Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,1342 % -0.13
EURO 35,1668 % 0.02
GRAM ALTIN 2.468,55 % 0,03
ÇEYREK A. 4.036,07 % 0,03
BITCOIN 65.770,25 6.19
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

PİYASA SÜTTEN KESİLDİ

Terör olaylarından dolayı Bingöl’de süt toplamayı durduran SÜTAŞ’ın ardından arayışlara giren yetiştiriciler, alternatif firmaların da süt alımını kesmesiyle zor günler yaşıyor. Ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği sektörde, en büyük sıkıntı ise pazar sorunu!

Son Güncelleme :

18 Mayıs 2016 - 11:30

PİYASA SÜTTEN KESİLDİ

Çözüm sürecinde devletin verdiği teşviklerle kalkınmaya başlayan Doğu ve Güneydoğu bölgesi, huzur ve güven ortamının bozulmasıyla birlikte tekrar gerilemeye başladı. Piyasadaki dengelerin alt üst olduğu bölgede, süt üreticileri de olumsuz gelişmelerden nasibini aldı.

 

SÜT ÇOK, SATACAK YER YOK

 

Bingöl’de günlük 70 ton süt üretimi yapıldığını belirten Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, üretilen sütten 20 tonunu birliğin aldığını söyledi.

Koç, “Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak süt sığırcılığı yapan vatandaşlardan topladığımız 20 ton sütü, daha önce SÜTAŞ’a veriyorduk. SÜTAŞ, geçen yıl Eylül ayından itibaren Bingöl, Elazığ, Karakoçan ve Malatya’dan süt alımını durdurdu. Bizde topladığımız sütü Erzurum’daki bir firmaya düzenli olarak satmaya başladık. Erzurum’daki bu firmada bölgedeki süt miktarının fazla olduğunu gerekçe göstererek bizden aldığı sütü kesti. Bu durumda bizde sığır yetiştiricilerinin ürettiği sütü alamaz duruma geldik” dedi.

 

PAZAR SORUNU

Bingöl’de yıllardır pazar sorunu yaşandığını vurgulayan Koç, “Bu pazar sorunu çözülmeden devletin verdiğin teşviklerin, desteğin hiçbir anlamı ve faydası yoktur. Devlet teşvik ve desteklerden önce bölgede pazar sorununa çözüm bulmalıdır” diye konuştu.

 

YETİŞTİRİCİLER EKONOMİK KAYIP VERİYOR

Sütün en bol olduğu dönemde alımların durdurulmasıyla yetiştiricilerin ekonomik sorunlar yaşamaya başladığını vurgulayan Koç, şunları söyledi: “Süt alımları durdurulduğu için bundan sonra Bingöl’de sığır yetiştiricileri sıkıntı yaşayacak ve il genelinde üretilen sütler elde kalacak, buda yetiştiricileri ciddi anlamda ekonomik sıkıntı sokacak. Süt sığırcılığının en verimli olduğu aylar, Mart ve Temmuz arasıdır. Bu sorunun bu aylarda ortaya çıkması da ciddi bir ekonomik kayıptır.”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.