Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,1988 % 0.1
EURO 35,0639 % -0.11
GRAM ALTIN 2.459,13 % -0,35
ÇEYREK A. 4.020,68 % -0,35
BITCOIN 66.348,58 3.284
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°
Google News

SERVİ YOLU PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLDİ?

HDP’li Baluken, pazarlık usulüyle 72 milyona ihale edilen 25 kilometrelik Genç-Servi karayolunu İçişleri Bakanı’na sordu. Baluken, 11 Temmuz 2013’te ihale edilen yolun yapım işini üstlenen firma sahiplerinin ATV-Sabah yolsuzluk iddianamesinde isimlerinin geçtiğini belirtti.

Son Güncelleme :

08 Temmuz 2014 - 13:05

SERVİ YOLU PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLDİ?

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Genç-Servi karayoluyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi.

Sorularının İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken, önergesinde önemli ifadelerde bulundu.

Yolun ihale süreci ve ihale bedeli ile yol yapım sürecinde kamuoyunda ciddi tartışmaların yaşandığını ifade eden Baluken: “72 milyon liralık yüksek bir tutara tekabül eden yol ihalesinin pazarlık usulü ile ihale edilmesi kamuoyunda rahatsızlık yaratmışken, yolun acele yapılması gerekli gerekçesine rağmen bir yıldır yol yapımı devam etmemektedir. Bu durum da kamuoyunda ayrı tartışmalara sebep vermektedir” dedi.

İHALEYİ ALAN FİRMALAR YOLSUZLUK İDDİANAMESİNDE

Yol yapım işini alan firma sahiplerinin yolsuzluk iddianamesinde yer aldığını belirten Baluken: “İhalenin verildiği firmalar olan Özaltın ve Cengiz İnşaat firmalarının sahiplerinin AKP hükümetine yakınlığı ATV-Sabah Yolsuzluk iddianamesine geçmiştir. Yine ihalenin verildiği firma sahiplerinin Kürt halkına ağır hakaretler etmesine rağmen yol ihalesinin kendisine verilmesi de kamuoyu için kabul edilemez bir durumdur” dedi.

İHTARNAMEYE RAĞMEN YAPILMADI

Önergesinde önemli detaylara yer veren Baluken, her yönüyle şaibeli olan ihale ile ilgili yapım sürecinin ilerlememesi üzerine noter huzurunda verilen ihtarnamenin gereğinin yasal sürenin geçmesine rağmen yapılmadığını kaydetti. Baluken: “Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü kamuoyu baskısı üzerine 2014 yılının ikinci ayında yüklenici firmalara yapıma başlanması için ihtarname göndermiştir. Yasa gereği bu ihtarnameden sonra kaç gün içinde işe başlanması gerekmektedir? İhtarname ve yasalar hiçe sayılarak işe başlanmaması ile ilgili yüklenici firmalara yaptırım uygulanmış mıdır?” diye sordu.

KİLOMETRE FARKI NEDEN?

Yolun 72 milyona pazarlık usulüyle ihale edilmesinin gerekçesini soran Baluken, Diyarbakır, Elazığ gibi çevre illerle yapılan ve yapılması düşünülen yolların kilometre başına maliyeti ile Servi yolunun kilometre başına düşen maliyeti arasındaki farkı sordu. Firma ile siyasetçiler arasında rant olduğunu savunan Baluken, şunları kaydetti: “Genç Servi yolunun yüksek maliyetle ihale edilmesi ve yapım sürecinin başlatılmaması ile ilgili yaşanan firma gözeticiliğinde AKP’li siyasetçilerin de rant sağladığı ve çıkar elde ettiği ifade edilmektedir. Bu konu ile ilgili Bakanlığınızca bir soruşturma başlatılıp, çıkar sağlama üzerine adı karışan siyasetçilerin başta banka hesapları olmak üzere, tüm denetimlerini yapılacak mıdır? Pazarlık usulü ile kısa vadede yapılan ihalenin yapım sürecinin sürekli uzaması ve yüklenici firmaların kayırılmasının izahı nedir? Kürt halkına aleni bir şekilde küfürler savuran firma sahiplerine Kürt nüfusun dominant olduğu bölgelerde ihale ısmarlanmasının izahı nedir?”

CHP DE DİLE GETİRMİŞTİ

Yolda yaşanan süreçler Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından da dile getirilmişti. Aralık 2013 tarihinde Bingöl’e gelerek incelemelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Genç-Servi yolunun peşkeş çekildiğini ileri sürmüştü.

Çam: “Bu yolun hemen yanı başında 26 metre, yer yerde 30 metre genişliğinde Bingöl-Diyarbakır karayolu bulunmaktadır. Bingöl-Diyarbakır karayolu toplam 30 kilometre olarak 46 milyona mal ediliyor ve açık ihale usulüyle ihale ediliyor. En düşük teklifi veren firmada ihaleyi alıyor. Ama Servi yolu yaklaşık 24 kilo metre ve genişliği 15 metre olmasına rağmen bu yolda 72 milyon TL’ye ihale edilmiş. Bu yol normal kanuni ihale yöntemiyle değil, bir firma davet ediliyor ve ihale o firmaya veriliyor. Hem Diyarbakır yolunun yarısı kadar genişlikte, hem de Diyarbakır yolundan daha da kısa mesafeli ve en önemlisi yarı yarıya bir fiyat farkı görünmektedir. Bu yol bir firmaya peşkeş çekilmiştir. Yaklaşık 50 milyon para ortadan buharlaşıyor. Buradan Ulaştırma Bakanı, İzmir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’a soruyorum; ‘Bu davet usulü ihaleyi nasıl verdiniz? Neden diğer yola göre fiyat farkı var? Bu 50 milyon para nereye gitti?’” ifadelerini kullanmıştı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.