Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,5096 % 0.27
EURO 34,6156 % 0.3
GRAM ALTIN 2.500,14 % 0,68
ÇEYREK A. 4.087,72 % 0,68
BITCOIN 2.068.109 -1.312
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°
Google News

Üniversitede DAP bölgesi büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık toplantısı yapıldı

Kalkınma Bakanlığı Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) tarafından hazırlanması planlanan “DAP bölgesi büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yatırım havzaları master planı projesi: Bingöl İli Sektörel Odak Grup Toplantısı” ile ilgili toplantı Bingöl Üniversitesi’nde yapıldı.

Son Güncelleme :

15 Mart 2016 - 11:52

Üniversitede DAP bölgesi büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık toplantısı yapıldı

Proje Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Eraslan’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya, sektörün önde gelen oyuncularından (üniversite, kamu, sivil toplum kuruluşu ve özel şirketler);  Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaaslan,   Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Başkanı Doğan Koç, Bingöl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, Bingöl Koyun-Keçi Birliği Müdürü Ahmet Kaysadu, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Aybek, Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Ali Fuat Berdibek, Bingöl Ziraat Mahsulleri Ofisi Birliği Başkanı M. Ali Özdemir, Gıresori Çiftliği Sahibi Musa Koca, Bingöl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Nursoy, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaaddin YÜKSEL, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kağan KÖKTEN, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Demirkıran, Bingöl Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Abdulvahap Baydaş, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Sürücü, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Ahmet Uslu katıldı.

 Prof. Dr. Alaaddin Yüksel ‘‘ bu tip projeler kalkınmada bir kaldıraç görevini görecek ‘’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkez (BİNUZALCBS) Müdürü Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, toplantının genel amacı hakkında bilgi vererek, Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın  Bingöl İli’ne ve kırsalına yönelik benzer projelerinden bahsetti ve çalışmanın genel çerçevesini izah etti. Yüksel, projenin havza bazlı kırsal kalkınmanın en önemli enstürmanlarından birisi olabileceğini ve potansiyel faydalarının kalkınmada bir kaldıraç görevini icra edebileceğine işaret etti.

 Eraslan ‘‘Bingöl dâhil olmak üzere, projenin DAP illerine (14 il) yönelik en kapsamlı bir kalkınma çalışması’’

Toplantının moderatörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Eraslan, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın başlatmış olduğu projenin amacına vurgu yaparak, kapsamı ve beklenen hedefleri hakkında kısa bir bilgilendirme sunumu yaptı. Eraslan, Bingöl dahil olmak üzere, projenin DAP illerine (14 il) yönelik en kapsamlı bir kalkınma çalışması olduğunu ifade etti. Özellikle et ve et ürünleri ve süt ve süt ürünleri sektörünün bölgenin vazgeçilmez ürünü olduğuna dikkat çeken Eraslan, bölgenin çekirdek yeteneklerine son derece uyumlu olan sektörün acil olarak geliştirilmesinin ulusal tarım politikaları ve bölgenin kırsal kalkınması açısından önemine vurgu yaptı. Sektörün önemli bir çarpan etkisinin olduğuna dikkat çeken Eraslan, projenin bölgeye yönelik sürdürülebilir kalkınma çalışmalarına da önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Bu bağlamda  projenin bilimsel yöntemi gereği, sektörel paydaşların görüşlerinin  stratejik planlama açısından önemine vurgu yapan Eraslan, yerel paydaşların katılımı ve katkılarından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Toplantıda söz alan sektörün ana oyuncuları; sektörün ana sorunları, zayıf yönleri, potansiyel tehditleri gibi konuların yanı sıra, sektörün geliştirilmesine yönelik proje önerileri ve paketleri hakkında fikir alışverişinde bulundu. Paydaşların farklı ve değişik bakış açıları ile irdelediği sektöre yönelik yapılan fikir teatisinde en önemli sorunların başında, suni tohumlama ve hayvan ırkının ıslahı, finansal kaynaklara ulaşım- erişim, mekansal alanların tanzimi (kadastro, mera, üretim alanları vs.), aşırı bürokrasi, son ürünlerde görülen fiyat istikrarsızlığı, hammaddeye ulaşım ve buna bağlı sulama sistemlerinin yetersizliği, mera alanlarına yönelik altyapı eksikliği en önemli sorunlar olarak belirlendi. Ayrıca hayvancılıktan ziyade, aynı zamanda hayvancılığı yapan insanlara da yardım edilmesinin, destek mekanizmasının geliştirilmesinin, sosyal imkanlarının yükseltilmesinin ve altyapı olanaklarının geliştirilmesinin elzem olduğuna işaret edildi. Toplantının sonunda, yaklaşık bir yıl sürecek proje kapsamında benzer toplantıların sürekli yapılacağını ifade eden Eraslan, ana oyuncular ve ilgili diğer paydaşlar ile  istişarelerin artarak devam edeceğini belirtti.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.