
Kıymetli okuyucular!
Eğitim-öğretim faaliyetlerinin en önemli amacı bir ülkenin geleceği olan çocukları iyi insan ve iyi vatandaşlar olarak yetiştirmektir. Çocukların eğitiminde okul, aile, çevre, öğretmen ve eğitim sistemi gibi faktörler etkili olmaktadır. Bu yazımı özellikle son yıllarda önemi daha da artan ve eğitimde çok önemli rolü olan okul-aile- çevre iş birliğinin yeri ve önemini belirtmek amacıyla yazdım. Araştırmamda bu konuda yapılmış yerli ve yabancı araştırmalar incelenerek Millî Eğitim Bakanlığı’nın ilgili mevzuatında da bu konu araştırılarak mevcut durum ve bu konunun önemi belirtilmiştir. Eğitim sisteminde özellikle okul-aile- çevre arasında yeterince iş birliği sağlanamamıştır. Bunda hem okulların hem de aile ve çevrenin etkisi büyüktür. Bu da özellikle öğrencileri olumsuz yönde etkilemektedir. Öğrenci başarısının düşmesi, çocukların zararlı alışkanlıkları daha küçük yaşlarda edinmeye başlaması, okullardaki birçok sıkıntılar bu durumun en önemli sonuçları olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğrencilerin başarısında okul-aile ve çevre faktörleri oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Çocukları ile ilgilenen, sorunlarını çözmeye çalışan, okulla iş birliğini geliştiren ailelerin çocuklarının başarısı ilgilenmeyen ailelere göre çok daha yüksektir. Okulun etkililiği ve öğrencinin sosyal, duygusal ve akademik açıdan gelişmesi ve başarılı olması açısından okul-aile iş birliği son derecede önemli görülmektedir (Rosenblatt ve Peled, 2002, 349-367) Aile katılımı, öğrencilerin okul başarısına etki eden en önemli etmenlerden biridir. Öğrencilerin okul başarısı sadece okulda öğretmen-öğrenci etkileşimi sonucunda gerçekleşmemektedir. Yaşıtların da çocuklarına okuldaki etkinlikleri tamamlayıcı nitelikte çok önemli katkılar sunabilirler. Araştırmalar yaşıtların okula katılımlarını engelleyen bazı etmenlerin olduğunu göstermektedir. Okul başarısını sağlayabilmek için okuldan veya ailelerden kaynaklanan bu sıkıntıların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu yazımın amacı, okul-aile iletişimi konusundaki mevcut durumu gözler önüne sermek, iletişim kopukluğunun sebeplerini irdelemek ve sonucunda okul başarısına etki edeceğine inanılan bazı öneriler geliştirmektir. Bu önerileri madde halinde sıralamak gerekirse;
1.Her zaman öğrencimizle kaliteli vakit geçirmeliyiz.
2.devamlı olarak öğretmen ve idareci ile işbirliği halinde olmalıyız.
3. Öğrencilerimizin eksikliklerini yüzüne vurmamalıyız
4.en önemlisi akranlarıyla( yaşıtlarıyla) karşılaştırmamalıyız.
5.öğrencimizin arkadaş çevresini yakından tanımalıyız.
6.öğrencimizin bilgisayarda geçirdiği zamanı yakından takip etmeliyiz.
7.teknolojinin faydalı olan kısmından yararlanmasını sağlamalıyız.
8.varsa öğrencimizin bir sorunu yakından ilgilenip çare aramalıyız.
9.öğrencinin çalışma odası yoksa onun ders çalışma esnasında kesinlikle tv açmamalıyız, hatta mümkün olursa onunla beraber çalışma yada okuma yapmalıyız.
10.Eve giriş çıkış saatlerini kesinlikle takip etmeliyiz geç kaldığında güzel bir dille uyarmalıyız.
Bu konu hakkında HZ Peygamber Efendimizin annelerin çocuklarına gösterdikleri şefkat ve merhamet, peygamberimiz memnun ederdi Bir gün fakir bir kadın çocuğu ile Hz Aise (ra)yı rivayete gelir Hz Aise, evde olanlara ikram edecek bir hurmadan başka bir şey bulamaz Hurmayı anneye verir Anne, hurmayı ikiye bölerek çocuklarına yedirir Bundan son derece duygulanan Hz Aise, olayı Peygamberimize anlatınca, Peygamberimiz:
"Kimin kız çocukları olur ve onları geçindirmekte sabır ve tahammül gösterirse, onlar o kimse için cehenneme siper olur"
buyurdu
Hz Peygamber (sas), sevgili torunları Hz Hasan ve Hz Hüseyinli kucağına alir, okşar, öper ve severdi Hatta namaz kılarken sevgili torunları mübarek omuzlarına çıkarlardı Onlar rahatsız olmasınlar diye de torunları omuzlarından inene kadar secdeden başını kaldırmazdı
Bir anne ve babanın bırakacağı en güzel ve değerli miras: islam'a, Kur'an'a tabi olan, vatanini, milletini seven, çalışkan, dürüst ve terbiyeli çocuklar yetiştirebilmektir Sevgili Peygamberimiz ( sas) su hadis-i şerifiyle bunu beyan etmişlerdir:
"Hiç bir baba çocuğuna güzel ahlak ve terbiyeden daha ustun bir hediye vermiş olamaz"
2016 Yılın tüm İslam alemine huzur barış kardeşlik getirmesini diliyorum…
SAYGILARIMLA…