Ülke genelinde görülen H1N1 (domuz gribi) virüsü Bingöl’e de uzandı. Bingöl Devlet Hastanesi ile Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne başvuran 14 hastadan alınan kan nülülerinden Erzurum’da yapılan tahlillerin ardından negatif çıktı. Hastalar, her hangi bir olumsuzluk olmadığı anlaşılması üzerine taburcu edildi.
DOMUZ GRİBİ CAN ALDI
Geçtiğimiz günlerde gribal hastalıktan dolayı Bingöl Devlet Hastanesine başvuran M. K. (48), burada yapılan tetkiklerin ardından tedavi altına alındı. Müşahede altına alınan M.K’dan alınan kan örnekleri Erzurum Halk Sağlığı Laboratuvarı’na gönderildi.
Anestezi yoğun bakım ünitesinde 2 gün müşahede altında kalan M.K, kan örnekleri sonucu belirlenmeden hayatını kaybetti. Erzurum Halk Sağlığı laboratuvarında yapılan incelemenin ardından M.K’in H1N1 virüsü taşıdığı belirlendi.
HALK ENDİŞELİ
Önceki gün Genç İlçesi’nde hastaneye başvuran hastaların üçünden alınan kan örneklerinin “pozitif” çıktığı ve domuz gribine yakalandıkları kesinleşti. Akabinde M.K.’nın bu vakadan ötürü hayatını kaybetmesi, halk arasında endişeye neden oldu!
Bilgi kirliliğinin kol gezdiği kentte, resmi ağızlardan yapılmayan açıklamalar, halkı paranoyak etti. Resmi kurumların, ‘Sağlık Bakanlığı bilgi vermeye izin vermiyor’ açıklamaları bilgi kirliğine neden olurken, ölümlerin artmasından endişe duyuluyor.
‘Genç ilçesinde 3 kişi domuz gribi virüsü kaptı’, ‘Karlıova’da domuz gribi teşhisi konulan hastalar diğer hastalarla aynı odada kalıyor’ iddiaları kamuoyunu endişelere sevk ederken, resmi ağızlar tarafından yapılmayan açıklamalar tepkilere neden oluyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI: “463 KİŞİDE VİRÜS TESPİT EDİLDİ”
Ülke genelinde görülen virüse yönelik geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, domuz gribi şüphesiyle hastanede tedavi gören 2 bin 905 hastadan 463’ünde virüs tespit edildiğini belirtti.
Açıklamada, “Grip hastalığı bu kış sezonunda aralık ayının sonundan itibaren görülmeye başlanmıştır. Takip çalışmalarında bu sezonda 2 bin 905 solunum semptomu olan hastadan alınan örneklerden bin 261’inde bir solunum yolu virüsü tespit edilmiştir. Bunlardan 595’inde Rhino, RSV gibi diğer solunum yolu virüsleri, 463’ünde İnfluenza A H1N1, 134’ünde İnfluenza A H3N2 ve 38’inde İnfluenza B virüsü bulunmuştur. Dolayısıyla bugüne kadar incelenen virüs kaynaklı solunum yolu hastalıklarının yaklaşık yüzde 16’sının İnfluenza A H1N1, yüzde 24’ünün diğer solunum yolu virüsleri kaynaklı olduğu görülmektedir. Yapılan genetik analizlerde İnfluenza A H1N1 virüsünün daha önceki sezonlarda dolaşımda var olan virüsler ile aynı olduğu, mevcut aşının ve ilacın virüse karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Ülke genelinde antiviral ilaç ve aşıya erişimde herhangi bir sıkıntı yoktur. Mevcut verilerin geçtiğimiz yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırılması yapıldığında farklı bir durum olmadığı, gribin olağan seyri içerisinde olduğu tespit edilmiştir. İnfluenza her yaşta görülebilir. Özellikle risk gruplarındaki kişilerde hastalık daha ağır seyredebilmekte, hatta ölümlere neden olabilmektedir” denildi.