Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığınca yapılan ihaleyi 32 milyon 905 bin lira bedelle kazanan Ensarioğlu İnşaat Taahhüt Ticaret A.Ş’nin 2013 yılında teslim etmesi gereken Bingöl Devlet Hastanesi Ek Bina inşaatı 5 yılı geride bıraktı. Ardı ardına alınan uzatmalarla gündemden düşmeyen hastane için siyasi ve bürokratlar tarafından verilen tarih ve vaatler, yüklenici firma yüzünden her fırsatta boşa çıkıyor.
ENSARİOĞLU’NUN VERDİĞİ TARİH DE TUTMADI!
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü, TOKİ Başkanı, Vali ve son olarak işin yüklenicisi olup şuanda firmayla alakasının olmadığını öne süren Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu tarih verdi.
Geçtiğimiz ay, Bingöl’de yerel bir gazeteye demeç veren AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, hastane inşaatının yüzde 90 tamamlandığını ve bir ay içerisinde geçici kabulün yapılarak taşınma işleminin başlayabileceğini belirterek şunları söylemişti; “Yasal olmayan hiçbir süreç yok, hastanenin yüzde 90’ı tamamlanmış durumda. Adım adım takip ediyorum.”
Ensarioğlu’nun verdiği tarih (Ocak ayı sonu) son bulurken, demecindeki şu açıklama kamuoyunu şaşkına çevirmişti; “Teknik olarak ve proje olarak en kaliteli hastane yapılıyor şuan Bingöl’de. TOKİ’nin en kaliteli işi yapıldığı halde bu kadar dedikodu üretilmesine bir anlam veremiyorum.”
MAYIS 2016’YA KADAR UZATMA ALINDI
Galip Ensarioğlu’nun verdiği “2016 Ocak ayı sonu” tarihi de geride kaldı ancak geçici kabule dair herhangi bir işlem yapılmadığı, aksine, yüklenici firmanın 13 Mayıs 2016’ya kadar uzatma aldığı ortaya çıktı.
Ocak ayı başı itibariyle fiziki gerçekleşmenin yüzde 88.65 oranında olduğu, aybaşından buyana herhangi bir çalışma yürütülmediği de öğrenildi.
‘Akıllı Bina’ sistemine sahip olması beklenen hastane binasında fiziki anlamda büyük bir sıkıntının olmadığı ancak elektrik, telefon, ısıtma-soğutma, otomasyon, medikal gaz sistemleri ve benzeri birçok hususun test edilmediği, bazı sıkıntılarının da giderilmediği belirtiliyor.
MALZEMELER ÇÜRÜYECEK!
2015 Ekim ayında açılacağı belirtilen hastane binasına beklemeksizin taşınabilmek için Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Devlet Hastanesi idaresi, cihaz ve mefruşat alımı için yoğun bir sürece girdi ve bir dizi alımlar yapıldı. Alınan ancak yer olmadığı inşaatı devam eden binaya konulan tomografi cihazı, anjiyo cihaz ve malzemeleri, iki adet röntgen cihazı, kalp ve akciğer pompaları, ameliyat masalar vb. medikal cihazlar da çürüme riskiyle karşı karşıya!
Alımı yapılan mefruşatların (masa-sandalye vs.) alımı yapılıp teslimatlarının bekletildiği, perde be benzeri mefruşatların ise inşaat alanındaki depolarda muhafaza edilmeye çalışıldığı öğrenildi.