Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol ile toplulaştırma yapılan bölgede Karayolları güzergâhının olması halinde, yol alanı toplulaştırma ile kamuya kazandırılacak. Bu sayede devlet istimlâk bedeli ödemeden kamulaştırma yapabilecek.
GAP’ı Karadeniz’e bağlayacak Kuzey – Güney Çevre Yolu ile Bingöl Havaalanı Duble Yolu, istimlâk bedeli ödenmeden toplulaştırma formülü ile kamuya kazandırılıyor.
Toplulaştırmada temel hedefin dağınık arazileri bir araya getirmek olduğunu belirten Güveçli Köyü Muhtarı Sıtkı Bozan, bu hedeften tamamen uzaklaştırılarak, yollar nedeniyle tarlaların bölündüğünü söyledi.
TOPLULAŞTIRMA BAHANESİYLE KARAYOLLARINA ARAZİ KAZANDIRILIYOR
Tarlaların parçalandığını ve komşu arazilerin birbirine kaydırılmak suretiyle Çevre Yolu ile Havaalanı Yolu açıldığını belirten Bozan şunları söyledi:
“Toplulaştırma bahanesiyle arazilerimiz parçalanıyor. Örnek olarak şuan mevcut 1257 ve 275 nolu şahsıma kayıtlı olan parseller düzenliyken şuan üçgen şeklinde biçimsiz bir hale döndü. Arazim üzerinde bulunan ağaçlar ise tarla kaydırılmak suretiyle başka şâhısa devredilmiş. Yılların emeği olan ürünümüz elimizden çıkıyor. Bölgede bulunan araziler bu suretle bölük pörçük olmuş durumda. Toplulaştırma bahanesiyle Karayollarına arazi kazandırıyorlar” dedi.
İTİRAZ HAKKI DİKKATE ALINMIYOR
İtiraz mekanizmasının sözde olduğunu söyleyen Bozan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yetkili merciler mağduriyet durumlarında itiraz mekanizmasının devrede olduğunu söylüyor ancak başvurularımız dikkate alınmıyor. Örneğin 275, 1257,1097 ve 1096 nolu parsellerde yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için yapılan başvurular da dikkate alınmamıştır. Köylülere itiraz hakkı dahi tanımıyorlar” dedi. İtiraz hakkının dikkate alınmamasının halkı mağdur ettiğini belirten Bozan, yetkililere mağduriyetleri giderme çağrısında bulundu.
“TOPLULAŞTIRMA MI, TALANLAŞTIRMA MI YAPILIYOR?”
Yol bahanesiyle arazilerine el konan vatandaşa mahkeme yolunu gösterdiklerini ifade eden Bozan, “ Halkın hiçbir problemi yokken derdine dert katılıyor. Hakkını arayana ise ‘mahkemeye gidin’ deniyor. Avukatlar ile yaptığımız görüşmelerde idari mahkemeye dava açılmasının yaklaşık 5 bin lira olduğunu söylediler. Mağdur çiftçilerimiz dava açması için 5 bin lirası var mı? Yetkili merciler önce bunun izahatını yapmalıdırlar; bölgede toplulaştırma mı, talanlaştırma mı yapılıyor?” dedi.
Toplulaştırma çalışmalarının talanlaştırmaya döndüğünü söyleyen Muhtar Bozan, çalışmaların durdurulmasını istedi.
KÖYLÜLER, HAVALANI YOL ÇALIŞMALRINI DURDURDU
Öte yandan, Çeltiksuyu köylüleri de köylüleri de istimlâk bedeli ödenmediği ve tarlalarının bölündüğü gerekçesiyle havaalanı yolu çalışmalarını durdurdu. Köylülerin, sağlıklı bir çalışma yürütülmeyene dek çalışmaya izin vermeyeceklerini dile getirdikleri öğrenildi.