Genç İlçe Sağlık Müdürü Dr. Caner Baylas, kanserde erken teşhisin önemi ve kanser çeşitleri hakkında açıklamalarda bulunurken, konu ile ilgili sağlık müdürlüğü ekipleri de sahada bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdi.
Dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olan kanser için bilgilendirme çalışmaları sürekli olarak tekrarlanıyor. Çağın en en ölümcül hastalıkları arasında yer alan kanser ile ilgili açıklamalarda bulunan Genç İlçe Sağlık Müdürü Dr. Caner Baylas, kanserde erken teşhisin önemi ve kanser çeşitleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
“Sağlıklı hücreler bölünme yetenekleriyle yenilenir, ölen hücrelerin yerini doldurur ve doku hasarlarını onarır. Bu bölünme ve çoğalma DNA aracılığıyla kontrol edilir ve belli bir düzeni vardır. Fakat DNA’da oluşan birtakım hasarlar sonucu bazı hücreler kontrolsüz bölünür ve çoğalır. Bu şekilde kontrolsüzce bölünüp çoğalan hücreler ”Kanser” hücreleri olarak adlandırılmaktadır. Bu hücreler bir araya gelerek ”Tümör”leri oluşturur. Vücudumuzun çeşitli doku ve organlarında meydana gelebilen tümörler ”iyi huylu” ve ”kötü huylu” olarak ikiye ayrılır. Kötü huylu tümörler büyüdükçe normal dokulara zarar verirler ve kanser olarak adlandırdığımız hastalıklar ortaya çıkar. Kimi zaman kanser hücreleri oluştukları dokudan kan ve lenf dolaşımı yoluyla başka dokulara ulaşıp hastalığın vücudun başka bölümlerine de taşınmasına neden olur. Her yıl dünyada yaklaşık 14 milyon kişinin kansere yakalandığı ve yaklaşık 8,2 milyon kişinin bu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiği bilinmektedir. Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre her yıl 103 bini erkek,71 bini kadın olmak üzere 174 bin kişi kansere yakalanmaktadır”
“Türkiye’de erkelerde en sık görülen kanser tipleri akciğer, prostat, bağırsak, mide ve mesane kanseri iken kadınlarda meme, bağırsak, rahim ve akciğer kanseri olarak bilinir. Kanserin nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber iki grup risk faktörü vardır. Bunlardan biri genetik yatkınlık yani ailedeki hastalık geçmişi, diğeri ise çevresel ”kolaylaştırıcı’’ faktörlerdir. Çevresel faktörler; sigara ve alkol kullanımı, yoğun radyasyona veya yüksek dozda röntgen ışınına maruz kalma, kanserojen olarak anılan bazı kimyasallara maruz kalma, bazı virüsler, kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi faktörlerdir. Bu belirtiler her zaman kanser olduğunuz anlamına gelmez fakat bir hastaneye başvurularak bir uzman tarafından mutlaka değerlendirilmelidir. Doktor kontrolü öncesinde erken teşhisin birçok hastanın hayatı kurtardığı ve herhangi bir kalıcı hasara uğramadan hastalığı atlatmasına yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Ancak erken teşhis, belirtilerin doğru değerlendirilmesi ve düzenli basit kontrollerin ihmal edilmemesiyle mümkün olabilir.”
Genç ilçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri ise ilçenin çeşitli yerlerinde kurdukları stantlarda bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirdi.
Haber: Ahmet Sayılır