Genç ilçesinde binlerce yıllık geçmişi bulunan Sürekli köyü sınırları içinde yer alan Kral Kızı Kalesi, Sebeterias Kalesi ve yine Sürekli Köyü sınırlarında yer alan tarihi Kümbet gibi bazı tarihi eserlerin toprak altında olması bazılarının da gerekli bakım ve restorasyonları yapılmadığından dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
Bingöl Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz hafta ‘Doğu Anadolu Arkeolojisi ve Bingöl’ paneli düzenlendi. Panelde konuşan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Bingöl’de zengin bir tarih dokusunun olduğunu belirterek, bu dokunun kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılması gerektiğini ifade etmesi üzere akıllara, birçok noktasında çeşitli tarihi dönemlerden kalma yapılar ile bilinen Genç İlçesindeki kale, kümbet gibi toprak altında kalan tarihi yapılarının ortaya çıkarılması gerektiğini getirdi.
“CİDDİ ARKEOLOJİK ÇALIŞMA VE KAZILARIN YAPILMASI GEREKİR”
Panelde “Urartu Dönemi’nde Bingöl” konulu sunumuyla Bingöl tarihi ile ilgili bilgi aktaran Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Bingöl’ün tarihinin gün yüzüne çıkarılması için ciddi arkeolojik çalışma ve kazıların yapılması gerektiğine dikkat çekti. Tarih boyunca Bingöl ve çevresinde kurulan devletleri kronolojik sıralamasıyla anlatan Prof. Dr. Işıklı, “Bugün, Urartu Yolu’nun bilinen en iyi korunabilmiş bölümü, Bingöl-Elazığ Karayolu üzerinde, anayolun hemen güneyindeki geniş düzlükte görülür. Ortalama 5.40 m genişliğindeki yol, bu noktadan batıya, Karakoçan Düzlüğü, Palu, Harput güzergâhını izleyerek Malatya’ya ulaşmaktadır. Bu da tarihi doku olarak önemli bir zenginliktir.” İfadelerini kaydetti.
KALENİN ONARILMASI İÇİN BAKANLIĞA BAŞVURUDA BULUNULMUŞTU
2010 yılında Bingöl Kültür ve Turizm il Müdürlüğü, Bingöl'de aralarında Genç ilçesi girişinde bulunan Sebeterias Kalesi’nin de bulunduğu 5 tarihi yerin onarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunduğunu açıklamıştı.
Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün onarılmasını istediği tarihi yapılar arasında bir çeşme, bir hamam, bir kale ve 2 mezarlık bulunuyordu. Ancak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, istenilen çalışmayı yapmadı veya yapamadı.
“SEBETERİAS KALESİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILMALI”
Murat vadisi üzerinde ve Genç ilçesi girişinde bulunan Sebeterias Kalesi, Bingöl İl merkezinden 18 kilo metre uzaklıktadır. Urartu kralının Bingöl yaylalarını elinde tutabilmek için yaptırdığı uç kaleden birisi olduğu iddia edilen Sebeterias Kalesi, bugün ancak kalıntıları ile ortada kalmış. İlçe halkın talebi ise kalenin gün yüzüne çıkartılması. Kale, gün yüzüne çıkarılması halinde bir yandan ilçeye büyük bir tarihi eser kazandırılmış olacak diğer yandan ise ilçeye turistin gelmesini sağlanmış olacak.
Haber: Tahir BİLDİK