belediye baskan adayı ramazan güner Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

belediye baskan adayı ramazan güner
DOLAR 32,3659 % 0.14
EURO 34,9705 % -0.31
GRAM ALTIN 2.325,14 % 0,20
ÇEYREK A. 3.801,61 % 0,20
BITCOIN 2.284.394 0.868
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

Devlet Hastanesinde Kanser Ameliyatı Yapıldı

Son Güncelleme :

11 Eylül 2019 - 12:20

Devlet Hastanesinde Kanser Ameliyatı Yapıldı

Bingöl Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanları Op. Dr. Mehmet Fatih Korkmaz ve Op. Dr. Mehmet Uçar tarafından ilk kez rektum kanseri ameliyatı gerçekleştirildi.

Daha önce il dışına sevk nedeni olan cerrahi müdahale gerektiren birçok hastalığın ameliyatları Bingöl’de gerçekleştirilmeye başlandı. Devlet Hastanesinde son olarak kapalı ameliyat yöntemiyle rektum kanseri ameliyatı gerçekleştirildi. Ameliyatı gerçekleştirilen hastanın dört gün sonra taburcu edildiği bilgili paylaşıldı. Bingöl Devlet Hastanesi sosyal medya hesaplarından, devlet hastanesinde ilk kez gerçekleştirilen ameliyat ile ilgili, ‘‘Genel Cerrahi Uzmanlarımız Op. Dr. Mehmet Fatih KORKMAZ ve Op. Dr. Mehmet UÇAR tarafından Bingöl Devlet Hastanesinde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle rektum kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde yapılmış olup ameliyat sonrası 4. günde hasta sorunsuz şekilde taburcu edilmiştir. Genel cerrahi ve Ameliyathane ekiplerimize hastane yönetimi olarak teşekkür ederiz.’’ Paylaşımı yapıldı.

REKTUM NEDİR?

Anüsten hemen önce gelen ve kalın bağırsağın en altında yer alan, dışkının geçici olarak depolanmasını sağlayan bölgeye rektum bölgesi adı verilir. Yaklaşık uzunluğu 0-12  cm’dir . İşlevsel olarak iki bölümden oluşan bölgenin üst bölgesi(üst rektum) dışkı birikimini sağlayarak yeterli bir hacme ulaştığında rektumu gererek dışkı hissinin oluşmasını sağlar. Kabızlık durumunun dışında alt kısım boş kalmaktadır.

Rektum Kanseri

Rektum bölgesindeki poliplerin kötü huylu tümörlere dönüşmesiyle ortaya çıkan kanserin erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre daha fazladır. Kanserin görülme sıklığı 35 yaşından sonra artsa da özellikle 50 yaş üstü kişiler risk grubu altındadır. Kişinin ya da ailesinden bir bireyin daha önce kalın bağırsak kanseri geçirmiş olması da kalıtsal yatkınlığı arttırmaktadır. Bunun dışında düzensiz beslenme (özellikle kırmızı et ve hayvansal yağların fazla tüketilmesi), sigara tüketimi,yetersiz fiziksel aktivite, obezite gibi çevresel faktörler de etkilidir.

REKTUM KANSERİ BELİRTİLERİ

  • Dışkılama düzeninde değişiklik (tekrarlayan kabızlık, ishal durumları)
  • Rektal kanama
  • Dışkı çapında azalma
  • Dışkılama güçlüğü
  • Dışkının tam olarak boşalamaması
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Perianal ağrı- anal sfinkter(büzgeç), sinir dokuları veya kemik tutulumunu, ağrılı dışkılama hissi ise büyük hacimli bir tümörü düşündürür.

REKTUM VE KOLON KANSERİ ARASINDAKİ FARK

Kolon kanserlerinin yaklaşık %20’sini rektum kanseri olarak  görülür. Kolon ve rektum yaklaşık 1.5 metre uzunluğunda karnın iç kısmında olan kalın bağırsak yapısıdır. Anüsten önce gelen ve leğen (pelvis)kemiklerinin içinde yer alan anüsten yukarı 11-12 cm’lik yapıda görülen kötü huylu tümörler rektum kanseri olarak adlandırılırken, leğen kemiklerinin dışında karnın iç kesimine doğru yer alan diğer bölümde görülen tümörler kalın bağırsak kanseri olarak adlandırılmaktadır. Kolon’dan ayıran ana özellik, anatomik yerleşiminin farklı olmasıdır. Daha fazla özel deneyim ve uzmanlaşmayı gerektirmektedir.

 

REKTUM KANSERİ TANISI

Digital(Parmak)” veya “kolonoskopi” ile anal kanal muayenesinde tümör tespit edilebilir. Kesin tanı endoskopik biyopsi ile konur. Ameliyat öncesi hastada karsinoembriyonik antijen (CEA) ölçümü yapılır, seviyesi tespit edilir. CEA ,hastaların %40’ında yararlıdır.Ameliyat öncesi MR çekilmesi zorunludur.

Bilgisayarlı tomografi, endorektal ultrason (ERUS), manyetik rezonans (MR) ve Pozitron Emisyon Tomografi’si (PET) yöntemleri de tanıya yardımcı olan yöntemlerdir.

REKTUM KANSERİ TEDAVİSİ

Bu kanser türünde tedavi cerrahi iken şimdi ameliyat öncesi radyokemoterapi zorunlu hale gelmiştir. Ameliyat öncesi tedavi(radyoterapi ve kemoterapi) bağırsağın dışarı olarak kalıcı açılmasını önleme oranı  %30’dan %67çıkararak önler. Tümörün evresi ve yaygınlığına göre total olarak rektum çıkarılması ya da sfinkter koruyucu girişimler ile kanserli bölgenin çıkarılması söz konusudur.

Kemoterapi uygulamaları, ameliyat sonrasında da, “nüks” riskini azaltmak için, çoğunlukla radyoterapi ve diğer kemoterapi ajanları kombine olacak şekilde uygulanır.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.