Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.179,17 -0.913
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

“TOPLULAŞTIRMA MAĞDUR EDİYOR”

Bingöl’de yürütülen arazi toplulaştırma çalışmalarının çiftçiler mağdur ettiğini belirten Tasalı: “İlimizdeki arazilerin çoğu, ova köyleri hariç dağlık ve engebeli sulamanın ve ekiminin zor olduğu arazilerdir. Verasetle daha bir parçalı hale gelen araziler kullanılmaz duruma gelmiş bulunmaktadır” dedi.

Son Güncelleme :

25 Mayıs 2017 - 19:05

“TOPLULAŞTIRMA MAĞDUR EDİYOR”

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı, Bingöl FM’in “Bizim Gündem Özel” programında yaptığı konuşmada, çiftçilerin tarım reformu adı altında yürütülen çalışmalardan dolayı mağdur duruma düştüğünü söyledi.

 

 

Toplulaştırma problemi hususunda partiye yoğun şikayetlerin iletildiğini kaydeden Tasalı, “Reformun amacı parçalı, atıl ve kullanılmaz durumda olan arazileri parsellerini birleştirip ekimi, sulaması ve ulaşımı daha verimli bir hale getirmek. İlimizdeki arazilerin çoğu, ova köyleri hariç dağlık ve engebeli sulamanın ve ekiminin zor olduğu arazilerdir. Verasetle daha bir parçalı hale gelen araziler kullanılmaz duruma gelmiş bulunmaktadır. Toplulaştırma ile bunun önüne geçilmek istenmiş, ancak ihaleyi alan firma işi yarım yamalak ve bir sürü sorunla baş baş bırakarak gitmiştir. Köylüleri ayrılık ve husumet içinde bırakmıştır. Tabiri caizse toplulaştırma reformu fitne ve ayrılık reformuna dönüşmüştür. Yetkililer bu duruma acilen adil/hakça bir çözüm bulmaları gerekir” dedi.

Tasalı, “Çiftçilerimiz genel olarak üretim girdilerinden; mazot, gübre, yem, elektrik, ilaç ve tohum fiyatlarının yüksek olmasından dolayı istedikleri üretimde istenen verimi almadıkları söz konudur. Yine hayvancılık yapan göçerlerin hayvanlarını yaylalara otlatmak için gittikleri bir mevsimdeyiz. Özellikle son zamanlarda ilimiz sınırları içinde 7 ilçede 23   “özel güvenlik bölgesi” kapsamında yasaklanan kimi bölgelere gidemedikleri için ciddi şikâyetleri var. Yine gidebildikleri mera sayısı da çok az ve yetersiz, mera bulmada sorun yaşamaktadırlar. Zaman zaman köylülerle veya ilgili kurumlar tarafından engeller çıkarılmaktadır. Yetkililer hayvan sahiplerine yardımcı olmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

“HASTANE İHTİYACA CEVAP VERMİYOR”

Sağlık alanında yaşanan sorunlara da değinen Tasalı, yeni Bingöl Devlet Hastanesi’nin ihtiyaçlara cevap vermediğini söyledi.

2010 yılında yapımına başlanılan hastanenin, o günün şartlarına göre planlandığını kaydeden Tasalı, şunları söyledi: “Bu hastane 7-8 yıl önceki Bingöl’ün ihtiyacı için planlanmış bir hastanedir. Bugün, Bingöl’ün nüfusu artmış, hastalıklar ve hasta sayısı 7-8 yıl öncesine göre daha bir çoğalmış. Yeni hizmete açılan hastanede ihtiyaca cevap veremez durumdadır. Yetkililerde bunu görmüş olmaları gerekir ki, 200 yataklı bir ek binanın daha yapılacağı taahhüdünde bulundular. Bu bir 10 yıl daha sorun ve sıkıntıların devam edeceği anlamına gelmektedir. Maalesef her işimizi böyle eksik yapıyoruz.”

Hastanedeki doktor ve cihaz eksikliğinden dolayı hastaların çevre illere sevk edildiğini vurgulayan Tasalı, “TUİK verilerine göre Bingöl’de Bin 4 hastaya 1 doktor, 470 hastaya 1 hemşire ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakamdır. Ayrıca 416 hastaya 1 yatak düşmektedir. Türkiye’de ortalama 376 hastaya 1 yatak düşmektedir” dedi.

Hastalık öncesi önleyici önlem ve tedbirlerin yetersiz olduğunu savunan Tasalı, “Özellikle son zamanlarda çok ciddi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı da çok fazla vatandaşlarımız hayatını kaybetmektedirler. Yeni hastaneyi günde 5 bin kişinin gittiğini bir gazetede okumuştum. Bu çok büyük sayı, uzak ilçelerden ve köylerden gelen hasta ve hasta yakınları tetkik ve tahlilleri sonuçlanmadığı için gece Bingöl’de ya bir yakınının evinde, ya hastane mescidinde veya bir otelde konaklamak zorunda kalmaktadırlar. Hastaneye yakın bir mevkide hasta yakınlarının konaklama ihtiyacını ivedi olarak giderilmelidir. Günde 5 bin kişinin girip çıktığı bir hastanede vatandaşların ve çalışan personelin cuma namazı veya diğer günlük namazlarını rahatlıkla ifa edecekleri geniş kapasiteli bir caminin yapılaması gerekir. Yine ameliyathanede yeterli sayıda bayan personelinde bulundurulması gerekir. Bize ulaşan bilgilere göre ameliyat olacak olan bayan hastaları erkek personel pozisyon vermekte. Müslüman bir toplum olmamız hasebiyle halkımızın bu hassasiyeti göz önünde bulundurulmalı, ameliyathanede yeterli sayıda bayan personel görevlendirilmelidir” diye konuştu.

 


YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.