Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,5895 % 0.28
EURO 34,7718 % 0.05
GRAM ALTIN 2.489,90 % 0,22
ÇEYREK A. 4.070,99 % 0,22
BITCOIN 2.076.063 3.493
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°
Google News

MURAT NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ BAŞARILI BİR ŞEKİLDE TAMAMLANDI

Son Güncelleme :

19 Kasım 2022 - 11:26

MURAT NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ BAŞARILI BİR ŞEKİLDE TAMAMLANDI

2013-2022 yılları arasında Bingöl’de 12, Elâzığ’da 15 ve Muş’ta 9 mikrohavza olmak üzere toplam 36 mikrohavzada başarılı bir şeklide uygulanan Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi (MNHRP)  kapanış toplantısı yapıldı.  Yüzde 95 memnuniyet sonucuyla nihayete eren proje kapsamında yaklaşık 1 milyar TL’lik yatırımlar gerçekleşti.

Bingöl, Elazığ ve Muş illerinde 2013 yılında aynı anda başlayan MNHRP kapsamında Genç İlçesindeki Lediz mikro havzası ilk projelerden biri idi. Daha sonra ilçemizde Vahkin-Çanakçı ile Çevirme Mikrohavzalarında çalışmalar yapılmıştı. Bingöl il genelinde ise Çapakçur, Yamaç, Erdemli, Yeşilköy, Göynükçayı, Arduşen, Kurucadağ, Gökçeli ve Sancak mikrohavzalarda uygulamalar yapılmıştı. Bingöl genelinde 12 mikrohavza, 113 köyde yaklaşık 8 Bin 400 hanede ve 46 Bin vatandaşın doğrudan veya dolaylı faydalandığı proje başarılı bir şekilde tamamlandı ve kapanış toplantısı ile sonuçlandırıldı.

Kapanış toplantısına Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi ile birlikte, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, IFAD (BM Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu) Doğu Avrupa ve Orta Asya Alt Bölge Ofisi Direktörü Bernard Hien, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık ve Zülfü Demirbağ, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Balta, Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, Ankara, Bingöl, Elazığ ve Muş illerinden çok sayıda kurum müdürleri, mikrohavza köy muhtarları ve proje faydalanıcıları katıldı.

Bingöl ilinden proje kapanış toplantısına, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl Üniversitesi Mikrohavza Planlama Ekibinden Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, Bingöl Orman İşletme Müdürü İbrahim Börü ve MH ekibi, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, Bingöl DSİ Şube Müdürü Zeki Erdem, Sancak Belediye Başkanı Nusret Koçin, Bingöl Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Bingöl TSO Meclis Başkanı Doğan Koç, Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Aba, MHP Merkez İlçe Başkanı Niyazi Çağlar, Mikrohavza köyleri muhtarları ve proje faydalanıcıları katıldı.

Orman Genel Müdürü KARACABEY; “Proje ile Kırsal Kesimde Gelir Seviyesi Arttırıldı”

MNHRP Kapanış toplantısı açılış konuşmasında Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey “Ülkemizde erozyon ve ağaçlandırma çalışmaları 1955 yılında başlamış, havza bazlı projeler ise 1990’lı yıllarda başlamış ve özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın gelir seviyesinin artırılmasıyla ilgili birçok proje üretilmiştir. 2013 yılında başlayan MNHRP projesiyle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın gelir seviyesinin artırılmasıyla birlikte arazi tahribatının önlenmesi, erozyonla mücadele, doğal kaynakların korunması IFAD’ın ilgi alanına girmiş bu anlamda bu proje bir ilk olma anlamı taşıyor. Bu projenin bütçesi yaklaşık olarak 55 milyon dolar olup 3 ilimizde 36 mikrohavzada, 292 köyümüzde ve 131 bin vatandaşımıza doğrudan dokunarak onların hayat şartlarını iyileştirerek gerçekleştirilmiştir. Projemiz maksadına ulaşmış vatandaşlarımızın memnuniyetinden biz bunu anlıyoruz. Proje sahasında erozyonla kaybolan toprak miktarı 1 hektarda yıllık 13 ton iken şimdi yıllık hektarda 10 tona düşmüş bu yüzde 23’e yakın bir azalmayı ifade ediyor bu ülkemiz adına sevindirici” şeklinde konuştu.

IFAD Ülke Ofisi – Doğu Avrupa ve Orta Asya Merkezi Ofisi Direktörü Bernard Hien “ Bu proje Türkiye’nin projesidir”

MNHRP Kapanış Programında konuşan Hien “Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon projesinin Türkiye projesidir, 30 ülkede yürütülen 41 proje arasında ödüle layık görülen projedir. Projenin genel olarak faydalarından ve etkilerinden bahseden Hien, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan algılama teknolojileri kullanılmasıyla birlikte ağaçlandırma ve rehabilitasyon projelerinin etkilerini de gözlemledik. Bingöl Üniversitesi proje ekibi ve IFAD’ınsonuç ve etki değerlendirmesi bölümü tarafından gerçekleştirilen sonuç ve etki çalışmasında şu gözlemlendi, bununla birlikte hem hanelerin varlıkları ve gelirlerinde iyileştirmeler sağlandı, tatmin edici düzeyde iyileşmeler gerçekleştirildi ve bütün bu iyileştirmeler sadece kısa vadede değil uzun vade de etkilerini de beraberinde getirdi.Tamamlanma itibariyle projenin iç getirme oranının % 16 oranında olduğunu hesapladık.Aynı zamanda proje Karbon emisyonu ve iklim değişikliği üzerinde olumlu etkiler yapmıştır” ifade ettiler.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. KİRİŞCİ: “Türkiye Projedeki Tecrübelerini Dünya ile Paylaşma Arzusu İçerisindedir”

MNHRP Kapanış Programında konuşan Tarım Ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci“2013 yılında başlamış ve uluslararası iş birliği çalışmamızın güzel bir örneği olan bir projenin bir çalışmanın artık nihayete ermesiyle ilgili bir etkinlik vesilesiyle bir aradayız. Bu projede başarıyla tamamlanmış amacının çok ötesine pozitif anlamda taşınabilmiş bir proje olarak artık tarihteki yerini almış hayata geçirilmiş bir projedir. Dünyada olduğu gibi Türkiye dede bugün hala bir takım sorunları konuşuyor bunların geriye dönük çok büyük sıkıntılar yaşattığını ülkemiz değerlendirecek olur ise bunun temelinde kırsalın terk edilmesi büyük etken olmuştur. IFAD bu projesi ile aslında bizim kırsalda hayal ettiklerimizi bir proje çerçevesinde 3 ilde gerçekleştirmiş oldu. 292 köyümüz, 130 binin üzerinde bundan faydalanıcı, ki bu faydalanıcı sayısı 95 bin iken 130 binin üzerine çıkmış ve oldukça önemli ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Su  düştüğü yerde ne anlam ifade ediyorsa, insanın da doyduğu yerde doğduğu yerde doyurmak aynı şeyi ifade ediyor. Türkiye aslında bu projelere maddi anlamda ihtiyaç duyan bir ülke değil. Ama uluslararası ilişkilere önem veren bir ülkedir. Buradaki tecrübelerini sadece kendi ülkemizdeki diğer bölgelerle değil aynı zamanda dünya ile de paylaşma arzusu içerisinde olan örnek ve rehber bir ülkedir. Bu projede başta IFADA olmak üzere emeği geçenlere, orman genel müdürlüğümüzü bu faaliyetlere destek olan paydaşlarımızı il müdürlüğü, DSİ’mizi ve diğer kurumların katkılarından kurumlarımızı şükranla yad etmek istiyorum emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türkiye bu tür projelerin çok çok üstünde projeler üstüne koyacak. Bizim sloganız var sen üret yeter,  hepinize sevgilerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Prof. Dr. Vahit Kirişci  ve IFAD Direktörü Bernard Hien’e hediye takdiminde bulunuldu. Bingöl, Elazığ ve Muş Standları gezildi. Bingöl standında Orman İşletme Müdürü İbrahim Börü ve ekibinden bilgi alan Bakan Kirişçi hatıra fotoğraflar çektirdi.

Haber merkezi

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.