belediye baskan adayı ramazan güner Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

belediye baskan adayı ramazan güner
DOLAR 32,3432 % 0.18
EURO 35,1286 % -0.17
GRAM ALTIN 2.237,97 % -0,25
ÇEYREK A. 3.659,07 % -0,25
BITCOIN 2.123.733 -6.318
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

AZMİ VE SABRIYLA ENGELLERİ AŞTI

Son Güncelleme :

16 Mayıs 2022 - 10:54

AZMİ VE SABRIYLA ENGELLERİ AŞTI

Genç İlçe Tapu Müdürü çocuk yaşlarda geçirdiği yüksek ateş nedeniyle duyma yetisini kaybetti. İlkokul öğretmeni ve ailesinin moral motivasyonuyla hayatta tutunan Tapu Müdürü okuduğu 3 üniversiteden ikisini birincilikle tamamladı.
handikap giriş
Bingöl Az Köyü nüfusuna kayıtlı 44 yaşındaki İşitme Engelli Tapu Müdürü Sedat Yakuphanoğlu, matematik becerisi ve dudak okuma yeteneğiyle kariyerinde başarılı işlere imza attı. Henüz ilkokul 4’üncü sınıftayken geçirdiği havale sebebiyle duyma yetisini kaybeden Yakuphanoğlu, azmi, sabrı, öğretmen ve ailesinin moral motivasyonuyla hayata tutundu. 1978 yılında Az köyünde dünyaya gelen Yakuphanoğlu, babasının işi gereği 1980 yılında Elazığ’ın Karakoçan ilçesine taşındı. 1988 yılında Karakoçan’da hastanenin olmayışından dolayı geçirdiği havale sebebiyle ilk müdahale yapılamadığından duyma yetisi zarar gördü. 6’ıncı sınıfta müzik öğretmeninin fark etmesiyle duyma yetisini tamamen kaybeden Yakuphanoğlu, Elazığ ve Ankara da hastanelere gitti. Tedavi edilen Yakuphanoğlu’na tek çare olarak işitme cihazı önerildi. İşitme cihazını takan Yakuphanoğlu ilk dönemlerde hayatta küstüğünü psikolojisinin bozuk olduğunu söyledi. İlkokulda Samsun’lu Öğretmeni Kazım Emanet ve ailesinin moral motivasyonuyla hayata barışan Yakuphanoğlu dudak okuma yeteneğini geliştirdi. 3 üniversite okuyan Yakuphanoğlu Bingöl MYO ve Tatvan MYO’yu ise birincilikle tamamladı. Engelleri bir bir aşan Yakuphanoğlu, Engelli bireyler konusunda pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurguladı.
Bayşanslı
“1984 Yılında Cihazla Tanıştım, Matematik Beni Hayata Tuttu”

Cihazla tanıştığı ilk dönemlerde psikolojisinin bozulduğunu belirten Yakuphanoğlu, akabinde şunları söyledi; “İlkokul 4. Sınıfta ateşli hastalık geçirdim. O günkü şartlarda Karakoçan da hastanenin olmayışı gerekli müdahale yapılamayınca işitme kayıbım oldu. 2 sene içerisinde işitme sorunum ilerledi ortaokul birinci sınıfta müzik öğretmenimin fark etmesiyle babam beni Elazığ Fırat üniversitesi ve Ankara Hacettepe Hastanesi’nde muayeneye götürdü. Doktorların tavsiyesi ile işitme cihazı takmaya başladım.1984 yılında cihazla tanıştım o tarihten bu yana 39 yıldır cihaz takıyorum. İşitme kaybından dolayı beynim bazı cümleleri algılamıyor o yüzden dudak okumamı geliştirdim. İşitme kaybında İlk ve ortaokulda zorluk yaşamadım lisede artıştan dolayı dudak okumaya başladım arkadaşlarımın defterlerinden not alıp evde tekrar yapıyordum çok çalışıyordum. Öğretmenlerle yüz yüze eğitim almaya gidiyordum öğretmenlerim, ailem ve arkadaşlarım benimle ilgilendi yardımcı oldu. Üniversitede de arkadaşların yardımları çok oldu. Matematik seviyem çok yüksek olduğu için açıkçası matematik beni hayatta tuttu. Bingöl MYO İnşaat Teknikerliği ve Bitlis Tatvan MYO Harita ve Kadastro bölümünü ise birincilikle bitirdim.”
Bahsine
“Amatör Futbolculuk Lisansım Var”

Kurumda çalıştığı dönemlerde 5 başarı belgesi, 1 üstün başarı belgesi ve Genel müdürlük tarafından ise teşekkür belgesi aldığını belirten Yakuphanoğlu, devamında şunları söyledi. “1990’lı yıllar da Bingöl Gençlerbirliği Sporda amatör futbolcu olarak oynadım. Futbolu seviyordum, yeteneğimde iyiydi. Orta saha mevkiinde oyun kurucu olarak oynardım.”

“ Engelli bireylerde moral ve motivasyon çok önemlidir. Azim ve sabırla bugünlere geldim. Dudak okuma bana bir nimet oldu. Her engeli birey benim için özeldir. İşitme cihazı kullanan öğrenciler okullarda en ön sıralarda oturulmalıdır psikolojik ve danışmanlık öğretmenlerinin bu hususa çok dikkat etmesi gerekiyor. Engelli öğrencilerle ilgilenmesi, özel ilgi gösterilmesi gerekiyor. Özellikle pandemi döneminde işitme engelli öğrenciler büyük sorun yaşadı. Çünkü maskelerden dolayı öğrenciler dudak okuyamadığı için derslerinden geri kaldı. Benim 2 erkek bir kız çocuğum var kızımda doğum esnasında yaşanan problemden dolayı hafif işitme kaybı ile dünyaya geldi. Eskiden teknoloji iyi olmadığı için dijital cihazlar yoktu. Ben analog taktığım için çok sorunlar yaşadım. Kelime sorunundan dolayı beyin algılamadığı için ailem Zazaca konuşamadı benim için Türkçe konuşmaya başladılar. Engellilik bir engel değildir her engelli bireyin özel olduğunu engellilerin özel yeteneği olduğunu söylemek istiyorum. Ailelere, topluma tavsiyem engelli bireylere sevgi, şefkat ve hoşgörünün esirgenmemesi gerekiyor.  Anayasa da bile engellilere pozitif ayrımcılığın tanınması gerektiği yazılıyor. Toplum olarak bilinçlenmemiz engelli bireylerin hayatını her konuda kolaylaştırmamız gerekiyor. Allah’ın yazdığını yaşıyoruz kaderimiz baş göz üstüne Allah var gam yok diyorum. 10-16 Mayıs Engelliler Haftasını da kutlarım.”

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.