Genel seçimlerden önce siyasilerin Bingöl’deki süt üreticilerinin oylarını almak için SÜTAŞ’ın Bingöl’e entegre tesis kurma kararı aldığı yönünde söylentiler yaydıklarını öne sürerek şunları söyledi:
“Siyasiler, kurulacak entegre tesisin 2500 büyükbaş hayvan barındırılacak kapasitede ve 1000 ila 1500 kişinin istihdam edileceği bir yatırım olacağı vaadinde bulunmuşlardı. Seçimden sonra bunun doğru olmadığı anlaşılınca süt üreticileri siyasilere baskı yapmaya başladı. Baskıdan kurtulmak isteyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz devreye girerek bir takım kolaylıklar sağlayarak SÜTAŞ’ın ilimizde süt toplamasını sağlamıştır. Kimi kaynaklar bu kolaylıkların 3 – 4 bin dönüm arazi tahsisi ile OSB’de toplama merkezi olduğunu belirtiyor. Ancak yetkili mercilerden konu ile ilgili bilgi almak ise şimdilik mümkün değil” şeklinde konuştu.
BİNGÖL SÜTÜ SÜTAŞ’A 75 KURUŞA SATIYOR, MUŞ BİNGÖL’E 1 LİRAYA
Bingöllü firmaların süt toplamak için Muş’a gittiğini belirten Sarı, sözlerine şöyle devam etti:
“SÜTAŞ Bingöl’de sütün litresinin 75 kuruştan alıp Aksaray’daki tesislerine taşırken biz Muş’a gidip sütün litresini 1 TL’ye getirmekteyiz. Bakanımızın Kalkınmadan nekadar anladığını ve ‘yerel yatırımcıları destekleyeceğiz’ söyleminin altını ne kadar doldurduğunu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi.
“SÜT TESİSLERİNE ÖZEN GÖSTERİLMİYOR”
Bingöl’de kendi işletmelerinin dışında Kırsal Kalkınma destekli iki süt işleme tesisi daha kurulduğuna dikkat çeken Sarı, “Bu tesisler şuanda atıl duruyor. Neden? Çünkü destekler bir planlama dâhilinde verilmiyor. Süt üreticisi desteklenirken süt tesislerine aynı özen gösterilmiyor. Yerel tesisler yerine ulusal markalara avantajlar sunuluyor. Örnek olarak okul sütü projesine yerel firmalar dahil edilmedi. Bu projeyle hem süt fiyatları yükseldi hem de okullara besin değeri düşük sütler verildi. Oysaki yerel firmalar hammadde ile Pazar arasındaki mesafeyi kısalttığı için daha avantajlı ürün sağlanabiliyor. Ayrıca yerel firmalar dayanıklılığı arttırmak için katkı maddesi de kullanmıyor. Bu da daha sağlıklı ürün anlamına geliyor. Yerel firmalar desteklenirse sermaye ülke geneline yayılır ve dengeli bir ekonomik gelişme sağlanır” dedi. Sarı, Bingöl’ün gelişiminin sahip olunan kaynakların Bingöl’de işlenmesiyle sağlanabileceğini kaydetti.