
Bingöl Üniversitesi'nde, ilköğretim okullarında seçmeli ders olarak okutulması planlanan Kürtçe ve Zazaca için açılan 140 kişilik kontenjan başvurularında yoğunluk yaşanıyor.
Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde faaliyet yürüten Zaza Dili ve Edebiyatı ile Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerine 20'şer tezli yüksek lisans kontenjanı ayrıldığı ve ayrıca her iki bölüme de 50'şer tezsiz yüksek lisans kontenjanın ayrıldığı kaydedilirken, başvuruların başladığı ve şimdiden yoğunluk yaşandığını belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamasında Zaza ve Kürt dilleri ile ilgili çalışmalarının geçen seneden beri devam ettiğini ifade eden Yrd. Doç. Mustafa Kırkız, daha ilk günlerde başvurularda yoğunluk yaşandığını, bunun sebebinin ise bölge halkının dillerine verilen ehemmiyetten kaynaklandığını ifade etti.
Bir günde yapılan başvuru sayısının 30–40 olduğunu ve bu sayının daha da artacağını düşündüklerini söyleyen Yrd. Doç. Kırkız, başvuranların çoğunlukla öğretmen, memur ve özel işletme sahiplerinden oluştuğunu, bunların, işin maddi boyutundan çok dillerini ve edebiyatlarını daha iyi öğrenmek ve daha iyi konuşmak için başvurduklarını vurguladı.
Ayrıca Zaza ile Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerine başvuracak adayların Zazaca ile Kürtçe dillerinden okuryazar olma şartları arandığı ifade edilirken, adayların en son 26 Temmuz 2012 gün mesai bitimine kadar başvurularını tamamlamaları gerektiği de hatırlatıldı.