Genç ilçesinde PKK’lı oldukları iddiasıyla 17 Nisan 1999’da öldürülen ve yürütülen soruşturma sonucunda sivil oldukları ortaya çıkan Mehmet ve Yılmaz Eliveren’in öldürülmesi olayında o dönem görevli olan Genç İlçe Emniyet Amiri A.K., komiserler B.G., A.K.Ç., polis memurları M.A., M.Y. ‘Tasarlayarak öldürme’, ‘Tehdit’, ‘Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği’ suçlarından yargılanmalarına devam edildi.
Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, maktullerden Yılmaz Eliveren’in babası ve Mehmet’in ağabeyi Ahmet Eliveren, Mehmet’in annesi Hanife Eliveren, Yılmaz’ın annesi Asiye Eliveren, maktullerin yakınları ve avukatı Abdullah Alakuş hazır bulunurken, sanık ve müdafileri SEGBİS’le katıldı.
Duruşmada önceki beyanlarını tekrar eden Eliveren’ler, sanıkların tutuklanmasını talep ederken, sanık ve müdafileri, suçlamaları ve gizli tanık beyanlarını reddederek tutuklamayı gerektirecek belgelerin olmadığını savundu.
SOKAKTAKİ KAN İZLERİ
Duruşmada savunma yapan maktullerin avukatı Abdullah Alakuş, önceki duruşmadaki yazılı beyanları tekrar ettiğini kaydederek, "Bir önceki celsede müvekkillerin çocuklarıyla birlikte maç izleyen tanık beyanlarına sayın mahkeme heyetinin dikkatini çekmiştik. Tüm bu tanıklar, öldürülmeden önce Yılmaz ve Mehmet ile birlikte maç izlediklerini, Çarşı merkezinde çevirme sokağının başında silah seslerinin geldiğini ve belirtilen bu sokağın başında kan izlerinin olduğunu beyanları ile doğrulamışlardı. Görüldüğü gibi aslında ortada bir çatışma yok. İlçe merkezinde katledilen iki sivil vatandaşın, daha sonra çatışma çıktığı ve öldürüldüğü iddiası var ve bu iddia tanık anlatımlarıyla da tamamen çürütülmüştür" dedi.
Gizli tanığın önceki duruşmada Eliveren’lerin öldürülmesi olayında kullanılan silahların 1998 yılında Genç ilçesi Yelkaya köyünde çıkan çatışmadan sonra ele geçirilen silahlar olduğunu ve çatışmanın Genç İlçe Emniyet Amiri A.K. tarafından onaylandığını anımsatan Alakuş, şöyle devam etti:
"Yine olay yeri keşif tutanağında ele geçirilen mühimmatlarla, gizli tanığın beyanlarında geçen mühimmatlar aynen birbirini tutmaktadır. Ayrıca, otopsi tutanağında, 2 numaralı ceset üzerinde gri mavi desenli kravat bulunduğu belirtiliyor. Aynı kravattan gizli tanık Murat da bahsetmektedir. Görüldüğü gibi gizli tanık Murat’ın beyanlarını, hem dosyadaki deliller hem de sanıklar doğrulamaktadır."
TUTUKLAMAYA ‘ZAMAN AŞIMI’ GEREKÇESİ
Önceki duruşmada, mahkeme heyetinin sanıkların tutuklanmalarına yönelik olayın üzerinden geçen zaman dikkate almasına tepki gösteren Alakuş, şunları kaydetti:
"Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda olayın üzerinden geçen zaman dikkate alınarak, şeklinde bir gerekçe yoktur. Yani olayın üzerinden uzunca veya kısa bir zaman geçmiş olması şeklinde bir düzenleme yoktur. Ama tanık beyanlarının alınmamış olması, delillerin karartılma ihtimalinin olması ve tanığı etki altında tutma gerekçeleri CMK madde 100’de düzenlenmiştir. Bu nedenlerle sayın mahkemenin bu gerekçesi yerinde bir gerekçe değildir."
İDDİA MAKAMI TUTUKLAMA TALEBİNİ YENİLEDİ
Önceki celsede mahkeme heyetine sunulan gerekçelerle tüm sanıkların tutuklanmasını talep eden iddianame savcısı Mahşide Şeker Can, soruşturma aşamasında ifadesine başvurulan ve gizli tanık Murat’ın beyanlarında da adı sıkça geçen Hüseyin Avni Sarı’nın tanık olarak beyanlarının alınmasını, olay yerinde, keşif yapılmasını ve tüm sanıkların tutuklanmasını istedi.
KEŞİF YAPILACAK
Üye hakim Haşim Tekin tarafından dosyaya muhalefet şerhi konulurken, mahkeme heyeti, olay mahallinin görülmesi açısından 20 Şubat 2015 tarihinde keşif icrasına, delillerin büyük oranda toplanmış olması, gelinen aşamada sanıkların kaçacaklarına dair dosyaya yansıyan ’somut olguların bulunmaması hususları dikkate’ alındığında sanıkların tutuklanmasına dair talebin reddine, mevcut delil durumu dikkate alınarak sanıklar hakkında CMK’nın 109/3-a maddesi uyarınca ‘yurt dışına çıkış yasağı’ şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar vererek, duruşması 31 Mart 2015 tarihine erteledi.
ACILI ANNE ADALET İSTEDİ
Duruşmadan sonra kısa bir konuşma yapan acılı anne 72 yaşındaki Hanife Eliveren, oğlu ve torununun öldürüldüğünü belirterek, "Silah seslerini duydum, oğlumu ve torunumu ilçe merkezinde öldürmüşler ve götürüp mezarlığın oraya bırakmışlar ve mezarlığa doğru ateş etmişler. Bunu yapanlar dışarıda geziyor, biz mahkemelerde sürünüyoruz. Sanıklar tutuklanmalı, adalet istiyorum” diye konuştu.
Yaşananlara sitem eden Ahmet Eliveren ise şunları kaydetti:
"Sanıklar diyor ki ‘biz yasalar çerçevesinde görevimizi yapmışız’ Daha önce çıkan bir çatışmada ele geçirilen mühimmatları kayıt dışı tutarak, masum vatandaşları öldürerek ve olaya terör süsü vererek nasıl devlet görevi yapıyorlar. Bunlar çete olmasaydı, kötü niyetleri olmamış olsaydı silahları saklı tutmazdı. Kayıt dışı silahlar bunların elinde olmasaydı oğlum ve kardeşim öldürüldüğü zaman adalet çoktan yerini bulacaktı."