AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, ’21 Şubat Dünya Anadil Günü’ dolayısıyla mecliste basın toplantısı düzenledi. İstanbul Zaza-Der, Diyarbakır Zaza-Der, Bingöl Zaza Dil-Der temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Taş, Zazaca’nın ülkemizde tehlike altında olan 18 dilden birisi olduğunu belirterek “Zazaca’nın yok olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Zazaca’nın Bingöl, Tunceli, Elazığ, Erzincan, Muş, Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yoğun olarak konuşulduğunu belirten Taş, “Bingöl ve İstanbul Zazaca’nın en yoğun kullanıldığı illerimizdir. Türkiye içinde en az 3 milyon kişi, Almanya ve Fransa başta olmak üzere yurtdışındaki Zazaları da dahil ettiğimizde 4 ile 6 milyon kişi anadili olarak Zazaca bilmekte ve Zazaca konuşmaktadırlar. Dil ailesinin köklü ve müstakil bir üyesi olmasına rağmen Zazaca’nın gereken ilgi ve alakayı görmemesinden mutlu değiliz. Cumhuriyet döneminde tek tipçi anlayışın yok sayarak unutturmaya çalıştığı Zazaca, bugün de Kürtçe’nin bir lehçesi olarak gösterilip önemsizleştirilmeye çalışılmaktadır. Oysa Viyana Üniversitesi Dil Bilimleri Enstitüsünden Prof. Dr. Heiner Eichner’in deyimiyle “Zazaca ile Kürtçe akraba ama iki ayrı dildir.” En azından bu alanda dil bilimcileri arasında bir mutabakat olmadığının altını çizelim. Dolayısıyla dil konusundaki sorunlu bir ön kabulden yola çıkılarak yapılan bir etnik tanım da sorunlu olmaktadır. Gerçek olan şudur ki; ülkemizde 3 milyon kişi Zazaca konuşmakta ve kendisini Zaza olarak ifade etmektedirler. Dün yasaklarla yok edilmeye çalışılan Zaza dil ve kültürünün, bugün de başka dil ve kültürlerin gölgesinde ezilip, yok sayılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
“ZAZACA KANAL AÇILSIN”
Taş, “Ak Parti iktidarında Ülkemizdeki farklı dil ve kültürlerin yaşatılması için TRT 6 ile çok olumlu bir adım atan ve logosu TRT Kurdi olarak değiştirilen yayınlarda Zazaca’ya daha çok yer verilmesini, mümkünse TRT’nin Zazaca yayın yapan müstakil bir kanal oluşturmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Taş, şunları söyledi: “Her dilin bir dünya olduğuna inanıyoruz. Bu dünyaları keşfetmekte biraz geciksek de akademik çevrelerdeki gelişmeler umut vericidir. Zaza dili üzerine ilk kayıt ve araştırmaların başlamasından buyana 157 yıl geçti. Bizi biz değil, yabancılar araştırdı, akademik çalışmaların konusu yaptı. Ülkemizin akademik çevreleri ancak 90’lardan itibaren Zaza dil ve kültürüne ilgi duymaya başladılar. Bugün; Bingöl, Tunceli, Diyarbakır Dicle ve Mardin-Artuklu Üniversitelerimizde Zaza Dili ve Kültürü üzerine akademik çalışmalar yapan lisans ve lisansüstü eğitim veren bölümlerin olmasını ülkemizin bir kazancı olarak görüyoruz.”
“ZAZACA EĞİTİM DİLİ OLMALIDIR”
Zaza dil ve kültürünün yaşaması gerektiğini belirten Taş, “Ülkemizdeki tüm dillerin yaşatılması ve geliştirilmesinin anayasal güvenceye alınması gerekmektedir. Resmi dil dışındaki dillere pozitif ayrımcı davranılmalı. Bunlar, okul müfredatlarına eğitim dili olarak konmalıdır. Merkezi ve yerel yönetimlerce, anadilinde faaliyet yürüten dernek, vakıf, vb. kuruluşlar desteklenmelidir. Halkımızı da, dilimiz Zazaca’nın yok olmaması için herkesi duyarlı olmaya, bu konuda faaliyet yürüten kurumlara destek sunmaya çağırıyoruz” dedi.