Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,2053 % -0.22
EURO 35,1156 % -0.22
GRAM ALTIN 2.500,70 % 1,40
ÇEYREK A. 4.088,64 % 1,40
BITCOIN 66.912,76 0.014
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

“EĞİTİM KURUMLARI SORGULANMALI”

Bingöl’de Yaşayan Diller ve Lehçeler Seçmeli Dersinden Zazaca eğitimi dersini tercih eden öğrenci sayısının fazla olduğunu ve talebin ‘personel olmadığı’ gerekçesiyle reddedildiğini belirten Özsoy, “Zazaca`nın yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalması bu durumun oluşmasına yol açan siyasi sistem ile eğitim kurumlarının sorgulanmasını gerektirmektedir” dedi.

Son Güncelleme :

20 Kasım 2015 - 9:57

“EĞİTİM KURUMLARI SORGULANMALI”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Zazaca dili hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.

Sorularının Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından cevaplandırılmasını isteyen Özsoy, “Bingöl ili Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 18.11.2015 tarihinde yapılan açıklamaya göre Bingöl genelinde 2015-2016 eğitim öğretim yılında 5. 6. 7. ve 8. sınıflarda okuyan yaklaşık 20 bin öğrenciden 2 bin 233’ü Yaşayan Diller ve Lehçeler Seçmeli Dersinden Zazaca eğitimi dersini tercih etmiştir. Buna ek olarak, velilerden alınan bilgilere göre bu rakamdan çok daha fazlası okul idareleri tarafından yeterli müracaatın ve personelin olmadığı gerekçesiyle reddedilmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bizzat kendi açıkladığı veriler seçmeli Zazaca dersine öğrencilerin taleplerinin oldukça yüksek olduğunu göstermesine rağmen okul idarelerinin gelen talepleri yeterli müracaat yok diye geri çevirmesi büyük bir çelişkiyi yansıtmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri ile Kürdoloji Enstitüleri`nden mezun olan ve atanmaya hak kazanan yüzlerce öğretmenin ataması yapılmaz iken yeterli personel yok denilerek seçmeli ders müracaatlarının geri çevrilmesi kabul edilebilir değildir’ diyen Özsoy, “ UNESCO’nun 2009 yılından bu yana yayımladığı dil raporlarına göre Zazaca yok olma tehdidi altında olan diller arasında yer alıyor. Türkiye sınırları içerisinde milyonlarca vatandaşın anadili olan Zazaca`nın yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalması bu durumun oluşmasına yol açan siyasi sistem ile eğitim kurumlarının sorgulanmasını gerektirmektedir. Zazaca`nın yoğun olarak konuşulduğu Bingöl ilinde yapılan seçmeli ders talepleri personel yok denilerek reddedilirken, 2015 yılında Çince`ye bile 3 öğretmen kontenjanı ayrılan ülkemizde Zazaca`ya sadece 1 öğretmen kontenjanının ayrılması anadili Zazaca olan milyonlarca vatandaşımıza yapılmış bir hakaret olarak değerlendirilmelidir” ifadelerine yer verdi.

Özsoy, şu soruların yanıtlanmasını istedi;

1-Son on yıl içerisinde bakanlığınız tarafından Kürtçe`nin Zazaca ve Kurmanci lehçeleri alanında toplamda kaç öğretmen ataması yapılmıştır? Bu atamaların, toplam öğretmen atamalarına oranı nedir?
2- Türkiye geneli ve Bingöl özelinde mevcut durumda Zazaca ve Kurmanci alanında kaç öğretmen görev yapmaktadır?
Son on yıl içerisinde üniversitelerin Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri ile Kürdoloji enstitülerinden mezun olan toplam öğrenci sayısı kaçtır? Bu mezunlarının kaçı atanmak üzere beklemektedir?
3- Türkiye geneli ve Bingöl özelinde 2015 yılında Kurmanci ve Zazaca kaç öğrenci tarafından seçmeli ders olarak tercih edilmiştir? Bu taleplerden kaçı hangi gerekçelerle geri çevrilmiştir?
4-Türkiye genelinde mevcut haliyle kaç öğrenciye seçmeli ders olarak Zazaca ve Kurmanci eğitim verilmektedir?
5- UNESCO verilerine göre bugünkü eğitim sistemi devam ederse iki kuşak sonrasında yok olacağı tahmin edilen Zazaca`nın korunması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Türkiye genelinde, özellikle de Bingöl gibi Zazaca`nın yaygın kullanıldığı kentlerde yapmış olduğunuz planlama ve çalışmalar nelerdir?

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.