
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, 1 Haziran 2025’te Bingöl’ün Kiğı ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından CNN Türk’e açıklamalarda bulundu. Pampal, bölgedeki sismik hareketliliğin Yedisu Fayı’nın kırılma ihtimalini artırdığını söyledi.
“Yedisu Fayı 250 Yılda Bir Kırılıyor”
Prof. Dr. Pampal, Erzincan ile Karlıova arasında uzanan Kuzey Anadolu Fayı segmenti olan Yedisu Fayı’nın geçmişte çok sayıda yıkıcı depreme neden olduğunu belirtti. Pampal, “Bu fay 1784 yılında kırılmış ve 7,6 büyüklüğünde bir deprem üretmişti. Yaklaşık 250 yılda bir kırılıyor ve şu an bu süre dolmuş durumda. Bilim camiasında uzun süredir bu fayın kırılmak üzere olduğu konuşuluyor” dedi.
“Bingöl Depremleri Kaygı Verici”
1 Haziran’da yaşanan art arda depremlerin, Yedisu Fayı’nın yeniden kırılabileceğini hatırlattığını belirten Pampal, “Bölgede son günlerde sıklaşan depremler endişe verici. Bu durum, kırılma ihtimali yüksek olan Yedisu Fayı’nı yeniden gündeme taşıyor” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’nin Depremsiz Alanı Yok”
Türkiye genelinde birçok aktif fay hattı bulunduğuna dikkat çeken Pampal, “Bu ülkede her zaman çok sayıda deprem oldu ve olmaya devam edecek. Türkiye’nin depremden muaf bir santimetrekarelik alanı bile yok” dedi. 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Bingöl ve çevresinin Doğu Anadolu Fayı’nın kuzey ucunda bulunduğu için ekstra stres birikimi yaşandığını ifade etti.