek. Ortaokula geçişte sertifika verilecek. Sertifika diploma yerine geçmeyecek.
İMAM HATİP ORTAOKULU AÇILACAK
İmam hatip ortaokullarında da esnek eğitim modeli olacak ve diğer okullarda görülen dersleri seçmeli ders olarak alabilecek. Öğrenci zorunlu olarak Arapça ve İngilizce ders görecek ve isteği doğrultusunda seçmeli ders olarak diğer yabancı dilleri de seçebilecek. Bu okullarda Kur’an-ı Kerim dersleri basitleştirilerek gösterilecek.
OKULA BAŞLAMA YAŞI 60-72 AY
Yeni yasada okula başlama yaşı 60 ay ile 72 ay aralığı olarak belirlendi. Yani 6 yaşından gün alan çocuklarla 7 yaşından gün alan çocuklar, ay farkına bakılmaksızın okula alınacak.Daha önce çocukların İlköğretime başlama yaşı 72-84 ay aralığındaydı.
ORTAOKULDA HAZIRLIK SINIFI
Öğrenci ortaokula geçtiğinde önüne 3 seçenek çıkacak: Genel ortaokul, Mesleki / teknik ortaokul ve imam hatip ortaokulu. Bütün ortaokullarda eğitim esnek olacak ve ilk yıl yabancı dil hazırlık okutulacak.Eski sistemde ortaokulda seçim hakkı yoktu ve yabancı dil hazırlık sınıfları yaygın değildi. Hazırlık sınfı özel okullarda vardı.
KUR’AN VE SİYER SEÇMELİ DERS
Genel ortaokulda İngilizce ağırlıklı eğitim verilecek. Matematik, Türkçe ve fen gibi zorunlu derslerinin yanı sıra seçmeli dersler olacak. Yasada Kur’an-ı Kerim ve Hz Peygamber’in hayatı dersleri seçmeli ders olarak belirtildi. Ancak diğer seçmeli dersler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek. Öğrenciler ikinci bir yabancı dili de seçebilecek.
FARK DERSİNİ VER GEÇİŞ YAP
Yeni modelle birlikte mesleki ve teknik ortaokullar tekrar açılacak. Bu ortaokullarında da eğitim modeli esnek bir yapıda olacak. Ortaokullarda öğrenci pratikten çok kitap üzerinde eğitim alacak. Öğrenci veya veli isteği doğrultusunda kısa programla fark derslerini vererek ortaokullar arası geçiş yapabilecek. Bu diğer ortaokullarda da geçerli olacak.
4 FARKLI LİSE SEÇENEĞİ OLACAK
İkinci 4 olan ortaokul bittikten sonra öğrenciye yine diploma yerine hangi alanda eğitimini bitirdi ise sertifika verilecek. Öğrencinin lisede karşısına 4 farklı lise seçeneği çıkacak. Ancak öğrenci ortaokuldaki devamı olan liseyi değil de diğer okulları tercih edebilecek.
MESLEK LİSESİNE STAJ İMKANI
Mesleki/teknik liselerde de seçmeli ders ve yatay geçiş imkanı olacak. Öğrenci de seçmeli ders olarak “Kur’an” ve “Peygamber’in Hayatı” derslerini alabilmesinin yanı sıra fen liselerinde gösterilen dersler veya yabancı dil seçenekleriyle eğitim alabilecek. Öğrenci bölümüyle ilgili çıraklık eğitimi almak isterse 1 yıl okuduktan sonra staj eğitimi alabilecek.
İKİNCİ 4’TE AÇIK ÖĞRETİM ŞANSI
Özürlüler gibi dezavantajlı gruplar ile üstün zekalıların da içinde bulunduğu kişiler açık öğretimden yararlanabilecek. Kimlerin açıköğretime gidebileceğine Bakanlar Kurulu karar verecek. Bu öğrencilerin sayısı örgün eğitim alacak öğrencilerin sayısının yüzde 1’ini geçmeyecek.
DİPLOMA 12 YIL SONUNDA
Diploma 12 yılın sonunda verilecek ve tek diploma olacak. Öte yandan öğrencinin 4 yıl veya 8 yıl okumasının bir anlamı olmayacak ve öğrenci okulu yarıda bıraktığı takdirde eğitimsiz sayılacak. Ancak ortaokulu tamamlayanlara ilköğretim sertifikası verilecek.
KATSAYI İZİ YASAYLA SİLİNDİ
Meslek liselerine üniversite giriş sınavlarında uygulanan katsayı yasayla birlikte tamamen kaldırıldı. Meslek lisesi kökenli adaylara kendi alanlarına ilişkin tercih yaptıkları durumunda eklenen artı puanın katsayısı da kaldırıldı. Üniversiteye yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları da dikkate alınacak.
ÜNİVERSİTE İSİMLERİ DEĞİŞTİ
Rize Üniversitesi’nin adı ‘’Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’’, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi’nin adı ‘’Abdullah Gül Üniversitesi’’, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin adı ‘’Bülent Ecevit Üniversitesi’’, Konya Üniversitesi’nin adı ‘’Necmettin Erbakan Üniversitesi’’ şeklinde değiştirildi.
FATİH’TE KİK HÜKÜMLERİ YOK
Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2015 yılı sonuna kadar yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri, Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.
İHL’LİLERE ÖĞRETMENLİK YOLU
Milli Eğitim Bakanlığı “Kur’an-ı Kerim” ve “Hz. Muhammed’in Hayatı” derslerinde eğitim verecek olan öğretmenleri bulmak için çalışmalara başladı. İlahiyat veya imam hatip okullarında eğitim almış ve üniversitelerde başka bölümlerde okumuş olan kişilere pedagojik formasyon ve hizmet içi eğitim verilerek öğretmen olarak atanma imkanı getirilecek.
SBS YERİNE OLGUNLAŞMA SINAVI
Başbakan Erdoğan’ın üniversiteye giriş sınavları ve dershanelerin kaldırılması yönündeki açıklamaları üzerine çalışmalara başlandı. Ayrıca Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer de öğrenciyi seçmeye dayalı sınavlar olan SBS ve üniversiteye giriş sınavlarını kaldırılacağını bunların yerine olgunlaştırma sınavı geleceğini söylemişti.
SEÇMELİ KÜRTÇE DERS OLABİLİR
Yeni eğitim sistemiyle birlikte isteğe göre okullarda İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin yanı sıra Kürtçe eğitim de verilebilecek. Okullarda İslam dininin yanı sıra isteğe göre Hristiyanlık, Muse-vilik, Alevilik ve Süryanilik gibi din ve mezheplerde de eğitim verilebilecek.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.