Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,3400 % -0.07
EURO 34,8790 % 0.06
GRAM ALTIN 2.393,53 % -0,14
ÇEYREK A. 3.913,42 % -0,14
BITCOIN 63.645,64 2.97
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava

YÜZDE 70 HİBE!

Son 5 yılda çiftçilere 139 bin ceviz fidanı dağıtan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bu yıl ceviz fidanı dikimine yüzde 70 hibe desteği verecek. Bir zamanlar ceviz deposu olarak gösterilen kente sağlanan devlet desteği, çiftçilerce memnuniyetle karşılandı.

Son Güncelleme :

25 Mart 2016 - 10:55

YÜZDE 70 HİBE!


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Yıldırım, İl Özel İdare destekli yürütülen ‘5 yılda 500 Bin Ceviz Fidanı Dikim Kampanyası’ kapsamında 2010 yılından bu yana 139 bin ceviz fidanı dağıtıldığını söyledi.


 


 


DAĞITIM SONBAHARDA YAPILACAK


Bu ceviz fidanı dağıtımının sonbaharda yapılacağını belirten Yıldırım, bu mevsimde yapılan dikimlerin daha verimli olduğunu söyledi.


Yıldırım, “İlimiz için istenilen çeşitler rakım ve iklim şartları göz önüne alındığında istenilen ceviz çeşitlerinde seçici davranmamızı gerektiriyor. Şubat ayında yapılan aşı ile elde edilen tüplü fidanlar ile mayıs ayında yapılacak dikimlerde yaz ayındaki güneş ve sıcakların etkisi ile zayiat çok fazla olmaktadır. Oysaki aynı yıl içinde üretilip sonbaharda dikilecek açık veya köklü fidanlar ile daha iyi sonuç alınabilmektedir. Tüm bu teknik veriler göz önüne alındığında ilimizde sonbahar ceviz dikimi hem verim hem de kalite üzerinde olumlu etki yapacağını düşünerek bu sene ceviz fidanı yüzde 70 hibe ile sonbaharda çiftçilerimize dağıtılacaktır” ifadelerini kullandı.


KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK EN KARLI ALAN


Öte yandan Bingöl FM’de canlı yayınlanan Çapakçur’un sesi Programı’na konuk olarak açıklamalarda bulunan Yıldırım, küçükbaş hayvancılık en karlı alan olduğunu söyledi.


Bingöl’ün 8 milyon 253 bin dönüm araziye sahip olduğu, bu alanın yüzde 7’sinin tarımsal üretim yapılabilecek durumda olduğunu belirten Yıldırım, “Bingöl’ün tarım arazileri az fakat yüzde 50 mera ve yayla arazisi oranıyla hayvancılığa elverişli bir yer, böyle olmakla birlikte insanlarımız hayvancılığa fazla rağbet göstermiyor. Özellikle küçükbaş hayvancılık karlı bir iş, DAP projesiyle yüzde 80 oranında damızlık hayvan desteği yüzde 50 oranında da  ahır ve ağıl hibe destekleriyle bu sektöre canlılık kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.


90’lı yıllarda 1 milyon küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Bingöl’ün son yıllarda tekrar iyi bir seviyeye geldiğini ifade eden Yıldırım, 2015 yılı itibarıyla 560 bin küçükbaş hayvan yetiştirildiğini söyledi.


Bakanlığın verdiği desteklere de değinen Yıldırım, “Çiftçi kayıt sistemine bağlı olan herkese gerekli şartları taşıdıkları takdirde mazot, gübre desteği veriyoruz. Yine bir, iki, üç dönüm araziye sahip olan çiftçilerimize dönüm başına 100 TL destek veriyoruz. Ayrıca 14 bin ton elma üreten ilimizde vatandaşlarımızın belli bölgelerdeki soğuk hava depolarından istifade edebilirler” dedi.

 


YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.