Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, Bingöl’de görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi.
Arıcılar Birliği’nde düzenlenen toplantıya, Bingöl Üniversitesi Arıcılık Bölümü Başkanı Mehmet Ali Kutlu, Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Harun Toker ve bazı kurum amirleri katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, Bingöl Balı’nın Anzer Balı’ndan daha kaliteli olduğunu ifade ederek, en büyük eksikliğin tanıtım olduğunu söyledi.
Üzer: “Erzurum’da yapılan bir toplantıda Bingöl ve Anzer Balı’nı örnek olarak gösterdiler. Numunenin kimden alındığını sorduğumda özel bir bal firmasından aldıklarını belirttiler. Firma ballarının toplanan karışımlardan oluştuğunu ve Bingöl’de ilk elden numune alınması durumunda daha kaliteli sonuç çıkacağını belirttim. Bunu söyleyince bana hak verdiler. Burada asıl sorun tanıtım sorunu. Bingöl Balı’nı yeterince tanıtırsak Anzer Balı gibi hak ettiği ilgiyi görür” dedi.
“BİNGÖL DENİNCE AKLA BAL GELİR”
Bingöl denince akla balın geldiğini kaydeden Üzer, şöyle devam etti: “Medyamızda Bingöl Balını sık sık gündeme getirirse üretime artı katkı sağlanır. Bingöl Balını tanıtmak için bal festivali düzenlemeyi hedefliyoruz. Düzenleyeceğimiz bal festivalini mahsulün toplandığı zamanlarda yapıp geleneksel hale getireceğiz” dedi.
Üzer, Bingöl’de arıcıların yaşadığı sorunları da gündeme getirerek sorunlara çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
KUTLU: “BİNGÖL BALI HAK ETTİĞİ YERE MAALESEF GELEMEDİ”
Bingöl Balının hak ettiği yere gelemediğini ifade eden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Bölümü Başkanı Mehmet Ali Kutlu: “Sebebine gelince ise kısırsız çekişmeler vs. nedenler. Bingöl Balı elde edildiği çeşitlilik ve yöre bakımından yörenin en iyisi, Anzer balından iyi mi? Tabi, yeterince bu konuda yeterince çalışma yapılamadı. Biz balların hangi bitkilerden elde edildiğine yönelik kapsamlı bir çalışma yaptık. Bunu yayın haline getirdik, bu bir ölçüdür. Bunun dışında maalesef kayda değer bir çalışma yok” dedi.
Tanıtım için Arıcılar Birliğine büyük görev düştüğünü kaydeden Kutlu, şunları söyledi: “Sizin üzerinize düşen sempozyumlar, festivaller düzenleyerek Bingöl balını sürekli gündemde tutarak hak ettiği değeri kazandırmak. Şuan bir takım çalışmalar yürüyor; ancak yavaş yavaş yürüyor. Bunu hızlandırmak gerekiyor. Arıcılıkta sadece bal değil biraz farklılıkta oluşturmak gerekiyor. Balı herkes üretiyor, bunun yanında polen, propolis, arı sütü, ana arı üretimi de yapmak gerekiyor. Bingöl’de her yıl 50 bin ana arı üretimine ihtiyaç var ama Bingöl’de ana arı üretim merkezi yok. Birliğin bunu tetikleyip bir yere getirmesi gerekiyor. Bizim yapacağımız eğitimdir, eğitim konusunda da yanınızdayız. Bingöl Balı’nın Anzer Balı gibi tanınmaması için bir neden yok. Altyapı var, üniversitemizde laboratuvarımız var”
UCUZ BAL TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ
Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Harun Toker ise Arıcılar Birliği ile ortak çalıştıklarını ve arıcılara destek verdiklerini söyledi. Toker, piyasadaki ucuz bal tehlikesine de dikkat çekerek: “Ekonomik nedenlerle bal ucuz diye tercih edilebilir ama bu sağlıklı olmuyor. Mümkün olduğunda hakiki bal tüketmek gerekiyor. Bu noktada Bingöl Balını da iyi tanıtmak gerekiyor. Birliğimizin planladığı festivalde pazarlama ve tanıtım için güzel bir organizasyon olacaktır” dedi.
Toker, bal üretiminin artması ve Bingöl Balının tanıtımı için Arıcılar Birliği ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi.