Zaza Dil Kültür Ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, Zazaca seçmeli ders konusuyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.
İl genelinde 2015 öğretim yılında Zazacayı seçmeli ders olarak benimseyen öğrenci sayısının Bin 167 kişi olduğunu belirten Bukan, Zazaca seçmeli ders veren öğretmen sayısının ise 5 olduğunu kaydetti.
Kentin yüzde 90’ının Zazaca konuştuğunu anımsatan Bukan, “Ancak Zazaca dilinde seçmeli ders olarak öğrencilerin yapmış olduğu tercihe bakıldığında hem öğrenci sayısı hem de seçmeli Zazaca dersinin verildiği okul sayısının çok az olduğu gözükmektedir. Bu konuda; ailelerin ana dillerine sahiplik yapmaları için, birincisi evde mutlaka çocuklarıyla anadilleri olan Zazacayı konuşmaları ve çocuklarının okulda Zazacayı seçmeli dil olarak seçmeleri hususunda yönlendirici olmaları gerekir” dedi.
“HER BİYAYI KUIÉK XUISER BEN ZERGUI”
“Her biyayıkuıékxuıser ben zerguı (her varlık kendi kökleri üzerinde yeşerir)” sözünden hareketle çocukların kendi kökleri üzerinde yeşermesi/yeşertilmesi gerektiğini vurgulayan Bukan, şunları söyledi: “Allahın bizlere bahş etiği bir değer olan dilimizi yitirmeyelim, bizimle birlikte yaşam bulsun. Bu konu tüm halkımıza duyurulur” ifadelerine yer verdi.
DERS KİTAPLARINDAKİ SIKINTI
Açıklamasında, Zazaca seçmeli ders olarak okutulan materyallere de yer veren Bukan, şu ifadelere yer verdi: “Görüştüğümüz okul yöneticilerin verdiği bilgi; Zazaca seçmeli derslerde katılan öğrencilere Artuklu Üniversitesinin hazırlamış olduğu 5–6 sınıf ders kitapları okutulduğu söylendi. Bu ders kitaplarına ilişkin 21 Şubat dünya dil günü nedeniyle Bingöl Zaza Dil, Kültür ve Tarih Derneği, Diyarbakır Zaza Dil Der. Ve İstanbul Zaza Dil Der.’ler olarak Mili Eğitim Bakanlığına ve Başbakanlığa sunmuş olduğumuz talep dosyasında Artuklu Üniversitesinin hazırlamış olduğu ders kitabının yoğunluklu Kürtçe ve Farsça sözcükler içerdiği ve Zazaca dil yapısıyla uyuşmadığı, bunun kanımızca maksatlı hazırlandığı ve Zazaca dilinin bozdurulmaya yönelik bir girişim olduğuna düşüncelerimizi ilettik. Bingöl ve Tunceli üniversiteleri teğet geçerek ders kitapların Artuklu Üniversitesine Zazaca dili ve sözcük yapısıyla alakası olmaya ders kitabının hazırlatılması bizim açımızdan düşündürücü ve garipsediğimiz bir durumdur. Oysaki bu ders kitaplarının Bingöl ve Tunceli Üniversiteleri tarafından hazırlanması daha doğru ve sağlıklı bir çalışma olacağı bir gerçektir. Milli Eğitim Bakanlığın yaptığı bu yanlışlığı düzeltilmesi ve ihtiyaç olan 5–6. sınıf ders kitaplarıyla birlikte 7–8. sınıf ders kitaplarının hazırlatılması için Bingöl ve Tunceli üniversitesinin görevlendirilmesi ile birlikte Zaza derneklerinin görüşü de alınarak daha doğru ve sağlıklı bir ders kitabı hazırlanacağı inancındayız. Bu konuda başta Başbakan Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ve diğer Zaza olan vekillerimizin bu konuda duyarlı olmalarını ve konuya ilişkin ders kitaplarının hazırlatılmasında Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunmalarını istiyoruz. Ne yazık ki Zaza dil ve kültürüne yönelik vekillerimiz çok pasif kalıyor. Halkımız, Zaza dil ve kültürü konusunda vekillere baskı yapmaları ve çocuklarına yanlış ve yanlı şeylerin öğretilmemesi hususunda baskı yapmalarını istiyoruz. Bu hususta Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği olarak bize düşen ne varsa yapmaya hazırız.”