Bingöl Üniversitesinin kuruluşunun 10’uncu yıl etkinlikleri kapsamında İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdi ve Hâlidîliğin Bingöl ve Çevresi Üzerindeki Etkisi” ulusal sempozyumu başladı.
4 Mayıs Perşembe günü saat 09:00’da Bingöl Üniversitesi kongre merkezinde protokol konuşmalarıyla başlayan sempozyumun açılışına Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Olgun, Prof. Dr. Hasan Çiftçi, Genel Sekreter Doç. Dr. Abdullah Taşkesen, bürokratlar, kurum amirleri, kanaat önderleri, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
“TOPRAĞI, GÖNÜLLERLE FETHEDEMEZSENİZ ORASI VATAN OLMAZ”
Sempozyum açılışında konuşan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, ülkemizin madden toparlanma sürecine girdiği bu dönemde manen bizi toparlayacak şahsiyetleri konuşmamız güzel bir duygu diyerek, “bu alanda söz sahibi olanlar burada toplanmış, güzel çalışmaların yapılacağı umudundayız” dedi.
Bir toprağı silahla fethedebilirsiniz, ancak gönülleri fethedemediğiniz sürece vatan kılamazsınız diyen Köşger, “ bu topraklarda, Mevlanalar, Yunus Emreler, Hacı Bektaş-ı Veliler, Halid-i Bağdadiler gönül saldılar. 19. yüzyılın içinde girdiğimiz savuruluşta, pozitivizmin ayyuka çıktığı dönemde Mevlana Halidi Bağdadi de bu topraklarda gönülleri fethetmiştir” şeklinde konuştu.
“ÖZLEM GİDERİLDİ”
Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, akademik ve sufî dünyadan insanların bir araya gelmesinden büyük mutluluk duyduklarını dile getirerek, “bu tür kültürel faaliyetlerin devamını bekliyoruz. Üniversite ile Bingöl halkının buluşturulması hep içimizde bir özlemdi, bu özlem şimdi bu tür kültürel faaliyetlerle gideriliyor. Kanaat önderlerinin buradaki bilgileri topluma aktaracaklarını bilmek sevindirici” dedi
“KÜLTÜREL FAALİYETLER RUHUN GIDASIDIR”
Hayata hep aynı perspektiften bakmamak gerektiğine vurgu yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “kültürel faaliyetler hayata farklı pencerelerden bakma imkânı sunuyor, kendimizi yenilemek ve yeniden gerçekleştirmek için kültürel faaliyetleri önemsiyoruz, bu tür faaliyetler ruhun gıdasıdır” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Çapak, bu sempozyumda 40’dan fazla bildirinin sunulacağını, her bildirinin yeni bir bilgi olduğunu beyan ederek, “bilgi bir kazanç ve güçtür. Bu sempozyum da bilgimize güç katacaktır” dedi.
“BAĞDÂDİ, BİR İHYA HAREKETİ BAŞLATMIŞTIR”
Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Olgun, 19. yüzyılda Osmanlı’nın her alanda tehlike altında olduğunu, İslam coğrafyasının bu dönemde buhranlı günler yaşadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Mevlana Halidi Bağdadi, bu dönemde bir ihya hareketi başlatmıştır, Bağdadi, ilmini medreseler üzerinden harekete geçirmiştir. Yine bu dönemde Anadolu’da tasavvufi bir hareket başlamıştır. Bölge medreseleri, Halidilik ile beraber hareket kazanmıştır.”
Sempozyum koordinatörü Prof. Dr. Orhan Başaran da, Mevlânâ Halidi Bağdâdi’nin telif ettiği eserlerle, müderris ve mutasavvıf kişilik olarak; dini eğitim ve irşat hallerinde bulunduğuna işaret ederek, “İslam’ın yeniden canlanması için Bağdâdi, gayretler sarf etmiş, yöre halkı üzerinde bu bağlamda etkili olmuştur” dedi.
Protokol konuşmalarını müteakiben sempozyumun birinci oturumuna geçildi. Bu oturumda Bingöl’de Halidilik geleneğinden gelen kanaat önderleri Selahattin Sönmez, Sabahattin Korkutata, Ahmet Yılmaz, Hüseyin Celayir ve Şemsettin Bilgin sunumlarını yaptı.
40’tan fazla bildirinin sunulacağı sempozyum, 5 Mayıs Cuma günü saat 12:00’a kadar devam edecek.