Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.222,02 -1.277
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°
Google News

YEREL ARI IRKLARI KORUNACAK

Son Güncelleme :

23 Ağustos 2022 - 17:51

YEREL ARI IRKLARI KORUNACAK

Bingöl Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlandı. Merkezin amacının; arı ırkı çeşitliliğinin arttırılarak, korunmasını sağlamak olduğu belirtildi.

 

Merkezin amaçları şöyle sıralandı:

-Arıcılığın gelişmesi adına, Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Birimi ile koordineli olarak arıcılık ve arı ürünleri konusunda eğitimlerinin verilmesini sağlamak, bu eğitimlerin verilmesi sırasında uygulamalı eğitimlerin de yapılacağı fiziksel koşulların oluşturulmasını sağlamak, arı ve arı ürünlerini tanıtmak amacı ile uygulama grupları kurmak.

-Bingöl ili ve yakın bölgelerdeki arı ırkı çeşitliliğini araştırmak, arı ırkının korunması, çoğaltılması, ıslah edilmesi ve üretiminin yapılması için bu konuda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, arı ırkları ve ıslahı konusunda bilimsel olarak çalışmak, genetik karakterdeki arı ekotiplerini moleküler teknikler ile tanımlamak ve koruma programları oluşturmak, Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Birimi ve diğer birimler ile koordineli çalışmalar yürüterek moleküler tekniklere dayalı arı ırk ve ekotip tescil standardı geliştirmek ve ekotip tescili yapmak.

-Arı, arı ırk özellikleri, arıcılık ve arı ürünlerine yönelik araştırma geliştirme faaliyetleri yürütmek, Bingöl ili ve bölgesi başta olmak üzere Türkiye’deki yerli arı ırkı, ekotip ve hatlarını korumak, ideal köylerde gen kaynaklarını koruma noktaları oluşturmak ve konuyla ilgili çalışmalar yapmak.

-Arı ve ana arı yetiştiriciliği konusunda yeni yöntemler geliştirmek, geliştirilen modern yöntemlerin uygulanması için üreticilere eğitimler vererek mali kaynaklar ve işgücünün verimli kullanılmasını sağlamak, bu kapsamda periyodik eğitim çalışmaları düzenlemek, danışmanlık hizmeti vermek.

-Birimler ile koordineli çalışmalar yürüterek arı hastalıkları konusunda karşılaşılan sorunların çözülmesine yönelik çalışmaları yürütmek, arı hastalıklarına karşı doğal mücadele yöntemleri, yeni ilaç-ekipman ve teknoloji geliştirmek.

-Bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehiri gibi arı ürünlerinin üretiminde ürünlerin kalitesinin artırılmasına yönelik yeni metotlar geliştirmek, arı ürünlerinin organik/ekolojik tarım ile elde edilmesini sağlamak.

-Arı ırk ve ekotiplerinin farklı bitkiler için tozlaşma vektörü olarak kullanılmasını yaygınlaştırmak amacı ile eğitimler vererek arıcılığın geliştirilmesine katkıda bulunmak.

-Arı yetiştiriciliğinde ve beslenmesinde kullanılmak üzere yeni arı besleme ürünlerinin geliştirilmesi için bilimsel çalışmalar yürütmek.

-MERKEZİN FAALİYET ALANLARI-

Merkezin faaliyet alanları şöyle sıralandı:

-Başta Bingöl ili ve çevresi olmak üzere Türkiye’deki yerli arı ırkı, ekotip ve hatlarını korumak, ideal köylerde gen kaynakları koruma noktaları oluşturmak ve konuyla ilgili çalışmalar yapmak, Bingöl ili ve yakın bölgelerin arı ırk ve ekotiplerini kullanarak daha verimli damızlık ana arı üretmek ve bu konuda diğer üniversiteler ve kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapmak, yabancı ırk ve ekotipler yerine bölgenin ırk ve ekotiplerini kullanmayı teşvik etmek.

-Üniversite ile diğer üniversiteler arasında arı ve arı ürünleri konularında işbirliği yapmak, arı ve arı ürünlerinin üretimine yönelik eğitim programları düzenlemek.

-İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkezin amaçlarına uygun olmak üzere yurt içi ve yurt dışı kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapmak, üreticiler ve arıcılık konusunda çalışan yurt içindeki ve yurt dışındaki araştırmacılar arasında ortak çalışmalar yürütmek.

-Arı, arı ırk özellikleri, arıcılık ve arı ürünleri ile ilgili uygulama, araştırma, sempozyum, kongre, konferans, seminer, kurs ve benzeri çalışma ve toplantılar düzenlemek, eğitim ve tanıtım faaliyetlerinde bulunmak ve bilimsel toplantılar ve yayımlar yapmak, yapılan toplantılara katılmak, bu amaçla kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektörle işbirliğinde bulunmak.

-Arı hastalıkları ve arı beslenmesi konusunda üreticilerin sorunlarının çözülmesine yönelik çalışmalar yapmak, hastalıklara karşı biyolojik mücadele yöntemleri, yeni ilaç-ekipman ve teknoloji geliştirmek, arı beslenmesine yönelik çalışmalar yürütmek.

-Bal, polen, perga, propolis, arı sütü, arı zehri ve diğer yeni arı ürünleri için sağlıklı üretim metotları geliştirmek, arı ürünlerinin organik/ekolojik tarım yoluyla elde edilmesine yönelik çalışmalar yapmak, katma değeri yüksek ürünler geliştirmek ve/veya üretmek.

-Merkezde yapılan araştırma sonuçlarının kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile paylaşımını sağlamak.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.